December 2005

Christie, Agatha (1960) The Adventure of the Christmas Pudding (2005-12-25)

Förra julen läste jag Hercule Poirot's Christmas och i år var det dags för nästa juldeckare. Detta var en samling av fyra noveller av varierande längd, den första och längsta med samma namn som hela samlingen. Poirot är hjälten i alla utom den sista där Jane Marple löser ett mystiskt mord. Utan att vara anmärkningsvärt bra var det ändå trevlig julläsning.

Mahy, Margaret (1992) Sjörövarnas röriga resa (2005-12-21)

Vissa typer av barnböcker blir man aldrig för gammal för och dessutom har Margaret Mahy ett sätt att skriva som gör att även vuxna kan få ut något ur berättelsen. Det är inte första gången hon skriver om pirater. Denna gång är det ett gäng figurer som driver en tesalong på ett skepp i hamnen och som en dag bestämmer sig för att helt enkelt bli pirater istället. De hamnar dock snart i kidnappnings- och förväxlingsdramer och upptäcker att de akut behöver lära sig att läsa - annars kan man ju inte förstå skattkartan! Mahy blandar klassiska sagoelement med moderna företeelser och resultatet blir en fantasifull och inspirerande blandning.

Unge, Ingemar (2001) Att trilla av pinn och vara ur led (2005-12-11)

Böcker med kåserier om ord och deras historia verkar ges ut i parti och minut, eller så är det bara det att jag förr eller senare råkar läsa alla som finns. Den här gången är det Ingemar Unge som filosofierar kring olika ord och begrepp. Det är en småtrevlig bok som passar bra att läsa vid sidan av annat. En del av kapitlen är lite väl korta, men som helhet är det intressant läsning.

Christie, Agatha (1927) The big four (2005-12-10)

Hercule Poirot förföljs i denna deckarroman av ett internationellt gäng av skurkar kallade de fyra stora. Han får kännedom om dem av en tillfällghet, men kan sedan inte släppa tanken på att sätta fast dem. Berättelsen utspelar sig under relativt lång tid och med hjälp av följeslagaren och berättaren Hastings får Poirot ta till extraordinära metoder. Denna gång är det inte någon pusseldeckare som Christie har satt ihop, utan snarare underlaget till en tidig James Bond-film. Poirot är dock i fin form, som vanligt, och boken är mycket spännande.

Sellar, W.C./Yeatman, R.J. (1930) 1066 and all that (2005-12-02)

Detta är en gammal humoristisk historiebok som försöker beskriva Storbritanniens utveckling ur ett lite eget perspektiv. Eftersom jag inte är särskilt insatt i vad som verkligen hände har jag svårt att bedöma hur långt från sanningen den är, men helt klart är att författarna stundom tar sig ganska stora friheter. Om man föreställde sig att Falstaff Fakir skulle varit verksam i England skulle han mycket väl ha kunnat skriva den här boken. Den korthuggna historiebeskrivningen är hur som helst mycket rolig på ett lite torrt sätt, precis som jag gillar.

  © 2003-2006 Peter Dalenius