23 mars: Chicago & första dagen på WiCyS

Hej igen!

På torsdagskvällen satte vi oss på ett flyg till Chicago, och vaknade upp tidigt på fredagen för att ta oss till konferensen WiCyS – Women in Cyber Security. Det visade sig att vi bara behövde gå tvärs över gatan och in på Hilton Chicago för att hamna rätt. Konferensen inleddes med en frukost i en stor sal med ungefär 900 personer, och vi fick bland annat lyssna på talet A Career in Cyber Security in the Intelligence Sector av Sherrill Nicely, Chief Information Security Officer, CIA. Vi blev upplysta om det skrämmande faktum att andelen antagna kvinnor till utbildningar inom datavetenskap i USA har gått från att utgöra ca 40% på 80-talet till ca 15% idag.

 

Frukosten

 

Frukostsalen

 

Statistik över andel antagna kvinnor på utbildningar inom datavetenskap

 

Under dagen lyssnade vi även på:

  • Cyber Security Research: A Data Scientists Perspective av Dr. Celeste Matarazzo från Lawrance Livermore National Laboratory.
  • The Cybersecurity Threats are Real, the Opportunity is Yours: Tips on Navigating the CyberSecurity Career Field av Mona Bates, CIO & VP of Information Technology, Raytheon.
  • Twitter Spam Detection based on Self-taught Learning and Sparse Auto-encoder av Lijie Zhou and Hao Yue, San Fransisco State University. 

Samtidigt som alla föreläsningar pågick, så hade de även en karriärsmässa, WiCyS Career Fair. Vi gick dit en stund, hälsade på lite folk och kollade runt. Det var kul att se så många nya företag och det var intressant att se hur stämningen var på en karriärsmässa i USA. Det var förvånansvärt likt hemma, med lite godare kakor bara.

På eftermiddagen så gick vi även på workshopen Hacking Discourses – Exploring Feminist and Critical Theory through Cybersecurity av Felice Flake från ScySec LLC och Nathan Fisk från Florida Center for Cybersecurity. Där diskuterades vikten av mångfald inom datasäkerhet, hackerhistoria ur ett feministiskt perspektiv och verktyg för att hantera och motarbeta förtryckande element inom datasäkerhet.

 

Under workshopen Hacking Discourses – Exploring Feminist and Critical Theory through Cybersecurity

 

Därefter fick man välja mellan ett antal paneler att lyssna på. Panelerna diskuterade ett visst område, till exempel Oopsie: The Saga of Accidental Awesomeness som handlade om misstag. Där pratade paneldeltagarna om olika misstag de gjort, hur de hanterat det och vad det har lett till.

Innan middagen samlades alla på konferensen i hotellentrén för att ta en bild tillsammans. När det sedan var dags för middag hölls det i ytterligare en panelutfrågning, och då var ämnet Men as Allies: Partnering to Advance Women in Cybersecurity. Det hade varit en lång dag, så efter det begav vi oss tillbaka till hotellet.

 

Gruppfoto med alla deltagare på konferensen

 

Middagssalen