Linköpingstrippelns logo

Linköpingstrippeln

En danstävling i vals, schottis och hambo

Lördagen den 3 maj 2003


Allmän information
Löpande meddelanden
Deltagarregler
Upplägg
Anmälningsinfo
Intresseanmälan
Intresseanmälda 2003
Tider under dagen
Domare/Orkester
Poängbedömning
Resultat
Andra tävlingar
UPPLÄGG

När man anmäler sig till tävlingen anger man vilka danser man skall deltaga i samt vilket födelseår man har (samt en del information om dräkt, mat m.m.). Efter detta blir man inplacerad i ungdomsgrupp och veterangrupp automatiskt.

Detta leder till att alla kommer att tävla mot alla precis som i "vanliga" tävlingar. Efter en kvalomgång skall ca 50-60% gå vidare till en semifinal och efter denna skall ca 10 par gå vidare till en final. Finalisterna dansar då totalt 3 omgångar.

Om man bara ser till denna del så kommer de som är nybörjare, ungdomar och veteraner inte att få någon fördel utan snarare nackdel gentemot att ha uppdelning i olika grupper, men detta kompenserar vi genom att låta alla som inte gått till semifinal dansa ett nytt kval där man kan kvalificera sig till en B-final (också med ca 10 par). Detta gör att alla får dansa minst 2 omgångar i tävlingen (och de som går vidare till någon av finalerna får dansa 3 gånger). Är man med i flera av danserna blir det givetvis mer dansande under dagen.

Vi ser detta som ett sätt att ha ett delmål för nybörjare. D.v.s. att nå upp till en B-final för att efterföljande år kunna sträva efter en semifinal. Dessutom är det så att vi på detta sätt undviker att någon "inte får delta i B-grupp". Vi ser det snarare som att dagsformen avgör om man går till semifinal eller får ytterligare en chans att kanske gå till en B-final.

Fortfarande har vi orättvisan att ungdomar och veteraner kanske inte riktigt kan konkurrera på samma villkor som övriga (gäller givetvis inte alla). Det vi gör är att dessa skall få jämföra sig inom sin grupp genom att utse bästa ungdomspar och veteranpar i respektive dans. Vi utser också bästa Linköpingspar i respektive dans.

Här uppstår ett litet problem. Vilka gränser skall vi ha för dessa grupper. Ja, ungdomsgruppen ser vi som ganska klar. De som betalar lägre avgift för att båda i paret är yngre än 16 år borde ses som ungdomar. Däremot är det besvärligare med vetarangruppen. Här kan man ju tänka sig att gå efter antal år man dansat eller på ren ålder. Vi tror att det är bättre med åldersgräns.

Vilken åldersgräns är då bäst? Ja, 1999 provade vi att sätta gränsen så att de par där båda har fyllt minst 50 år och den sammalagda åldern var minst 110 år räknas som veteranpar. Vi fick då 5 par i veterangruppen. Kanske borde detta justeras framöver (har ni förslag på bättre gränser är vi tacksamma). Vi använder detta fortfarande då vi inte fått in några synpunkter.

En viktig detalj att tala om är givetvis att de som koras till bästa ungdomspar, veteranpar och Linköpingspar inte får räkna med att man får priser som motsvarar de som delas ut till de totala vinnarna i de olika danserna utan det är mer äran och något litet pris som markerar att man var bäst i sin grupp. I B-finalerna kommer vi också att dela ut någon typ av pris, men också här av enklare slag. Här hoppas vi att de tävlande kan se en bra placering i B-final som en merit och ett sätt att visa för de övriga att man ligger på snudd till semifinal.

Att ta upp alla tankar som vi haft på ett kort och koncist sätt är inte lätt så vi hoppas att ni kontaktar oss och diskuterar så att vi kan fylla i luckor och att vi tillsammans skall komma fram till en bra lösning som gör att alla som dansar känner att det är roligt att komma till oss i fortsättningen.

Kontakta oss gärna om ni har förslag på förbättringar eller om ni har synpunkter på något som har med vår tävling att göra. Vi ser all kritik som konstruktiv eftersom vi eventuellt kan göra något bättre till nästa år.


MOMS logo För mer information: Torbjörn (torjo @ ida.liu.se). Folkungagillets logo