Hide menu

FDA074 Ekonomisk brottslighet

Lectures:

36 h

Recommended for

Doktorander med intresse för bekämpning av ekonomisk brottslighet, tex med inriktning mot revision, rättsekonomi, affärsrätt, affärsetik, kriminologi och datasäkerhet. Praktiker såsom åklagare, ekopoliser, advokater, revisorer och domare med intresse av breddning och fördjupning.

The course was last given:

VT-HT 1999.

Goals

Att ge en översikt av ekobrottslighetens omfattning och vanligaste former, liksom av de myndigheter som bekämpar denna brottslighet. Att ge en översiktlig kunskap om ekonomiska modeller för brottslighet och brottsbekämpning. Att ge en inblick i ekobrottslighet via IT och Internet.

Prerequisites

40 poäng i företagsekonomi, nationalekonomi, matematik, statistik, datavetenskap eller motsvarande.

Organization

Kursen ges vid IDA under sex heldagar, varvid de två sista huvudsakligen ägnas åt redovisning av korta uppsatser.

Contents

Ekobrottslighetens definition och omfattning. Vanliga brottsformer, utvecklingstendenser. Mätning av brottslighet. Direkt och preventiv effekt av brottsbekämpning. Ekonomiska modeller, kontrollstrategi. Beskrivning av berörda myndigheter och deras arbete med hjälp av gästföreläsare (polis, åklagare, domare, skattemyndighet, tull, Ekobrottsmyndigheten). Forskning om ekobrott i Sverige och utomlands.

Literature

Statliga utredningar, bl a Branschsaneringsutredningen och Internationella ekobrott. Rapporter från Brottsförebyggande rådet, Ekobrottsmyndigheten, Riksskatteverket och Riksrevisionsverket. Internationella tidsktiftsartiklar om skattekontroll mm. Antologier om ekobrott.

Teachers

Leif Appelgren samt gästföreläsare.

Examiner

Leif Appelgren.

Schedule

Vårterminen 2002

Examination

Godkänd uppsats om ca 10 sidor, godkänd räkneupgift avseende ekonomiska modeller, godkänd redovisning av litteraturavsnitt, närvaro.

Credit

5 credits

Comments

Externa studerande bör kontakta examinator före intresseanmälan, e-post leiap@ida.liu.se, tfn 070-3176280.


Page responsible: Director of Graduate Studies