Göm menyn

Handledning, eget arbete och redovisning

Det praktiska arbetet i kursen sker i tre former:

  • Vi har bokat ett antal labbpass där man både arbetar och ställer frågor.

  • Både labbar och projekt är på 3 hp, vilket innebär mer tid än vi kan boka in i labbsalar med handledare. Mellan labbpassen arbetar man alltså en hel del på egen hand, antingen på egen dator eller på lediga platser i labbsalarna.

  • Vi har också redovisningspass där vi tar hand om de som inte hunnit redovisa under labbpassen. Man får alltså mycket gärna redovisa på labbpass i första hand, medan redovisningspassen är en "säkerhetsventil" om det skulle bli så många frågor på labbpassen att man inte hinner med alla redovisningar.

Se också schemat och vår översiktliga tidplan.

Resurstillfällen ("labbpass")

I kursen finns ett antal resurstillfällen, markerade som "laboration" i schemat. Ställ gärna frågor under de tillfällena -- vi kan inte hjälpa er om vi inte vet att ni har problem! Labbar är ju ett sätt att lära sig, inte bara ett sätt att visa vad man redan kan.

Handledarnas prioritering på resurstillfällena är:

  1. Handledning till studenter i handledarens grupp. Detta måste alltid vara högsta prioritet, för att hjälpa er att komma vidare.

  2. Redovisningar från studenter i handledarens grupp. När vi inte svarar på frågor tar vi mycket gärna emot redovisningar. Bli inte alltför besviken om vi inte hann med din redovisning; då kan vi ta den på ett separat redovisningspass istället (längst ned på sidan). Men försök ändå redovisa på labben om det går, så avlastar vi redovisningspassen!

  3. Frågor från andra handledares studenter, om det skulle finnas tid över och en annan handledare har mycket att göra under ett visst pass. Det kan alltså hända att du får hjälp från en annan handledare än din egen.

Hinner vi med alla frågor?

Det är bra om du har dina frågor färdiga redan när labbtillfället börjar, så att handledarna kan börja svara direkt. Självklart svarar vi på alla frågor vi kan, men det går tyvärr inte att ha tillräckligt många handledare för att klara av en stor anstormning av nya frågor under den sista halvtimmen eller kvarten.

Arbetsbelastningen på de olika tillfällena kan också vara extremt ojämn och på ett fåtal tillfällen kan man plötsligt få 5 gånger så många frågor som det normalt brukar bli. Detta är omöjligt att förutse (vi har försökt!) och vi kan därför inte garantera att man alltid hinner få hjälp. Det skulle kräva att vi hade dubbelt så många handledare per pass, och vi tycker det istället är bättre att ha dubbelt så många labbpass!

Även om det är många frågor kan handledarna behöva ta en kort rast, precis som ni.

Vad händer om en handledare är sjuk?

Om en handledare är sjuk kan det hända att vi flyttar ett labbpass. Det kan också hända att en annan handledare hoppar in eller att de redan schemalagda handledarna hjälps åt för att täcka upp.

Vi lägger ut extra labbtid redan från början för att kompensera för ett par bortfall, delvis för att det ofta är svårt att hitta bra tider i schemat. Blir det mer än så kommer vi så klart att göra vårt bästa för att ordna nya labbtillfällen.

Bra eller obekväma tider för labbpass

För att få svar på frågor kan man behöva vara på passen även om de råkar vara 08-10 eller 17-19. Vi bestämmer tyvärr inte över de exakta tider vi blir tilldelade och det är ofta brist på labbsalar. Om de flesta bara kommer på de bekvämaste tiderna kan det tyvärr bli trångt och ont om tid på de passen.

Är labbsalen full?

Om salarna är fulla: Fråga om det finns någon som inte går kursen – då har du företräde och ska inte gå till en annan sal (handledningen fungerar bättre när alla sitter tillsammans). Du kan också fråga handledaren om du inte själv vill säga till andra studenter att flytta på sig.

Om det fortfarande är fullt: Vår erfarenhet från de senaste 5 åren det nästan alltid är en ganska liten andel av kursdeltagarna som är närvarande. Att boka salar för alla som skulle kunna komma är resursslöseri. Istället bokar vi så mycket plats att det motsvarar antalet som närvarade förra året, plus en god marginal.

En naturlig konsekvens är att det någon gång blir överfullt. I gengäld får ni betydligt fler labbtillfällen än vad resurserna annars hade räckt till. Vi bedömer att det totalt ger en bättre situation för alla i kursen.

Om det blir överfullt, och det faktiskt är fullt av studenter från rätt kurs och grupp, finns det oftast platser lediga i andra PUL – eventuellt i PC-PUL i E-huset, där IDEA också är installerad. Du kan ändå få hjälp av handledaren.

Att få hjälp: Räck upp handen i Teams

Sedan ett par år använder vi ett nytt sätt att be om hjälp: Räck upp handen "virtuellt" genom att svara på ett inlägg i Teams. Detta har visat sig vara ett relativt smidigt sätt att hålla reda på köerna (istället för att skriva upp sig på vita tavlan), inte minst när samma handledare håller har studenter i flera salar.

Vi räknar med att många är vana vid hur Teams fungerar vid det här laget. Se annars egna LiU:s sida om mjukvara och avsnittet om samarbete.

Handuppräckningen kommer att ske i ett gemensamt team för "handuppräckning", vid namn Java-2024-handuppräckning. Där kommer vi att skapa en kanal per handledare, med namn i stil med Handuppräckning A, handledarnamn (G03-04-22-23). Vid början av ett labbtillfälle kommer handledaren att skriva ett meddelande i sin kanal. För att begära hjälp skriver man en kommentar på det meddelandet – inte ett eget meddelande – och talar om vilken grupp man är i och vad man vill göra (få hjälp, redovisa). Kommentarskedjan blir då en där handledarna prickar av en begäran i taget. När en fråga är hanterad markerar handledaren kommentarern med en emoji.

Det är så klart bra om du talar om vilken labbsal du sitter i.

Utnyttja handledningen!

Fråga gärna om du är osäker om något.

De riktigt svåra problemen är de man inte ens vet om att man har! Be gärna handledaren att helt enkelt titta lite på programmet då och då, speciellt under projekten.

Om du missar att uppfylla ett krav, och vi inte har fått chansen att påpeka det tidigt genom att du är närvarande regelbundet, kan vi så klart inte heller ta hänsyn till hur mycket arbete det blir när du måste uppfylla det kravet i efterhand.

Redovisningstillfällen

Det kan hända att vi inte hinner med alla redovisningar under labbpassen, särskilt när vissa kommer med flera färdiga labbar på samma gång. Då finns det också särskilda redovisningspass. Vid dessa tillfällen stannar handledarna bara så länge som det finns deltagare som är klara att demonstrera, så var där i tid! Vi ger normalt ingen handledning vid dessa tillfällen.

I tidplanen visas vilka labbar som garanterat får redovisas under varje enskilt pass. Andra labbar kan redovisas i mån av tid, men det finns ingen garanti. (Utan denna regel kommer tyvärr alltför många med samtliga labbar på sista demotillfället.)

Prioriteringen är:

  1. Redovisning av angivna labbar enligt tidplanen. På "redovisning labb 2-3" ser vi t.ex. först till att alla som är färdiga med labb 2 eller 3 får redovisa. Hinner vi inte med detta innan passet tar slut kommer vi antingen att förlänga passet eller se till att du garanterat får en annan chans inom en nära framtid (kan vara ett annat redovisningspass eller en extratid).

  2. Redovisning av andra labbar tar vi hand om sist, om det blir tid över. Om vi inte hinner med dig innan passet är slut får du prova på ett annat labb- eller redovisningspass. (Utan denna begränsning får vi tyvärr alltför många som vill redovisa alla labbar på sista redovisningstillfället, även om man var klar tidigt.)

Handledarna kan lämna redovisningstillfället när ingen mer står i kö i Teams för att redovisa. Var där i tid!


Sidansvarig: Jonas Kvarnström
Senast uppdaterad: 2024-01-14