Göm menyn

XCode/Developer Tools för Mac OS X



XCode

XCode är Apples egen utvecklingsmiljö och stödjer ett flertal olika programmeringspråk, utöver detta ingår även en mängd olika andra verktyg både terminalbaserade och grafiska.

Installationssteg

1. Till att börja med behövs lite information om din dator. För att se vilken processortyp som finns på datorn (ex. "Intel" eller "PowerPC" ("PPC")), och vilken version av Mac OS X som är installerat (ex. "Version 10.6.7"). Välj "Om den här datorn" från Apple-menyn (längst upp till vänster) och anteckna.

2. Om du har Mac OS X 10.7 eller senare gå till steg 3 gå annars till steg 4.

3. Välj ett av följande nedan:

  • Xcode kan hämtas via programmet "App Store" som finns på din dator, då kan du hoppa över all steg nedan. Eller så kan du följa anvisningarna i steg 4.
  • Notera att för Mac OS X 10.9 är det inte ens säkert att XCode behövs över huvud taget (ej testat). I vilket fall behöver du inte installera hela XCode utan det räcker att i en terminal skriva:
    xcode-select --install
    så kan du hoppa över alla steg nedan.
  • Notera att för Mac OS X 10.7 och 10.8 kan det räcka att installera det som benämns som "Command Line Tools" i steg 4 nedan.

3.1 Vänta på installationen, det kan ta ett bra tag.

3.2 Öppna Xcode (/Applications/Xcode.app även kallad /Program/Xcode).

3.3 Om du har Mac OS X 10.9 eller senare är du nu klar och kan stänga XCode, annars gå vidare.

3.4 Gå till "Inställningar" / "Preferences" i menyraden (Xcode->Preferences...).

3.5 Klicka på Downloads.

3.6 Välj fliken "Components", det borde vara den du får upp automatiskt.

3.7 I listan, hitta "Command Line Tools" och installera denna.

3.8 Om du efter avslutad kurs inte längre vill ha kvar XCode kan det tas bort genom att helt enkelt slänga Xcode (/Program/Xcode) i paperskorgen.

3.9 Klar!

4.1 Äldre versioner av XCode kan hämtas från "connect.apple.com". Detta kräver kostnadsfri registrering. Klicka på "Join now" och gå längst ned på sidan för att hitta "Register as an Apple Developer". När du väl har registrerat dig gå tillbaka till "connect.apple.com". Skriv i sökrutan upp till vänster "XCode" och välj sedan den högsta version på XCode som din version av Mac OS X stödjer (står i "ReadMe" dokumenten som finns på samma ställe).
Notera att för Mac OS X 10.7 och 10.8 kan det räcka att installera det som benämns som "Command Line Tools" på sidan, om bara terminalbaserade verktyg behövs (t.ex. vid kodande i Emacs och kompilering via Terminal).

      Om du har senaste Mac OS X 10.8 versionen borde XCode 4.4.1 fungera.
      Om du har senaste Mac OS X 10.7 versionen borde XCode 4.4.1 fungera.
      Om du har senaste Mac OS X 10.6 versionen borde XCode 3.2.6 fungera.
      Om du har senaste Mac OS X 10.5 versionen borde XCode 3.1.4 fungera.
      Om du har Mac OS X 10.4 eller tidigare får du leta lite själv.

4.2 Ladda ned det som talas om i föregående punkt.

4.3 Installera "Developer Tools". (Öppna filen du laddade ned, ett nytt fönster öppnas, öppna paketfilen och följ instruktionerna). Om du har tillräckligt med hårddiskuttrymme rekommenderas också att installera alla delar av XCode (väljs vid installationen via "Anpassa"), "iOS" delar samt "Mac OS X 10.x.x Support" kan dock uteslutas utan problem.

4.4 Om du efter avslutad kurs inte längre vill ha kvar XCode kan det avinstalleras genom att öppna Terminal och skriva in följande (administratörslösenord krävs):

       "sudo /Developer/Library/uninstall-devtools --mode=all"


Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2014-10-13