TDP032 Projekt: Agil systemutveckling
Inbjudan att formulera projektförslag
Inom kursen Projekt: agil systemutveckling arbetar studenter i åk2 på utbildningsprogrammet Innovativ Programmering med att utveckla ett interaktivt system under vårterminen. Studenterna arbetar nära en uppdragsgivare för att fånga dess behov och omsätta det i ett system under en iterativ och agil process. Uppdragsgivaren är delaktig i hela processen och har nära kontakt med utvecklarna för att diskutera och specificera krav, samt kontinuerlig testning.
Nu har du, som har ett system du vil ha utvecklat, möjligheten att definiera ett projekt till kursen. Motprestationen är att du agerar som kund tillsammans med projektgruppen.
Utifrån inkomna projektförslag väljer kursansvarig ut 4-5 projekt som genomförs under den aktuella kursomgången. De utvalda uppdragsgivarna presenterar muntligt sin idé vid projektstarten om vad de vill ha utvecklat för studenterna. Studenterna väljer projekt efter intresse. Vanligtvis får alla projekt som presenteras en studentgrupp, men ibland kan ett projekt utgå, t ex om det är färre studenter på kursen än vad som planerats för.
Vi har erfarenhet av många olika typer av projekt, både industribaserade och forskningsinriktade. Projekten genomförs under hela vårterminen på kvartsfart (ca 16h/v), med projektstart v4. Uppdragivare kommer att bjudas in för en kort projektpresentation till projektstarten v3.
Projekt kan vara både att göra något från början eller att gå in i ett befintligt system och vidareutveckla det. Det ska dock röra sig om utveckling av nya funktioner. Systemet ska vara interaktivt och ha ett grafiskt användargränssnitt. Fokus i den agila metoden är att producera användbar kod snarare än dokumentation, så resultatet av arbetet är ett system och inte en rapport. Fokus för arbetet är att implementera en färdig kravspecifikation som tillhandahålls av uppdragsgivaren, inte att ta fram denna specifikation och/eller att göra undersökande arbete.
Det är därför väldigt viktigt att du som uppdragsgivare har en tydlig bild av systemet du önskar utvecklat. Det ska finnas en övergripande vision, specifik funktionalitet och tydliga användningsfall för studenterna att arbeta utifrån. En initial kravspecifikation ska finnas redan vid projektstart och krav ska finnas/tas fram under den första veckan på kursen/projektet. Därefter kan krav och funktionalitet specificeras under projektets gång.
Under Sprint 0 kommer mer tid läggas på att beskriva olika typer av användare och användingsfall. Detta görs av projektgruppen utifrån information de inhämtar från er uppdragsgivare. De kommer också att skissa på interaktionen i början av projektet. I andra halvan kommer det att ingå två typer av användbarhetstest, en formativ utvärdering som görs av projektgruppen själv och en summativ utvärdering som görs med försökspersoner/slutanvändare. Det är därför viktigt att systemet har ett grafiskt användargränssnitt av något slag. Om slutanvändare finns tillgängliga genom uppdragsgivarna är det bra men annars görs dessa med klasskamrater.
Uppdragsgivaren ska vara tydlig med vilka tekniska plattformar som bör eller måste användas. Studenterna har tillgång till standard-datorer och Linux med det utbud av programvara som finns för grundutbildningen. Vid projekt som kräver avancerad miljö eller speciella hård- eller mjukvarulösningar förväntas kunden tillhandahålla datorer och mjukvara. Vid prototyputveckling kan det lämnas fritt för studenterna att välja om det inte finns några begränsningar från uppdragsgivaren.
Uppdragsgivaren bör också har eller kunna införskaffa grundläggande kunskap om agil systemutveckling och vad det innebär när det gäller att arbeta nära utvecklarna, och att uttrycka krav utifrån användningsfall, s.k. user stories.
Uppdragsgivaren ska kunna ha möten med studenterna på universitetet i Linköping minst 7 gånger under projektets gång, ungefär varannan vecka. Däremellan bör uppdragsgivaren vara tillgänglig via mail, telefon eller annan plattform.
Uppdragsgivaren ska i sin intresseanmälan tydligt ange om det krävs sekretessavtal med studenterna och hur man ser på ägande- och nyttjande-rätt för studenter som uvecklar systemet och uppdraggivarens företag eller organisation. Vi har en avtalsmall som beskriver standardförhållandena vid studentprojekt. Enligt vår chefsjurist är det i normalfall studentgruppen som äger nyttjande- och exploateringsrätt av projektet. Universitetet och du som kund har nyttjanderätt av produkten internt. Man kan avtala andra förhållande, om detta görs tidigt i projektet och i samförstånd mellan studentgrupp och uppdragsgivare. Din avsikt måste anges i projektförslaget. LiUs jurister har tagit fram en avtalsmall som ni kan titta på.
Intresseanmälan görs senast 30 November HÄR
Sidansvarig: Annika Silvervarg
Senast uppdaterad: 2022-10-27