20 oktober – andra dagen

Dag två på konferensen känner man sig ju lite varmare i kläderna. När vi kommer fram delar vi på oss eftersom vi vill se lite olika sessioner. Jag åker glatt upp till tredje våningen och ska leta mig fram till rummet. Det kändes som att det var ännu fler människor på plats idag. Jag hittar rummet och försöker leta mig bakåt för att ställa mig sist i kön. Inser först senare att kön svängt av och går hela vägen tillbaka och förbi rummet. En snygg och pedagogisk bild på detta hittar ni nedanför.

img_20161020_092420

Kö kö köö

Det fanns alltså inte en chans i världen för mig att komma in. För att ladda om letade jag mig till närmaste toalett och passade på att fundera på hur jag skulle lägga upp mitt instagrammande för dagen. Jag är inte alls rutinerad på att instagramma så jag behöver tid för att fundera! Jag tänker att det var länge sedan jag postade in bild på mig så jag passar på att ta en selfie. Jag kan tillägga att jag inte heller är en speciellt frekvent selfie-knäppare så när en av tjejerna som städar toaletterna gick förbi blev jag obekväm. Jag känner mig så där lite fånig när jag står och fotar mig själv. När jag sedan ser att tjejen håller på att bryta ihop när hon sett mig ler jag fåraktigt och drar mig mot dörren. Jag fick alltså en bild och jag tänker bjuda på den.

img_20161020_093952

Innan jag blev påkommen

Nästa session, som jag faktiskt kom in på, var: Doing Good with Data: Human-Centered Data Science For Social Good. Detta var en paneldiskussion där fem kvinnor beskrev hur de använder olika datamängder för att hjälpa samhället. De talade om hur statistiken för arresteringar ser ut i förhållande till etnicitet; data över NYC taxis rutter ska hjälpa dem att uppnå nollvision (noll döda gående och cyklister i trafiken); data över tillgången till rent vatten; register över patent i USA; insamlandet av data om offer för människohandel. Nedan ser ni en bild på hur panelen ser ut. Som ni också ser så ljög jag om att det skulle bli bättre kvalitet på bilderna idag.

img_20161020_103740

Doing Good with Data: Human-Centered Data Science For Social Good

I stället för att stanna kvar med resterande 15.000 och äta mat på GBR (George R. Brown Convention Center) gick vi till en närliggande restaurang. Vi frågade servitrisen vad vi kunde äta och hon föreslog en lättare rätt. Vi orkade halva portionen. Intressant att veta: de byter ut/fyller på ens dricka oavsett om man druckit ur eller inte. Allt kranvatten luktar poolvatten och eftersom läskautomaterna använder kranvatten luktar läsken också poolvatten.

foto-2016-10-20-12-40-52

Quesadilla & Crispy Ixtapa Beef Taco With guacamole, sour cream, rice & beans

img_20161020_120458

Fantastisk inredning

Efter lunchen gick jag på en session om säkerhet: Securing your digital footprint. Detta var också en panel som diskuterade.De pratade framför allt om hur man ska tänka med den information man lämnar ut på nätet och hur man kan skydda sig. Några av tipsen vi fick:

  • Don’t talk to strangers: Var medveten om vilka du talar med och “befriendar” på nätet.
  • Look two ways before crossing the street: Var kritisk. Får du ett mail som verkar underligt, fundera på vad det är innan du går vidare med eventuella åtgärder.
  • If it seems too good to be true – it probably is.

Utöver detta kom följande upp:

  • Stäng av geo-location
  • Använd lösenord med flera olika typer av tecken. Använd mellanslag om möjligt. Ett exempel på lösenord som kom upp: A dog crossed the road! Lätt att komma ihåg men nästan omöjligt att knäcka för en attacker.

Nästa session behandlade Internet of Things och hur den utvecklingen ser ut. Talaren diskuterade saker som vi just arbetat med i en av våra kurser. Det är vid såna tillfällen som motivationen får sig en rejäl uppsving eftersom jag får bekräftat att det vi lär oss är saker vi faktiskt kommer ha nytta av i arbetslivet (beroende på vad vi väljer att jobba med förstås).

img_20161020_155151

Energikonsumtion i mobila enheter

Sista tillställningen för dagen var ytterligare en panel: Leap Forward: What Radical New Research Tells Us About the Gender Gap in Tech. Personerna som diskuterade var följande:

Reshma Saujani, Founder & CEO, Girls Who Code
Julie Sweet, CEO, North America, Accenture
Candice Morgan, Chief Diversity Officer, Pinterest
Rebecca Minkoff, Fashion Designer, Rebecca Minkoff

De talade om en ny rapport som släpptes idag som ni hittar på den här länken: https://www.accenture.com/us-en/cracking-the-gender-code

img_20161020_160724

Julie, Candice och Rebecca som diskuterade medan Reshma ställde frågor.

Som avslutning på kvällen kände vi att det var dags för en real Texan steak! Vi höll till en början på att lämna restaurangen när det framgick att varje komponent fick beställas för sig. Köttet låg på mellan $40-$60 och tillbehören mellan $9-$14. Sen dricka på det. Detta innebär förstås att vi hittat en wätt dyr restaurang. Vi beställde in varsin Filet Mignon under Bar Entrees. Vilka var FANTASTISKA. Aldrig ätit så mört kött i mitt liv. Till maten drack i iced tea vilket man kan få överallt. Antingen sweetened eller inte. Och är det sötat är det ganska ofta väldigt sötat! Men det passar ju mig.

 

img_20161020_175640 img_20161020_185341

img_20161020_182635

 

Nu hoppar jag i säng.