Hide menu


Industrial Project Management

Lectures:
C:a 30 t och internat 3 heldagar.

Recommended for:
Alla.

The course last ran:
VT 1999

Goals:
Kursen bygger på växelverkan mellan teori och praktik och deltagarnas aktiva engagemang. Den syftar till att:

  1. Ge insikt om och perspektiv på kunskapsbildningen inom projektledningsområdet, och dess tillämpningar. Det förutsätter välplanerade litteraturstudier, reflektioner och deltagande i tentamen
  2. Eget projektarbete inom ett specialområde av effektiv projektledning avrapporterat i form av uppsats. Det är en fördel om detta arbete kan utgå från och bearbeta erfarenheter av pågående eller avslutat industriellt projekt inom berörda företag.
  3. Ökad förmåga att omsätta teoretisk kunskap i handling och praktik, att delta i industriella projekt under osäkerhet, komplexitet och krav på tvärfunktionellt samarbete. Det förutsätter aktiv medverkan i kursens övningar i samspel, kommunikation och ledarskap, och att deltagarna därvid vinnlägger sig om ödmjukhet, generositet och vilja att lyssna och stödja andra.

Prerequisites:
Inga.

Organization:
Kursstart med en orienterande föreläsning om projektledning och redogörelse för inslag under kursen samt eventuellt en liten övning. Internat genomförs under v 14 - v 16, alternativa tillfällen är 3-5 april, 6-8 april, 9-11 april, 13-15 april, ev också 16-18 april. Seminarium för reflektion om internatet. Tillfälle för litteraturtentamen och diskussion av Uppsats-PM. Industribesök. Gästföreläsning. Slutseminarium.

80% närvaro krävs för att få poäng.

Contents:
Modern industriell projektledning handlar i hög grad om interdisciplinär, internationell verksamhet, vare sig det rör sig om leveransprojekt, utvecklings- eller upphandlingsprojekt.

Kursen kommer att bygga på deltagarnas egna aktiviteter, liksom exempelvis kursen TQM och lärande organisationer. Den skall ge förståelse av organisation, ledning och styrning av olika typer av industriella projekt och förmedla insikt om samspelet mellan projekt och företagets basorganisation, och hur detta påverkar möjligheter att nå projektmål och generera långsiktigt organisatoriskt lärande. Avsikten är dels att göra en rejäl fördjupning i litteraturen om projektledning och projektledningsproblem (inklusive de klassiska "planning disasters"), dels att ha en nära koppling till praktiken genom att ta avstamp i aktuella industriprojekt inom regionen.

Literature:

  • Russell Archibald 1992. "Managing High-technology Programs and Projects.
  • Engwall, M (1995) Jakten på det effektiva projektet.

Teachers:
Christian Berggren och inbjudna föreläsare.

Examiner:
Christian Berggren, tf professor i industriell organisation.

Schedule:
Kursstart 17 mars, kl 13.15-16.00. Kursen avslutas i juni.

Examination:
Litteraturtentamen c:a två veckor efter kursens start. Projektarbete i form av uppsats.
Ev. artikelskrivning.

Credit:
5 credits.

Comments:
Deltagarna är begränsade i antal eftersom kursen innehåller vissa moment där antalet deltagare ej får vara för stort. Max 20 deltagare.


Page responsible: Director of Graduate Studies