HTML & CSS

HTML 5 har fler och nyare funktioner och element än föregångaren HTML 4.01 Här är några av förändringarna jämfört med föregångaren:

Ny dokumentdeklaration: Man använder den nya dokumentdeklarationen för att webläsaren ska veta på vilket sätt sidan är skriver, och på så sätt öka möjlöigheterna för flera olika webläsare att visa en sida på samma sätt. och detta skrivs: för att använda vanlig HTML5 kodning.
Så här skrev man det innan i HTML 4.01, här ser man direkt att HTML 5 är mycket smidigare: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Nya semantiska strukturella element: Det finns även fler element, och dessa har lagts till för att läsabarheten ska öka samt att det ska bli lättare att formatera olika saker på olika sätt på ett enklare och smidigare sätt. Eftersom det läggs till fler nya element så ändras semantiken något sedan föregångaren. Det hjälper även olika sökmotorer och installerade hjälpmedel så som högläsning osv att hitta rätt information på sidan.

Nedan finns några exempel på nya sådana: <header>, <nav>, <article>, <section>, <aside>, <footer>

Rundade hörn

Ett vanligt problem som många har haft när de designat hemsidor är att få hörn avrundade. Detta har man löst tidigare med hjälp utav bilder.
Med hjälp av CSS3 så är det nu möjligt att designa olika figurer med relativt simpel kod.

border-radius: 15px;

Raden ovanför gör helt enkelt att alla hörn blir avrundade med 15 pixlar.
På grund av att olika webbläsare tolkar kod olika så måste man även implementera följande kod för att det ska fungera i Mozilla Firefox

-moz-border-radius: 15px;

Så det enda man behöver numera för att enbart ett hörn ska bli avrundat är

#a_div {
height: 65px;
width:160px;
-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;
}

Koden ovan ger följande resultat

Tillbaks till toppen

Skuggning

Precis som i ovanstående exempel så var det svårt att få skuggning utan att använda bilder. Med hjälp av CSS3 kan vi nu lägga till skuggor till vår webbplats utan mycket arbete.

Följande kod skapar en skugga.

box-shadow: 10px 10px 5px #888;

På grund av att olika webbläsare tolkar kod olika så måste man även implementera följande kod för att det ska fungera i Mozilla Firefox

-moz-box-shadow: 10px 10px 5px #888;

Här har vi resultatet på en skuggad låda:

#b_div {
-moz-box-shadow: 5px 5px 5px #888;
box-shadow: 5px 5px 5px #888;
}

Tillbaks till toppen

Webbläsare som stöds

HTML5 är den nya standarden för HTML, detta leder till problem med att vissa webbläsare inte har fullt stöd för allt i HTML5.
Nedan kommer en liten lista på vilka webbläsare som stöds. Det börs notera att alla webbläsare inte har fullt stöd för precis allt i HTML5. För en mer detaljerad lista för vilka element som stöds rekommenderas att kolla på denna sida

Tillbaks till toppen