TDDD11
TDDD11 > Alla meddelanden
Göm menyn

TDDD11 Programmering, grundkurs

Alla meddelanden20/5  Info om deadline, tentatider och projektredovisningar
 

2022-06-06
    HÅRD DEADLINE för inskickning av
    Ada.O0 -- Ada.O21.2 samt MatLab.O8.
    Här stänger vi också inskickning av
    Ada.O21.3 och Ada.O21.4 för sommaren.
    
2022-06-07
    "Tenta-P-pass"
    08:00-09:15	Ada.P2
    09:40-10:55	Ada.P3
    11:20-12:35	Ada.P5 / Ada.P8
[ Förlängd tid 25 minuter extra per pass. ]
Kom till det pass där du har en öppen uppgift. Om du t.ex. redan har betyg 4 gör det att du kommer kl. 11:20 (eller straxt innan) in i Zoom och SC.
Om man har en uppgift markerad GUL eller LJUSGRÅ kan man delta på det passet. D.v.s. man kan klara uppgiften under passet innan genom automaträttning och därmed "levla" direkt samma dag.
2022-08-20
    Öppning av inskickningar av Ada.O21.3 och Ada.O21.4.
    
2022-08-29
    HÅRD DEADLINE för inskick av Ada.O21.3 och Ada.O21.4.
    Se till att meddela Viktor/Torbjörn för redovisning
    av "spelet" i god tid. Vi samlar ihop er och gör ett eller ett
    par redovisningstillfällen i augusti.
    
2022-08-26
    "Tenta-P-pass"
    14:00-15:15	Ada.P2
    15:40-16:55	Ada.P3
    17:20-18:35	Ada.P5 / Ada.P8
[ Förlängd tid 25 minuter extra per pass. ]
Samma regler som i juni.

Passet går på distans via Zoom i RÖTT rum. Se "Kursens olika Zoom-rum" i menyn till vänster.

/TJ o VO


2022‑02‑25  Dagens föreläsning inställd på grund av sjukdom
 

Dagens föreläsning är inställd pågrund av sjukdom. Titta istället på den inspelade föreläsningen ifrån tidigare år enligt mail "FÖ imorgon (textfiler) via film + lite status + mycket peppning" (finns under "Mailutskick").

/VO


2022‑02‑21  Dagens föreläsning inställd på grund av sjukdom
 

Dagens föreläsning är inställd pågrund av sjukdom. Titta istället på den inspelade föreläsningen ifrån tidigare år enligt mail "FÖ imorgon pekare och länkade listor" (finns under "Mailutskick").

/VO


2022‑02‑07  Uppdaterade krav gällande Ada.P2
 

På sidan för Ada.P2 finns nu nya krav gällande uppgiften (markerade med röd text ). Se till att följa även dessa krav under P-passen.

/TJ


2022‑01‑30  Denna vecka har vi endast Ada.P2 öppen för examination
 

OBS! Denna vecka kommer endast Ada.P2 att vara öppen för examination. Vi väntar till nästa veckan med Ada.P3 och sen lägger vi till Ada.P5 och Ada.P8 veckorna efter detta. En ny per vecka alltså.

Nu har vi öppnat länken till Ada.P2 så att ni kan se vad som gäller där. Det finns en del att läsa inför P-ppaset på den sidan. Klicka även på de "blå raderna" (rullgardinerna) för att se den information som finns där.

När ni senare är med i Zoom och gör själva P-uppgifterna räknar vi med att ni har koll på det som står på dessa sidor gällande vad som är krav på uppgifterna etc.

En sista påminnelse om att ni måste vara inloggade i Zoom med SSO via er studentmailadress (inte via gmail eller annat) under P-passen då dessa är examinerande för betyg.

/TJ


2022‑01‑26  Uppdatering i automaträttningen som kommer inom kort ...
 

Inom kort kommer en liten modifiering att ske i automaträttningen (vi sitter och uppgraderar saker hela tiden för att det skall bli bättre för er). Detta kommer förhoppningsvis att ge lite bättre effekt för er som skickar in samma kod (d.v.s. som samarbetar i par).

Det som kommer att ske är att ni som arbetar i par och skriver in att ni samarbetar enligt nedanstående mallar och samma dag kommer att få chans att bli godkända även på saker som ligger inskickat utan att det ännu har blivit GULT i kurskartan (om det är så att din samarbetspartner har GULT på motsvarande uppgift). D.v.s. en LJUSLÅ uppgift kan skickas in för rättning om din kompis har fått samma lösning "automatgodkänd" och ni har skickat in samma dag.

Se kraven nedan för att detta skall fungera (när det kommer igång om ett tag).

Anledningen till detta är att en del av er som börjat samarbetet efter att ni hamnat lite i ofas hamnat snett i rättningen. Vi vill förstås ge er möjlighet att få saker rättade i samma omgång om ni skickar in samtidigt. Det underlättar också för assistenterna vilket inte är en dålig bieffekt.

Vi tar mallarna för hur det skall se ut för att ni skall kunna få detta att fungera:

 • Om ni samarbetar helt skall ni skriva in följande kommentarsrad i början av er programkod (t.ex. på raden efter era "with" och "use"):
    -- Samarbetat med: liuid (Förnamn Efternamn)
  där du ersätter "liuid" med din samarbetspartners LiUid med gemener (små bokstäver) och inget mellanrum innan siffrorna samt för- och efternamn på denne. Ett exempel kan vara torjo123 (Torbjörn Jonsson).
 • Om ni samarbetar delvis, d.v.s. inte har samma kod och inte har riktigt samma lösning, men har gjort delar ihop, skall ni skriva in följande kommentarsrad i början av er programkod (t.ex. på raden efter era "with" och "use"):
    -- Samarbetat delvis med: liuid (Förnamn Efternamn)
  där du ersätter "liuid" med din samarbetspartners LiUid med gemener (små bokstäver) och inget mellanrum innan siffrorna samt för- och efternamn på denne. Ett exempel kan vara torjo123 (Torbjörn Jonsson).

OBS! Det är viktigt att det är exakt rätt stavat på det står innan LiUid och namn. Formatet används för att detektera vem du arbetat med.

Om ni är tre som samarbetar blir det två rader i ditt program av respektive mall som står ovan. D.v.s. en per person du samarbetar med.

OBS! Ni måste skicka in er kod samma dag för att en icke upplåst uppgift skall kunna skickas vidare till rättning av assistent.

OBS! Det måste vara "identisk" kod (förutom själva kommentaren om samarbetet) för att ni skall få en chans att nyttja detta.

Det är också viktigt att förstå att det ENDAST är den sist inskickade varianten (under en och samma dag) av ert program som räknas (gäller även på P-pass). Om man skickar in en lösning som ger "automatkomplettering" efter en som varit "automatgodkänd" så kommer alltså inte den automatgodkända att skickas till rättning. Det är alltså den sista inskickningen av uppgifterna som jämförs gällande samarbete också.

Även om detta kanske låter lite komplicerat så gör det troligen att ni kommer i fas med er kompis lite sanbbare och sen kommer ni nog snabbare igenom detta. Hoppas att det uppskattas.

/TJ


2022‑01‑25  Hur klarar man av DAT1 i kursen?
 

Ett klargörande för er som är "gamla" studenter som har DAT1. Vi har tagit steget att ersätta den gamla varianten av datortentor med den nya varianten med P-uppgifter. Alltså inte någon "ordinarie tenta" i tentaperioden i mars, juni och augusti (men P-pass dyker upp).

Det finns flera fördelar med detta som jag gärna ger er:

 • Du behöver inte omregistrera dig på kursen. Det viktiga är dock att du ser till att meddela oss (via mail till vår kursassistent) så att vi kan stoppa in dig i SC och kurskartan på hemsidan. Annars kommer du inte att kunna vara med och skicka in uppgifter.
 • Om du har intyg (från LiU) på att du har förlängd tid räcker det att du skickar ett mail till examinator så att vi kan se till att du får förlängd tid på P-passen under hela kursen). Gör detta snarast så att du inte missar detta.
 • P-uppgifterna går i princip varje vecka under hela våren (se DU i schemat). Detta ger förhoppningsvis en mindre stress beroende på att man måste vänta lång tid mellan tentor. Dessutom går ju tentorna bara tre gånger per år vilket ger färre chanser att klara av kursen. Rapporteringen sker eventuellt tidiagre, men garanterat i slutet av kursen.
 • Det går att "plussa" betyget senare om man vill det (d.v.s. du kan komma tillbaka nästa år och ge dig på en P-uppgift för högre betyg).

 • Varje pass är 75 minuter (start sker "kvart över" i de flesta fall, men eventuellt annan tid så kolla på hemsidan under meddelanden om det är annan tid). Kort tid, men det gör att man inte "hinner" bli okoncentrerad på samma sätt som en 5-timmarstenta. Tiden är dimensionerad för att man skall hinna rätta till de eventuella kompletteringar man får fram automaträttningen.
 • Automaträttningen kommer att gå mycket mer ofta under P-passen (O-uppgifter är då avstängda, men går att skicka in och då tas de ner för automaträttningen efter det att P-passet slutat).
 • P-uppgifterna är inriktade på olika betygsnivåer och de innefattar allt som föregår (är krav för att nå till respektive uppgift från O-uppgiftsserien [och tidigare P-uppgiftsnivåer]):
  • Ada.P2 ger betyg 3 och inriktar sig på underprogram och hur man väljer sådana samt att lösa några små problem. Det är tre små deluppgifter som tillsammans blir ett litet program. Viktigt att underprogrammen gör rätt saker och inte varken mer eller mindre än det som står i uppgiften. Paameteröverföring är en viktig del att utföra på ett korrekt sätt och det skall vara naturligt i huvudprogrammet att anropa de underprogram som är skapade.
  • Ada.P3 ger betyg 4 (man kan dock inte göra denna om man inte klarat betyg 3 vid ett tidigare tillfälle). Denna uppgift baserear sig på datastrukturerna "fält" (array) och "poster" (record). Det är i denna uppgift viktigt att man kan kombinera dessa konstruktioner och att man kan hantera att stoppa in data på rätt ställe i datastrukturen samt skriva ut dessa värden igen. Man skall givetvis dela upp sitt program i underprogram på ett lämpligt sätt.
  • Ada.P5 eller Ada.P8 ger betyg 5 (samma princip här att man behöver ha visat kunskap för betyg 4 först). Dessa uppgifter är mer öppna i sin karaktär och det kan komma uppgifter som inte alls är lika de som varit tidigare i kursen. Det gäller för dig som student att visa att du har koll på det som ingår i momenten som leder hit och framför allt är det mer problemlösning i denna uppgift än i de tidigare P-uppgifterna. OBS! Du skall inte göra både Ada.P5 och Ada.P8 utan väljer den som passar dig bäst.
 • Då det är många tillfällen är det ingen katastrof om man missar en P-uppgift. Att få "komplettering" (d.v.s. att göra en ny uppgift) ger att man kan gå på nytt P-pass redan veckan därpå (om det inte är uppehåll i DU-passen). Se uppgifterna mer som ett mellanting mellan en "labuppgift" och en tenta där du kan öva ett antal gånger för att sen klara av denna. Se responsen från automaträttningen som en hjälp för att nå målet. Nyttja automaträttningen på ett bra sätt.
 • Just i år kommer vi att ha ett P-pass under tentaperioden. Vi har inte bokat in detta ännu, men tar gärna emot synpunkter på när detta skulle passa bäst från era klassrepresentanter. Vi kan inte anpassa detta för er "gamla" då det skulle bli ett väldigt pussel (som antagligen inte går att få ihop). Kolla på hemsidan när det närmar sig så finns mer information där.
 • Det blir ingen tenta i tentaperioden vilket ger mer utrymme för koncentration till de andra kursernas tentor.
 • P-passen går på distans vilket gör att man kan närvara även om man är "sjuk" eller inte i Linköping.

Det finns säkert fler fördelar också, men dessa var de jag kom på direkt nu ...

Det finns säkert några nackdelar med detta system också, men som vi ser det är det väldigt lite jämfört med de fördelar som finns. En sak som man dock behöver göra är att komma in i hur vårt system fungerar. Vi använder SC, ThinLinc, Zoom, Automaträttningen, Mail under P-passen. Som "gammal" student kanske man behöver träna lite på detta så se inte det som att man bara går på ett pass och sen är man klar. Träning går att göra via redan gamla godkända uppgifter i kurskartan gällande SC och automaträttningen.

/TJ


2022‑01‑24  Ny sida med "bedömning av kod" ...
 

Nu finns det en sida med lite olika tips om vad som är "dålig" kontra "bra" programkod upplagd på hemsidan. Se under "Material Ada" i menyn.

Tips är att titta på denna då det kan vara saker som du slipper komplettering eller kommentarer på när du skickar in dina uppgifter. Dessutom är det förhoppningsvis något av detta som kan ge mer förståelse för hur vissa delar fungerar.

/TJ


2022‑01‑21  "Tidplanerings"-sidan uppdaterad
 

Nu har jag uppdaterat den sida ni kommer till via "Tidplanering" i menyn. Dels lite justering av sidan så att den inte blir så "lång" (man kan få fram VT1 och VT2 via klick istället för att det syns direkt, men inga ändringar där) och dels ligger tidplaneringen för att ligga "i fas" upplagd som egen "rullgardin".

/TJ


2022‑01‑20  Info om kvällens "dugga"
 

Under kvällens "Dugga" kl 17-21 kommer vi vara i RÖTT Zoom-rum. Passet ikväll kan ni se som ett vanligt HA-pass med assistenter som svarar på er frågor, men där vi även kommer gå igenom upplägget på P-passen i kursen.

/VO


2022‑01‑18  Gårdagens FÖ nu upplagd på kurshemsidan
 

Inspelningen ifrån gårdagen föreläsning är nu uppladdad på kurshemsidan.

I framtiden kommer alla inspelningar läggas upp 1-2 dagar efter att föreläsningen gått av stapeln. Inga fler meddelanden om detta kommer komma upp på på kurshemsidan.

/VO


2022‑01‑17  Gruppindelning av "gamla" studenter (och er som går i år)
 

Gruppindelningen i de ordinarie klasserna är gjord av er studenter (som går kursen och går i oridinarei årskull). Detta gör att endast de "gamla" studenterna eller studenter som inte riktigt faller inom de normala ramarna (t.ex. att man inte kan registrera sig av någon anledning eller liknande) kommer att fördelas på assistenter av vår kursassistent Alma.

Skicka därför mail till Alma (om ni inte har skickat mail till mig, Torbjörn, tidigare) så fixar hon det som behövs. Se under "Personal" i menyn så hittar ni hennes mailadress.

Alma kommer att meddela er som delats in av henne vilken grupp och vilken assistent ni blivit tilldelade.

/TJ


2022‑01‑16  Kurshemsidan är nu nästan helt fylld med information.
 

I menyn till vänster (i datorversionen av hemsidorna) är det mesta nu uppdaterat. För tillfället syns:
    Kursinformation
    Schema och grupper
    Zoom-rum och Kurskarta
    Examination
    Material
    Verktyg i kursen

/TJ


2022‑01‑06  Kurshemsidan är nu delvis fylld med saker.
 

Nu är "Mailutskicks"-delen (se i menyn) på hemsidan aktiv så där kommer alla eventuella utskicka till kurslitsna att hamna. Se där om du är "gammal student" alltså.

/TJSidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2021-11-26