NAMN bash - Bourne Again SHell ANVÄNDNING bash [alternativ] [inputfil] COPYRIGHT Free Software Foundation ALTERNATIV -c sträng Om man använder -c flagga följd av en sträng kommer strängen läsas och eventuella kommandon specificerade där kommer köras. -i Om bash körs med -i flagga körs bash interaktivt.
KÖRBARA VERKTYG echo [$var] Skriver ut text på skärmen, både som strängar eller andra variabler, precis som printenv gör, fast med echo måste man visa att det är en variabel man menar med ${VARNAME}. Kan användas för att skriva till filer. tail Formaterar output från ett program eller en fil så att bara några av de sista raderna av input skrivs till output. head Formaterar output precis som tail, med skillnaden att bara de översta raderna av input skrivs till output. pwd Skriver ut katalogen som man befinner sig i. printenv [sysvar] Skriver ut alla systemvariabler om endast kommando ges, eller endast den specificerade variabeln (Gör skillnad på gemener och versaler). date Skriver ut veckodag, månad, dag i månaden, tid och årtal. grep kan "filtrera" innehåll i filer eller utdata från program. egrep samma som grep -e, tillåter reguljära uttryck. uname -a r ... Skriver ut information om systemet, -a skriver ut allt, -r ger kärnversionen.
ÄNVÄNDBARA KOMMANDON FÖR SKRIPT read [value1] [valueN] Läser in värden från tangentbordet. cut [-b -f -c] Beskär input och skickar det formaterade till output. Flaggorna b, c och f skär ut specificerade bytes, tecken respektive fält utifrån ett startindex och slutindex. Dessa kan separeras enligt N-M för att skära ut allt mellan N och M exempelvis.
KONTROLL OPERATORER && Har samma semantiska betydelse som logical AND, kan användas för att köra en serie kommandon eller göra checks för flera utfall i en ifsats och så vidare. || Logical OR, kan användas i samma bemärkelse som &&, men bara ett av kommandona behöver lyckas, en ifsats nöjer sig med att ett utfall är sant. | "Pipe", anger att utdata från ett kommando ska föras över till ett annat program som indata. & Gör att processer körs i bakgrunden, de blir oberoende av skalet de startas från. ; Kan användas för att avsluta ett kommando, men utan att behöva gå till en ny rad. Kommandon kommer att köras efter varandra.
INBYGGDA VARIABLER $1 ... $9 Eventuella argument som skickats till kommandot innan körning refereras till med index enligt ordningsföljden de matas in med. $0 Namnet på kommandot/skriptet som körs. $? Har det senast exekverade programmets avslutningskod som värde. $$ Det här är det processnummer skalet har, vilket är unikt under körningen. $! Värdet är processnummret för det program som senast kördes i skalet. $- Värdet är växlarna som angavs när man anropade skriptet. $* Ger alla värden i variablerna $1 - $9, det vill säga samtliga argument skriptet kallats med. HOME Den hemmapp som den nuvarande användaren äger. PWD Den mapp som den nuvarande användaren befinner sig i. BASH Den "Path" som bash har på systemet. EDITOR Här kan man ställa in vilken textredigerare man vill använda, om den är installerad. HOSTNAME Innehåller värdnamnet som för det mesta är inställt utifrån innehållet i /etc/HOSTNAME filen. PATH Här specificeras sökvägar som är särskilt intressanta för systemet och användare. Exempelvis /bin; /usr/bin; med flera. SECONDS Såhär många sekunder har skriptet körts.