Göm menyn

Utvecklingsmiljö – var ska jag arbeta?

Arbeta i labbsalar

Vi arbetar i labbsalarna som vanligt. Handledare kommer i de flesta fall också att finnas tillgängliga där, men det kan tänkas bli enstaka tillfällen där handledarna måste arbeta på distans och handleda via Teams, t.ex. pga egen sjukdom. Då behöver du själv ha en möjlighet att använda Teams, t.ex. på en telefon. Vi använder även Teams för handuppräckningsköer.

Arbeta på egen dator

Det går oftast utmärkt att arbeta på en egen dator. Man behöver då ladda ner och installera några program till egen dator. Vi försöker till viss del hjälpa till med detta, men kan inte garantera att det fungerar, utan arbete på egen dator sker på eget ansvar. Vid problem som vi inte lyckas lösa får man helt enkelt använda labbdatorerna.

  1. Installera IntelliJ IDEA, som används åtminstone för labbarna i den här kursen.

    På LiU är version 2023.3.x installerat just nu (januari 2024). Använd den versionen eller någon senare version. Det finns två varianter:

    • Community Edition, som är gratis och 100% open source (GitHub). Normalt använder vi den här versionen i kursen.

    • Ultimate Edition, Denna har några extra finesser, som att skapa UML-diagram, och kan användas för detta i slutet av projektarbetet. Vill du använda den hemma kan du då använda den via Thinlinc eller begära en gratis studentlicens för IntelliJ IDEA och relaterade program.

    Ladda ner IntelliJ IDEA och installera på din dator.

  2. Installera Java 21 – en fullständig Java Development Kit (JDK), inte en JRE (som saknar stöd för att utveckla egna program i Java). Vi har inte tillgång till alla tänkbara operativsystem och varianter, men här kommer några tips.

    Med start 2024 använder vi normalt just Java 21, som är en Long Term Support-version. Det är dock också tillåtet att använda Java 17, dels för tidigare studenter med existerande konfigurationer, dels om man t.ex. har problem att få Java 21 installerat på sin egen dator. Andra versioner än 17 och 21 ska inte användas.

    Det kan hända att du inte behöver göra detta "manuellt", eftersom IDEA numera har ett sätt att själv ladda ner ett JDK. Vill du testa? Vänta i så fall med Java till du har kommit till instruktionerna för att starta IDEA. När du har öppnat ditt projekt, testar du att följa instruktionerna under "Configure global SDKs", specifikt "Download JDK...".

    • På Ubuntu, Debian, Mint etc. kan sudo add-apt-repository ppa:openjdk-r/ppa följt av sudo apt install openjdk-21-jdk fungera. Andra varianter av Linux bör också ha OpenJDK i sina pakethanterare.

      Se även pkgs.org för att hitta paket för just din Linuxvariant. Finns det inget paket där kan du också ladda ner och packa upp en tar-fil (se nästa punkt).

    • Adoptium har OpenJDK för flera operativsystem, inklusive installationsprogram för Windows och MacOS och tar-filer för varianter av Linux. (Adoptiums distribution av OpenJDK kallas Temurin.)

    • Olika varianter av JDK finns också på jdk.java.net.

    Du behöver också konfigurera Java i IDEA.

  3. Installera Git, om du inte redan har det.

    Om du använder Ubuntu, Mint eller Debian, kan du installera git med:

    sudo apt-get install git

    På Windows kan man använda Git for Windows. Om man också vill ha en grafisk Git-klient kan man använda IDEA på det sättet... men annars kan man använda TortoiseGit, som bara är det grafiska gränssnittet och kräver en existerande kommandoradsklient, t.ex. Git for Windows. För installation på andra system, se https://git-scm.com/downloads

    Om du bara vill använda Git inuti IDEA och inte på kommandoraden, ska nuvarande versionen av IDEA också kunna automatiskt ladda ner och installera en egen version av Git. Vi har inte testat detta och det kan vara bra att ha tillgång till Git även från den vanliga kommandoraden.

Arbeta via ThinLinc

Man kan arbeta på egen dator genom att installera en enkel ThinLinc-klient och därefter använda LiU:s ThinLinc-servrar för att logga in på universitetets datorer. Då kommer man in i den vanliga "arbetsmiljön".

Det är osäkert om det går att använda Thinlinc på rimligt sätt i den här kursen. Många kommer att använda systemet, och utvecklingsmiljöer är ganska resurskrävande – skulle 150 personer köra IDEA på Thinlinc på samma gång kan det bli riktigt segt eller stor minnesbrist.

Det finns också andra några nackdelar med Thinlinc, som t.ex. fördröjningarna som uppstår när man arbetar över nätet. De kan vara små men ändå göra att IDEA känns en aning "trögarbetat". Vi rekommenderar starkt att man istället installerar utvecklingsmiljön direkt på egen dator (om man kan), om man vill arbeta hemifrån mer än i undantagsfall.


Sidansvarig: Jonas Kvarnström
Senast uppdaterad: 2024-01-13