8e januari – dag 4 HICSS49

Idag var det sista dagen på HICSS, vi skulle bara vara kvar till lunch eftersom vi behövde åka mot flygplatsen sedan. Som första session valde jag Data analytics and Data mining for social media. En av presentationerna handlade om hur olika metoder kan användas för att förutse hur populär en viss hashtag kommer bli på Twitter. Kanske inte livsavgörande forskning men ändå intressant, särskilt eftersom fouriertransformer var en stor del av resonemanget och jag skulle skriva en tenta som handlade om just sådana om några få dagar. Dessutom pratade en otroligt karismatisk doktorand om sin forskning kring hur Wikipedia-länkar på olika språk används på Twitter. Återigen kanske inte livsavgörande och den största slutsatsen var att folk hellre använder länkar till den engelska wiki-sidan än den på sitt eget språk för att den engelskspråkiga är större och av högre kvalité. Men hon var den bästa talaren jag lyssnat på under hela konferensen så jag njöt av varje sekund. Många andra doktorander och forskare var förvånansvärt dåliga på att presentera inför en grupp människor.

Den sista soluppgången på Hawaii

Den sista soluppgången på Hawaii

Under fikapausen kom inte mindre än två olika män fram till mig och spontant började prata finska med mig. De blev orimligt besvikna när det visade sig att jag var svensk och samtalen dog snabbt ut. Efter fikapausen hade jag lovat en professor jag träffat tidigare under konferensen att lyssna på hans presentation som dessutom var nominerad för Best Paper. Så därför tillbringade jag även den andra sessionen på Data analytics and Data mining for social media minitracket. Jag förstod varför artikeln var nominerad till Best Paper, eftersom jag förstod väldigt lite av vad den handlade om, men huvudtemat var hur man kunde göra analyser av olika märken/företag på Twitter med hjälp av neurala nätverk. En annan intressant artikel som presenterades handlande om hur man kunde modellera hur snabbt olika rykten spred sig på Twitter i krissituationer.

Sedan åt vi lunch och sa hej då till HICSS för den här gången.

I hotellets lobby i väntan på taxi till flygplatsen

I hotellets lobby i väntan på taxi till flygplatsen

När vi kom fram till flygplatsen väntade den enklaste incheckningen hittills, till och med att scanna alla vår väskor efter grödor (man får inte ta med sig frukt eller liknande från Hawaii p.g.a någon fluga som finns där men inte på fastlandet) gick som en dans! Dock visade det sig att vår flygplan var sent till Hawaii, det skulle landa två timmar efter beräknad avgångstid… Så vi tog en shuttle till ett hotell i närheten och hängde på deras strand i nästan två timmar. Jag hade lyckats att undgå att bränna mig i ansiktet i tolv dagar men efter de sista två timmarna var min näsa stoppljusröd…

Flygresan till San Francisco gick bra, att flyga i 6 timmar kändes som en jättekort resa efter maratonsittningarna på 9 och 11 timmar. När vi kom fram så var det kallt, enligt vår nya standard och vi var trötta, att byta tidszon så här ofta sliter en del på kroppen. Så det var väldigt skönt att få somna in i en skön hotellsäng framåt midnatt.

//Sara