Att kunna skaka hand utan armar

Dag 3 av 3 inleddes precis som resterade dagar med keynote speech. Denna dag var det Arati Prabhakar från Defense Advanced Research Project Agency (DARPA) som stod för framträdandet. Framförande handlade om de huvudgrenar av forskning som bedrivs av DARPA. De som togs upp var Complex Military Services, bland annat forskning kring satelliter. En andra gren var att hantera den informationsexplosion som pågår idag, att kunna hantera all den data som produceras i världen och kunna hantera den på ett säkert sätt. De har också en biologigren som känns högaktuell i dessa tider då det inte går en dag utan att man hör talas om ebola på tv. Att stoppa sjukdomsspridning är en av de saker som det forskas på men det finns flera andra områden också såsom att återskapa kroppsdelar. Vi fick se en häftig film som visade hur en patient som förlorat sina armar kunde styra en robotarm med enbart tankekraft. Denna del av dagen var väldigt intressant och gav verkligen en bild av hur häftig forskning som pågår idag.

För den som är intresserad finns många av de framföranden vi berättat om att se i efterhand på Grace Hoppers hemsida.

Dagen innehöll också en föreläsning inom “Best of Future Trends” där jag fick höra Deborah Estrin föreläsa om hur all data vi lämnar efter oss i vår vardag (t.ex. när vi använder vårt betalkort, vår position vid olika tider på dygnet etc.) ska kunna användas för att skapa applikationer som ska hjälpa oss att må bättre. I samma session fick jag även höra Gabriella Levine som pratade om “Robotics Future” och tog upp några av de projekt Google X sysslar med. Google X verkar ha väldigt många roliga projekt igång.

Utöver detta besöktes ett gäng andra sessions denna dag. Det som förvånat mig allra mest under de här dagarna är hur mycket av sammanhanget man faktiskt förstår. Många begrepp och termer som jag inte hade en aning om vad de innebar för två år sedan innan jag började plugga förstår jag idag. Det känns bra att veta att det man lärt sig faktiskt ligger till grund för många stora forskningsområden.

Imorgon tar ledigt från bloggen men åter igen på söndag då vi befinner oss  i San Francisco (eller mer precist i Mountain View).