Göm menyn

ThinLinc (Labba hemifrån)ThinLinc

Tidigare år har vi haft fler alternativ för att programmera hemifrån. Under åren har det visat sig vara bökigt för studenter att installera kompilator och texteditor på den egna datorn och vi har därför försökt sträva efter ett alternativ (ThinLinc) där studenter kan koppla upp sig mot vårt system här på IDA. Då slipper man dessutom onödigt strul med att flytta filer fram och tillbaka mellan olika system.

OBS! Det är inte UPP-gruppen (vi som håller era kurser) som servar detta system. Om systemet skulle bråka (svårigheter att logga in, grafiska/funktionella buggar o.s.v.) är det ingen mening med att kontakta kursernas personal för att få hjälp med detta, det ligger utanför vår kontroll. Kontrollera om ditt problem är besvarat i FAQ och om inte kontakta istället
helpdesk@liu.se

Installation

Surfa till Cendios nedladdningssida och ladda ner en ThinLinc-klient beroende på vilket operativsystem du kör. Installera och kör igång programmet.

Om du kör Linux, så kan du starta thinlinc i en terminal med kommandot tlclient.

Att köra ThinLinc

OBS! Thinlinc-inloggning kräver tvåstegsverifiering och VPN. Mer info om VPN och tvåstegsverifiering hittar du på denna LiU-centrala sida .
Klicka på rubriken "Övrigt (t.ex. VPN)" och följ sedan de guider som finns där. OBS!


När programmet körs får du upp en liten dialogruta där man kan skriva in vilken server som man skall koppla upp sig mot och med vilket användarnamn och lösenord. Användarnamnet och lösenordet är exakt samma som du loggar in med när du sitter på IDA och kör. Servern är
thinlinc.edu.liu.se
Första gången du kopplar upp dig så kommer du få frågan om säkerhetsdetaljer. Läs avsnittet med rubriken "ThinLinc" på denna LiU-centrala hemsida om hur du hanterar detta. Du får sedan välja om du vill ha skrivbordsmiljö eller bara terminal. Vi rekommenderar skrivbordsmiljö.

När du vill avsluta kan du helt enkelt logga ut som vanligt.

Det går även att trycka på F8 för att få upp ThinLinc-menyn, där kan du välja "disconnect". Gör man på detta vis så ligger sessionen kvar d.v.s. inga program stängs ned. Räkna inte med att sessionen ligger kvar senare, den kan ha tagits bort för att ge plats åt andra användare på servern.

Skulle sessionen hänga sig kan man fortfarande ta sig ur genom att trycka F8.
Hur man trycker på F8 på olika datorer:
  • Macbook Pro med Touchbar: fn + F8
  • Macbook Pro: fn + F8
  • Macbook Air: fn + F8
  • Lenovo: fn + F8

Det går att ställa om så att ThinLinc-menyn öppnas av en annan knapp än just F8. Detta görs genom att i ThinLinc-klienten (där man skriver in Server, Användarnamn och Lösenord) klickar på "Options..." och under fliken "Options" väljer ett annat val i Drop-down-menyn för "Popup meny key".Det är många som upplever att man inte hittar "startmenyn". Detta verkar vara ett allmänt problem. Man kan dock alltid trycka alt-F1 för att få upp menyn. Detta är bra om man behöver logga ut. Om du inte behöver spara din session till senare är det bättra att du loggar ut när du har jobbat klart.


Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2023-01-02