Webbtutorial: LaTeX

Introduktion

LaTeX är en förkortning av Lamport TeX och omfattar dokumentstilar för artiklar, presentationer, böcker med mera. Det skapades 1985 av Leslie Lamport och är en samling makron för Donald Knuth:s TeX program. Det är ett dokumentbeskrivningsspråk (markup language), likt HTML där ML står för markup language. LaTeX är ett modernt system för att kommentera ett dokument på ett sätt som är syntaktiskt särskiljt från själva texten och är ett typsättningssystem baserat på TeX. Detta bidrar till extra funktionalitet till TeX och gör det lättare att skriva dokument. Att LaTeX bygger på TeX betyder att resultatet är ett TeX-program.

Själva ordet LaTeX refererar enbart till språket som dokumentet är skrivet i, inte själva editorn som används för att skriva dokumentet. För att skapa ett dokument i LaTeX måste dokumentet först skrivas i någon form av texteditor. Det finns speciella texteditors anpassade för att skapa LaTeX-dokument men det fungerar även med t.ex. notepad eller emacs.

Det LaTex gör är att skapa dokument som ser bra ut och presenterar korshänvinsningar och citat på ett konsekvent sätt. En stor del av dokumentet skapas automatiskt och "behind the scenes". Detta ger dig extra tid till att tänka över de idéer du vill presentera och hur du vill presentera dessa. När du använder LaTeX är du tvingad att tänka över anledningen till varför du skriver och detta ökar din förmåga att på ett effektivt sätt presentera dina idéer.

LaTeX är stabilt, gratis och finns tillgängligt på många plattformar. Det finns även en stor, aktiv och hjälpsam TeX/LaTeX användarbas.

Grunder

  1. Du skriver ditt dokument i en LaTex (.tex) källfil.
  2. Du kör latex eller pdflatex i input-filen. Detta omvandlar filen till .dvi-fil eller en .pdf-fil. Om du upptäcker att det finns fel i källfilen är det bra att fixa till dem innan du går vidare till steg 3.
  3. Du kan nu se på dvi- eller pdf-filen på din dator. Fördelen med en pdf-fil är att den kan skrivas ut direkt.