SCP - Secure copy

På sidan om SSH kan du läsa om hur du kan använda SSH för att komma åt en dator via nätverket och därmed använda den utan att ha fysisk åtkomst till den. I många lägen när man jobbar med en dator på det sättet kan det vara fördelaktigt att kunna kopiera filer mellan datorn man sitter vid och datorn man är ansluten till. I dessa lägen kan programmet SCP (Secure copy) komma väl till pass.

SCP är ett program som använder sig av ssh-protokollet för att kopiera filer över nätverk. Programmet fungerar i stora drag som cp. Den grundläggande syntaxen ser ut som följande:

scp [[user@]host1:]filnamn1 [[user@]host2:]filnamn2

Till exempel, vill du kopiera en fil med namnet lab1.cc från kontot kezo och mappen /home/programmering/ på en server under adressen domain.com till mappen du står i just nu skulle du skriva följande:

scp kezo@domain.com:/home/programmering/lab1.cc .

Vill du istället göra tvärt om och kopiera samma fil till servern skriver du följande

scp lab1.cc kezo@domain.com:/home/programmering/

Till sist kan även flaggan -r användas, precis som för cp, för att kopiera mappar rekursivt.


SSHFS - SSH File System

I vissa lägen, då man till exempel jobbar med många filer som man uppdaterar ofta eller om man av någon annan anledning vill läsa filer lokalt utan att spara dem kan det vara intressant att montera en extern mapp lokalt. För att göra detta kan man använda sig av SSHFS. Vi kommer inte gå in mycket närmare på det här, men ett enkelt exempel för att montera mappen /home/kezo med samma konto på samma server som ovan i en lokal mapp kan se ut såhär:

sshfs kezo@domain.com:/home/kezo /home/kezo/externhome

Är du intresserad av att läsa mer om dessa system finns en samling nyttiga länkar på vår länksida.