Wilkesstipendiater 2016 & 2017: Resans första dagar

… och så var det vår tur. Vi heter Sabina Serra och Anna Montelius och studerar tredje året på civilingenjörsprogrammet datateknik respektive andra året på civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik. Vi tilldelades Wilkes-stipendiet år 2016 respektive 2017 och i förrgår åkte vi och Mikael Asplund, till New York. Vi har nu spenderat två dagar här i New York och i skrivande stund sitter vi på flygplatsen LaGuardia för att åka vidare till Chicago, där ska vi gå på WiCyS-konferensen (Women in CyberSecurity, https://www.wicys.net/). De kommande dagarna kommer vi blogga om vår resa.

Igår började vi dagen med att vara besvikna på vädret. Vi kämpade oss dock ändå ut i ”snökaoset” och gick runt i staden. Blöta och kalla men fortfarande med gott humör tog vi skydd i New Yorks museum för modern konst, MoMA. Till vår förvåning var turen på vår sida, för när vi kom dit visade det sig nämligen att de hade en utställning med fokus på datorer, Thinking machines: Art and design in the computer age, 1959-1989 (https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3863), vilket kändes väldigt passande.

Någon timme spenderades där och sedan fick vi skynda iväg till Columbia University för att möta Roxana Geambasu (https://roxanageambasu.github.io/). Geambasu är forskare inom datavetenskap och arbetar på Columbia University med distribuerade system. Mötet med henne var väldigt inspirerande och det var otroligt intressant att höra om hennes arbete. Hon berättade även lite om hennes karriärresa, hur hon hamnade på Columbia University. En sak som fastnade var hennes tips om hur man hittar det man gillar, man ska leta efter det som irriterar en, sen försöka göra något åt det.

Efter mötet drog vi vidare till ett av Googles kontor för att få en rundtur av D-alumnen Karl Andersson som har arbetat där i ungefär ett år. Det var lite som att besöka moderna museet igen, det var mycket konstig konst och det var riktigt häftigt att se.

Hotellet i New York

Utställningen Thinking Machines vid MoMA

Museet hade även en fin utegård med en gigantisk skulptur av en ros

Columbia University

Andra dagen var det helt plötsligt vår, och vi passade på att turista lite.

Times Square – Första dagen

Times Square – Andra dagen

Central Park