Göm menyn

TDDD44 Problemlösning och programmering

Ada-kompilator för Windows 7



Om ni vill installera en kompilator på er egen dator finns det många versioner och det finns skillnader mellan dessa när det gäller olika operativsystem (Windows, Linux, MacOS m.fl.) så det är svårt att hålla en uppdaterad lista med det mest aktuella.

Denna instruktion är en variant som en av assistenterna gjort. Kanske finns bättre på internet, men det är iallafall en start.

Installation av Gnat i Windows 7

Här fäljer ett par varianter av hur man kan få tillgång till Gnat skriven av några av assistenterna i kursen.

Alternativ 1:

Det behövs en ny version för att det ska fungera bra i win7. Den kan nås via länken till "AdaCore download" därefter välja "free...->build...->GNAT_GPL" och trycka på "gnat-gpl....exe" eller via "direktlänken" .

Därefter är det bara att köra filen och installera som vanligt (tryck nästa tills det är klart) så ska det fungera (fungerar för mig iaf på en dator utan någon installerad kompilator)

Alternativ 2:

Det här är nog det smidigaste sättet att gå tillgång till Gnat under Windows 7. Detta är en utvecklingsmöiljö som skiljer sig lite från den vi har på IDA, men den gör att man kan komma igång utan alltför stora problem med installationer av diverse olika delar.

Ladda ner Gnat Programming Studio

Det är en gratis-version från av en full utvecklingsmiljö från "libre.adacore.com" som har Gnat med och installationsverktyget tar hand om all konfiguration som krävs för att kunna kompilera från terminalen. Den har med en hel massa saker man inte behöver för att bara kunna kompilera med gnat, men allting fixas av installationsverktyget så det är väldigt lätt att komma igång.

Studion kan också vara ett bra alternativ till att köra emacs under windows. Assistenten tittade bara lite kort på den, men den såg ok ut enligt honom.


Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2012-01-03