Göm menyn

TDDD44 Problemlösning och programmering

Information om laboration 0


För att komma igång med laborationen i MATLAB behöver man följa ett par steg som beskrivs här nedan.

Starta en terminal

Detta görs via huvudmenyn ("Menu" längst ner till vänster). Välj där "Terminalfönster".

Lägg till MATLAB-modulen

MATLAB finns inte med bland programmen från början, men du kan enkelt lägga till det genom att i terminalen köra kommandot:
        module add prog/matlab/9.0

Starta MATLAB

Starta sedan MATLAB genom att i terminalen köra kommandot:
        matlab &

Man kan istället köra igång MATLAB med endast själva kommandofönstret i terminalen. Då är det praktiskt att först starta emacs (där man kan skriva sin MATLAB-kod) och sedan starta matlab med följande:

        matlab -nodesktop -nosplash

MATLABs utseende

Det finns mycket i själva miljön som du får utforsta själv. De två viktigaste sakerna att känna till är dock kommandofönstret och hur man skapar ett skript/en funktion. Det stora öppna området i mitten av bilden nedan är kommandofönstret. Där kan man köra MATLAB-kommandon och anropa skript och funktioner. Du kan testa lite själv genom att skapa lite variabler. Kör följande satser i kommandofönstret. Matlab kommer automatiskt att skriva ut "resultatet" av dessa tilldelningar eftersom satserna inte avslutas med semi-kolon.
  x = 18
  y = 26 + x
Ta nu och klicka på "New"->"Script". Vips kommer du att få upp ett nytt fönster där du kan skriva kod. Om du vill ha allt sammans i ett fönster så kan man trycka på den lilla knappen uppe i högra hörnet som är markerad i bilden och välja "Dock Editor". Då hoppar edit-fönstret in det gamla fönstret och du jobba med koden och köra kommandon sida vid sida. Testa nu att skriva in lite MATLAB-kod i ditt skript och spara det som mitt_skript.m. Om du vill kan du använda följande kodsnutt:
  disp('Hello World!');
Du kan nu köra ditt skript från kommandofönstret genom att helt enkelt skriva:
  mitt_skript
Finfint! Öppna nu laborationshandledningen och sätt igång med labben!


Sidansvarig: Erik Nilsson
Senast uppdaterad: 2017-08-07