Göm menyn

TDDE71 Programmering och datastrukturer

Projektinfo

Upplägg

Projektets syfte är att ge en erfarenhet att arbeta med en större projekt i programmering och att ge en möjlighet att få använda det ni lärt er under kursens gång. Studenter från tidigare år har upplevt projektet som det mest lärorika och roligaste momentet i kursen.

Projektet utförs i grupper om 5-6 personer och ni ska tillsammans skapa en applikation eller ett spel. Vanligtvis brukar alla grupper göra spel, och det är något vi rekommenderar. Ett spel hamnar ofta på en rimlig nivå så att det både fyller upp kursens krav och går att genomföra inom perioden. Det är dessutom kul att implementera och visa upp när det är klart!

Projektförslag

Ett lämpligt projekt (till omfattning och innehåll), med kursens laborationer och teori som grund, är att göra ett klassiskt arkadspel. Du kanske kommer ihåg sådana höga montrar med en TV-inuti, de brukade (kanske fortfarande?) stå på fritidsgårdar och i bowlinghallar. Vanligtvis behövde spelaren lägga i mynt för att få spela. Därpå kör spelet i gång och målet är att försöka ta sig så långt som möjligt. Vanligtvis har spelaren ett antal liv och när liven är slut så är spelet likaså och det är dags att lägga i nya mynt, om man nu har råd och/eller tid med det.

Många klassiska arkadspel har revitaliserats många gånger sedan de först släpptes efter som de är så älskade - inte minst i denna kursen! För att se exempel på spel som gjorts i denna kursen, och andra kurser med slutprojekt, finns exempel i korridoren utanför SU17/18 och på väggarna i vissa av salarna. Det är inte ovanligt att grupper gör kombinationer av klassiska spel eller tar inspiration från mer moderna mobil-/webspel. Möjligheterna är oändliga!

Kommunikation inom gruppen

Kommunikation

En stor del i projekt handlar om kommunikation. Kommunikation är svårt, för när jag säger något är det långt ifrån säkert att mottagaren uppfattar samma sak som jag faktiskt menar. Olika personer har olika bakgrund, olika personlighet, och olika bra dagar och tar saker på vitt skilda sätt. Det är värt tänka på både som den som pratar och den som lyssnar. God kommunikation kan skapa förtroende för varandra och är en förutsättning för att kunna samarbeta. Försök vara tydliga med vad ni menar när ni pratar, och ställ kontrollfrågor för att se att ni förstår rätt när ni lyssnar. Ge varandra beröm för bra idéer och låt varandra komma till tals. Försök inkludera alla, fråga "vad tycker du"? Försök få en positiv stämning i gruppen. Om du observerar någon typ av problem i samspelet mellan gruppmedlemmar (dig inkluderad), ta upp det omgående. Om något inte känns bra så är det inte bra och då måste vi reda ut varför! Om du, gruppen eller assistenten inte inom ett par dagar visat att problemet är löst, vänd er till kursledaren.

Frånvarande gruppmedlem

Ett vanligt problem som brukar uppstå i minst en grupp varje år är att en gruppmedlem inte bidrar i den utsträckning ni kommit överens om. Medlemmen dyker inte alltid upp på gruppmöten och blir inte klar med sin uppgift, men lovar att den är klar om ett par dagar. Ett par dagar senare behöver medlemmen ytterligare lite tid. Och så vidare. Tills projekttiden är slut. Vid det laget har ingen av er roligt, ni har massor kvar att göra på ingen tid, och assistenten undrar varför ni inte märkte något tidigare. En sådan situation måste ni upptäcka och ta tag i direkt. Försök lägga upp arbetet så ni sitter tillsammans även när ni arbetar enskilt, och prata ofta om hur det går, hur långt ni kommit och om du hellre vill jobba med en annan del som passar dig bättre. Och redan andra gången en medlem missar att komma eller höra av sig hissar ni röd flagg.

Kontakt med assistent och inlämning

Det är till er assistent ni lämnar in dokument, kod och bonusuppgifter. Under projektets gång har ni även möjlighet att få handledning av er assistent. Detta kan vara för att ni vill ha hjälp att tackla något problem, att ni vill diskutera krav, eller annat releterat till ert projekt. Om assistenten inte kan hjälpa er över mail kan ett möte bokas in. All kommunikation assistenten måste följande format:

      To: [er assistent]
      CC: LiU-ID@student.liu.se för samtliga projektmedlemmar
      Subject: TDDC76-Grupp-XX: [Ärendet, exempelvis "Problem med ...", "Ändring av krav", "Inlämning av ...", osv.]
      Content:
      En tydlig beskrivning av ärendet. (Se riktlinjer nedan)
    

Tänk på följande:

  • Dokument bifogas som pdf (se krav för godkänt gällande dokument)
  • Om ni behöver hjälp ska ni skriva:
    • Detaljerat vad ni har för problem.
    • Vad ni har försökt att göra och varför det inte har fungerat.
    • Vad ni förväntar er att assistenten ska kunna hjälpa till med.
    • Det är viktigt att tänka på att assistenten inte är där för att lösa era problem åt er, utan assistenten är där för att hjälpa er att komma fram till en lösning. Därför att det viktigt att ni är tydliga med hur assistenten kan hjälpa er på bästa sätt.

  • Om ni vill diskutera krav eller plannering är det viktigt att ni ger en tydlig annledning till varför ni vill diskutera detta.
  • Tänk på att assistenten har mer än en projektgrupp, detta innebär att det kan ta assisenten upp till och med ett dygn att svara på mail.
  • Assistenten gör en bedömning om ett möte ska bokas och assistenten bokar sal för mötet.
  • Misstänker ni att ett möte behövs är det bra om ni föreslår minst tre tider så kan assistenten hitta en tid som passar hen.
  • Anledningen till att vi har dessa krav är att assistenten ska kunna ge er bästa möjliga hjälp och optimera både er tid och assistentens tid.

Bonusuppgifter

Totalt går det att samla ihop 16 bonuspoäng i projektet. (Bonuspoängräknare) Vissa av bonuspoängen är individuella och andra är till hela gruppen. Vissa bonusuppgifter kan bara utföras under en specifik period och andra ska utföras löpande under projektet. Det är därför viktigt att ni skapar er en överblick av uppgifterna så tidigt som möjligt. All information om bonusuppgifter går att hitta nedan i respektive länk med instruktioner. I instruktionerna står det, utöver vad som ska genomföras, hur uppgiften examineras. (Om något upplevs som otydligt i instruktionerna är det viktigt att du kontaktar kursledaren omgående.)

Om du har frågor om bonusuppgifterna ska dessa mailas till din assistent. (Se "Kontakt med assistent" ovan) Detta är för att kunna ge snabbare svar än att vänta tills nästa projektmöte och för att inte ta gruppens tid för en individuell bonusuppgift.

Länkar till bonusuppgifter:


Sidansvarig: Eric Ekström
Senast uppdaterad: 2024-08-20