Hide menu


Kommunikativt handlande och informationssystem

Lectures:
25 h

Recommended for
Kursen ges av ämnesområdet informationssystemutveckling. Den vänder sig till personer intresseade av teorier om kommunikativt handlande och teorier om informationssystem.

The course was last given:
Ny kurs

Goals
Kursen syftar till att öka kunskaperna om teorier om kommunikativt handlande och hur sådana teorier kan appliceras inom informationssystemområdet. Kursen har ett uttryckligt bimål att öka förmåga att kritiskt granska samt skriftligen kommentera och muntligen kommunicera kring vetenskapliga artiklar.

Prerequisites
Inga särskilda krav.

Organization
rskilda Kursen genomförs till väsentlig del seminariebaserat. Kursen består av granskning av klassiska och aktuella artiklar/bokkapitel inom kursens område. Ett seminarium ägnas åt granskning av några artiklar inom ett avgränsat område.

Contents
Teorier om kommunikativt handlande (talaktsteori). Hur sådana teorier appliceras inom informationssystemområdet; dvs olika talaktsteoretiskt baserade teorier och metoder för informationssystem, verksamhets-/systemutveckling.

Literature
(definitiv lista fastställes senare):
Litteratur avseende
Talaktsteori, kommunikativ handlingsteori (Austin, Searle, Habermas)
Kritisk granskning av talaktsteori ur IS-perspektiv (Holm & Ljungberg m fl)
Action Workflow (Winograd, Medina-Mora)
BAT (Goldkuhl, O Eriksson)
DEMO (Dietz, van Reijswoud)
SAMPO (Lyytinen, Auramäki)
COMMODIOUS (Holm & Ljungerg)
M Schoop

Teachers
Göran Goldkuhl.

Examiner
Göran Goldkuhl.

Schedule
Kursen ges under hela läsåret 99/00. Ca ett seminarium per månad.

Examination
Varje kursdeltagare skall skriva en kurs-PM till fyra seminarietillfällen. En sådan PM skall vara en kristisk granskning (djupanalays) av kurslitteratur som behandlas vid aktuellt seminarium. En PM skall innehålla 1) en rekonstruktion av de viktigaste teserna och använda begreppen inom 2) en kritisk värdering av litteraturen. Aktivt deltagande på seminarierna förutsättes.

Credit
3-5 poäng.


Page responsible: Director of Graduate Studies