Göm menyn

Arbeta på egen dator

Det finns två skäl till att du behöver kunna arbeta på din egen dator. Till att börja med förväntas du arbeta utanför schemalagd tid (precis som de flesta kurser på universitet). Då är det bra om du kan programmera även om du inte har tillgång till datorsalarna. Det andra skälet är att du kommer arbeta på egen dator på P-passen.

När du arbetar hemifrån fjärransluter du till en av universitetets datorer. Det finns två alternativ för att fjärransluta: ThinLinc och SSH. Genom SSH har du endast tillgång till terminalen, medan ThinLinc dig använda hela det grafiska gränsnittet. Om du ansluter via ThinLinc kommer du ha tillgång till skrivbord m.m, precis som när du sitter i datorsalen Därför rekommenderar vi starkt att du i första hand använder ThinLinc, och bara använder SSH som en "backup-lösning".

OBS! Det är inte kursens personal som servar något av systemen på den här sidan. Om till exempel har problem med logga in, stöter på grafiska/funktionella buggar eller inte lyckas aktivera tvåstegsverifering är det inte oss du ska kontakta. Kontrollera först ditt problem är besvarat på IDAs sida för vanliga frågor. Annars kontaktar du Helpdesk (LiU-IT) på:

helpdesk@liu.se

Tvåstegsverifiering och VPN

Av säkerhetskäl måste du vara ansluten via Forticlient VPN för att komma åt universitetets system om du inte sitter på universitetets nätverk (till exempel eduroam). För att kunna använda Forticlient VPN måste du först ha aktiverat tvåstegsverifiering.

Hur du aktiverar tvåstegsverifiering och VPN

  1. Gå in på Liunetsidan för programvaror och tjänster.
  2. Klicka sedan på rubriken Övrigt (te.x. VPN)
  3. Scrolla ner till Forticlient VPN – Student-VPN och följ instruktionerna där.

ThinLinc

ThinLinc är ett program som låter dig fjärransluta till universitetets datorer. I ThinLinc har du tillgång till det grafiska användargränsnittet. Med andra ord ser det likadant ut som när du sitter vid en av datorerna i datorsalarna.

OBS! Undvik helst att köra Firefox (eller någon annan webbläsare) eller Zoom i ThinLinc. Systemet är inte dimensionerat för att hantera detta. Kör istället programmen utanför ThinLinc.

Hur du installerar ThinLinc

För att installera ThinLinc behöver du först gå in på Cendios nedladdningssida. Ladda sedan ner ThinLinc-klienten för det operativsystem du använder. Kör sedan installationsfilen.

Hur du startar ThinLinc

Se först till att du har aktiverat tvåstegsverifiering och VPN (se ovan).

Om du kör Linux kan du starta ThinLinc i en terminal med kommandot tlclient.

När programmet körs får du upp en liten dialogruta där man kan skriva in vilken server som man skall koppla upp sig mot och med vilket användarnamn och lösenord. Användarnamnet och lösenordet är exakt samma som du loggar in med när du sitter på IDA och kör. Servern är thinlinc.edu.liu.se

Första gången du kopplar upp dig kommer du få frågan om säkerhetsdetaljer. Läs avsnittet med rubriken ThinLinc Liunet-sidan om fjärrinloggning om hur du hanterar detta. Du får sedan välja om du vill ha skrivbordsmiljö eller bara terminal. Vi rekommenderar skrivbordsmiljö.

Hur du avslutar ThinLinc

När du vill avsluta ThinLinc-sessionen loggar du ut på samma sätt som på datorerna i datorsalarna. Om du inte hittar "startmenyn" kan du trycka alt-F1 för att få upp den.

Ett alternativ är att ta upp ThinLinc-menyn genom att trycka opå F8-tangenten, och sedan klicka på disconnect. På vissa datorer kan man behöva hålla ned fn-tangenten samtidigt som man trycker på F8.

Om du avslutar ThinLinc på detta vis ligger sessionen kvar, så inga program stängs ned. Räkna dock inte med att sessionen ligger kvar senare då den kan ha tagits bort för att ge plats åt andra användare på servern. Om du inte behöver spara din session till senare är det bättre att du loggar ut när du har jobbat klart.

Det går att ställa om så att ThinLinc-menyn öppnas av en annan tangent än F8. Detta gör du genom att i ThinLinc-klienten (där man skriver in server, användarnamn och lösenord) klickar på "Options..." och under fliken "Options" väljer ett annat val i rullgardinsmenyn för "Popup menu key".

Om du stöter på problem med ThinLinc

Om ThinLinc inte fungerar för dig ska du mejla Helpdesk på helpdesk@liu.se. För att underlätta för dem ska du se till att du har med följande information i mejlet:

  • När det strulat.
  • På vilken dator du suttit.
  • Vilket operativsystem du kör på.

SSH

SSH är ett verktyg för att koppla upp sig mot universitetets datorer från din egen dator. Vi rekommenderar starkt att du i första hand använder Thinlinc, men om detta inte skulle fungera är SSH ett alternativ.

Via SSH har du bara tillgång till en terminal, och inte det grafiska gränsnittet. I övrigt fungerar det precis som när du kör en vanlig Linux-terminal.

Hur du startar SSH

Se först till att du har aktiverat tvåstegsverifiering och VPN (se ovan).

Om du använder Windows finns information på dessa sidor:

Om du använder MacOS eller Linux börjar du med att öppna en terminal. Sedan skriver du in ssh -Y LIUID@ssh.edu.liu.se , där LIUD är ditt LiU-ID,

Första gången du kopplar upp dig kommer du få frågan om säkerhetsdetaljer. Läs avsnittet med rubriken SSH Liunet-sidan om fjärrinloggning om hur du hanterar detta.


Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2023-08-21