Göm menyn

729G28 Webbprogrammering och databaser

Labbkurs, översikt

I kursen ingår två laborationer och ett projekt uppdelat i flera delar. Rekommenderad takt för genomförande och deadlines för de moment som har deadlines framgår i TimeEdit.

Tänk på att schemalagd labbtid motsvarar ca 1/8 av den tid som krävs. Utnyttja den väl. Förbered projektet genom att repetera Python från tidigare kurser samt genom att läsa litteraturen för HTML, CSS och PHP i förväg (=gör de tutorials som finns länkade på litteratursidan och listade på projektsidorna).

Notera att första delen av projektet (del A) har en tidig deadline och påbörjas innan vi börjat labba (del A görs utan programmering). Del A ska vara godkänd innan man börjar skriva kod för del B, och del B ska vara redovisad innan man påbörjar del C.

Laborationer:

Projekt:
  • Projekt del A. Här ska ni designa en databas utifrån en kravspecifikation och befintliga data. OBS att detta görs på papper, inte i datorsal och innan labbarna. Tillhörande datafiler i CSV-format.
    Observera att del A måste vara godkänd innan del B påbörjas. Deadline för del A finns i TimeEdit.
  • Projekt del B. Nu ska databasen implementeras och fyllas med data. Detta görs med SQL och python, och en python-fil finns som utgångspunkt. Datafilerna från del A ska också användas här. Denna del ska vara redovisad innan del C påbörjas.
  • Projekt del C. Här ska ni lägga upp en hemsida som hämtar data från databasen och visar upp. Till hjälp finns ett paket av kod att utgå från (ett kodskelett).
  • Projekt del D. Här ska ni ändra i databasens schema och ta in data från användaren, på ett säkert sätt.
  • Projekt del E. Valfri extrauppgift. Här får ni helt fritt implementera en sökfunktion.

FAQ: Svar på vanliga frågor kring labbar, projekt, databas-server mm finns samlade här.

Om man vill labba på egen dator kan man antingen använda LIU:s databas och webbserver genom att använda ThinLinc för fjärrinloggning eller ladda ner egen databas och webbserver och köra på dem. Vi rekommenderar då XAMPP, ett färdigt paket med databasserver, webbserver, PHP (och annat smått och gott), och anpassade instruktioner för nedladdning och användning finns här.

Redovisning/inlämning

Kursen använder Webreg för att registrera vilka delar av labbkursen som studenten är godkänd på. Anmälan till Webreg görs här . Labba helst i par. Notera vilket gruppnummer ni får i Webreg, det ska användas vid redovisning.

Redovisning av labb och projekt består av muntliga genomgångar och/eller skriftlig inlämning enligt instruktioner till varje del. Inlämningar görs i Lisam och muntlig redovisningar görs i första hand på labbtid. Notera att Projekt del A och del B ska lämnas in i olika inlämningar i Lisam medan del C, D och E har en gemensam inlämning. Även SQL-labben har en egen inlämning i Lisam. All kod som lämnas in ska följa god kodstandard (för CDE gäller de kodgranskningsresurser som finns länkade i respektive del) och vara väl kommenterad. Sista inlämningsdag för de olika delarna framgår i TimeEdit (notera att del B inte har någon formell inlämningsdag men ska vara godkänd innan del C påbörjas).

Andra och tredje examinationsomgång för labbkursen är i samband med respektive omtenta nästa kalenderår (inte schemalagt ännu men någon gång under vårterminen samt i augusti). Efter överenskommelse med examinator kan kompletteringar eventuellt rättas vid andra tillfällen. Om du inte är godkänd när nästa kursomgång startar finns risken att du måste göra om en ny labbkurs.


Sidansvarig: Eva Ragnemalm
Senast uppdaterad: 2023-10-23