HTML & CSS

HTML, som är en förkortning för Hyper Text Markup Language, är ett markeringsspråk (även kallat sidbeskrivningsspråk) och är webbstandard för strukturering av innehållet på exempelvis webbsidor. Tanken bakom språket är att ett HTML-dokument ska kunna läsas oberoende av vilken webbläsare man än använder. Med hjälp av olika markeringar, så kallade taggar (tags), kan man strukturera upp sidan i olika element såsom tabeller, stycken, bilder etcetera.

CSS är en stilmall, och används ofta tillsammans med HTML för att liva upp webbsidor med olika färger, typsnitt, textstorlekar och så vidare. Genom att definiera ett utseende för ett visst HTML-element i CSS kommer samma utseende sedan gälla för alla element av samma typ, vilket är mer effektivt än om man bara baserar sin sida på HTML, då man slipper upprepa samma kod flera gånger om.


På denna hemsida kommer vi att dels gå igenom grunderna och vanliga problem i såväl HTML som CSS. Exempel på problem och lösningar vi kommer ta upp är hur man gör rundade hörn i CSS, skillnad mellan Class och id samt skuggning med hjälp av CSS.


Det kommer även finnas snabbförklaringar på de vanligaste uttrycken i både HTML & CSS och även länkar till andra webbsidor med bra information för fortsatt inlärning.