Hide menu

Nytt Multicore-Labb på institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet

Dualcore har ersatts av multicore, två kärnor av fyra eller fler. Ju fler kärnor i processorerna, desto högre blir trycket på mjukvaruintensiva företag att skriva om programvaran för att fortsatt få ut ökad prestanda från moderna processorchips. Genom ett samarbete med Ericsson har Prof. Christoph Kessler från institutionen för datavetenskap (IDA) på LiU fått tillgång till nya specialutrustade datorer avsedda för undervisningssyften och därmed kunnat utrusta ett nytt laboratorium för multicore-programmering, som kommer att användas för kurser på master- och forskarutbildningsnivå samt för examensarbeten i multicore-området. Det nya multicore-labbet, som ligger i B-huset på Campus Valla, invigs den 14 september 2012, kl 15:30.

För att ständigt kunna öka datorernas prestanda men begränsa elförbrukning och värmeutveckling lägger elektronikindustrin nu flera processorkärnor, cores, på samma chip. Kärnorna kan programmeras parallellt, vilket betyder att beräkningsarbetet delas upp mellan kärnorna så att beräkningarna kan, åtminstone i teorin, köras dubbelt så fort, eller fyra gånger så fort, beroende på hur många kärnor som finns i processorn.

Processorer med 8 kärnor finns i dag kommersiellt, och på moderna grafikkort finns hundratals processorkärnor på samma chip. Antalet processorkärnor i ett chip förväntas öka vidare med ungefär 40 procent per år, vilket betyder att vi om fem-sex år kan ha standardprocessorer som innehåller 100-tals kärnor. Ett troligt scenario för standardprocessorerna är att ett tiotal standardkärnor kompletteras med ett större antal mindre specialkärnor som är optimerade för speciella beräkningsuppgifter. Och grafikprocessorn (GPU), som tidigare varit på en separat chip, flyttar förstås in på processorchipen också.

Den här utvecklingen ställer helt nya krav på programmerarna. Det behövs nytänkande, nya parallella algoritmer, datastrukturer, metoder, programmeringsspråk och verktyg för programutveckling. LiU-utbildningen i datateknik och relaterade områden erbjuder nya specialkurser för att bättre förbereda studenterna på dessa utmaningar. Professor Christoph Kessler på Institutionen för Datavetenskap (IDA) som forskar och undervisar inom parallell- och multicore-programmering har nu utrustat ett nytt speciallaboratorium för multicore-programmering vid IDA.

- Det nya multicore-labbet innehåller 8 specialutrustade datorer med senaste processor- och grafikkortsmodell som kommer att användas i vår multicore-undervisning, främst i kurser på master- och forskarutbildningsnivå, men också i examensarbeten inom multicore-området, berättar Christoph Kessler.

Datorerna är sponsrade av Ericsson Linköping.

- Orsaken till detta stöd är att utvecklingen inom mobil kommunikation kräver mer och mer processorkraft varför flerkärniga processorer redan är en vardag för Ericsson. Redan nu finns behovet av kunniga programmerare som kan få ut mesta möjliga av en flerkärning processor, ett behov som kommer att öka i framtiden. För Ericsson Linköping är studenter från LiU en naturlig rekryteringsbas så det är viktig för Ericsson att utbildning i Multicore-programmering finns på LiU, säger Stefan Werna, Site Operations Manager, Ericsson Linköping.

Det nya multicore-labbet, som ligger i B-huset på Campus Valla, rum B 327:197, invigs den 14 september 2012.

Contact: Christoph Kessler, IDA


Page responsible: Webmaster
Last updated: 2015-04-27