April 2005

Fforde, Jasper (2004) Something Rotten (2005-04-30)

Denna bok fick jag som present på Världsbokdagen 23 april. Lämpligt nog behövde jag en ny bok och kunde börja på den samma dag. Detta är fjärde och sista delen (åtminstone för den här gången) i serien om Thursday Next. Nu måste hon återvända från bokvärlden till den yttre världen och ta itu med sina ärkefiender en gång för alla.

Inte helt oväntat måste hon nästan helt på egen hand rädda världen från en säker undergång. Med såväl Hamlet som en nyfödd son i hasorna är detta allt annat än enkelt. Eftersom handlingen i stort bygger på saker som framkommit i de tidigare böckerna skulle det förstöra nöjet om jag berättade för mycket. Jag nöjer mig med att konstatera att den här boken inte på något sätt är mindre spännande än de föregående.

Jasper Fforde stör litterära referenser omkring sig och det skulle vara intressant att läsa om hela serien om man någon gång skulle ha orkat ta sig igenom Shakespeares samlade verk, samt större delen av den övriga anglosaxiska kanon (Dickens, Brontë, etc).

Christie, Agatha (1924) Mannen i brunt (2005-04-22)

Detta är Christies fjärde roman och trots att den gavs ut 1924 dröjde det till slutet av 1980-talet innan den översattes till svenska. Kanske beror det på att ingen av Christies vanliga mysterielösare finns med.

I historiens centrum står Anne Beddingfeld. Hon är ung och föräldralös men saknar varken förstånd eller energi. Av en slump blir hon vittne till ett mord på en man i brun kostym. När hon nystar i frågan upptäcker hon ytterligare ett mord och spåren leder henne iväg på en lyxångare till Afrika.

Christies berättarstil känns igen och ibland är det skönt att ingen av hennes traditionella hjältar tar upp fokus. Det är en fartfylld berättelse där huvudpersonerna sällan får möjlighet till den eftertanke som annars präglar många av Christies böcker. Vi får följa berättelsen från ett par olika håll, vilket ger en extra krydda. Allt som allt är detta en mycket trevlig deckare.

Christie, Agatha (1953) A pocket full of rye (2005-04-17)

Flera av Christies deckarromaner anspelar på olika barnramsor, vilket kan förklara en del konstiga titlar. I denna berättelse är det en välbärgad engelsk gentleman som hittats död med fickan full med sädeskorn. Polisen tillkallas, men morden fortsätter - alla med konstiga inslag. När Miss Marple dyker upp ser hon kopplingen till den gamla ramsan, men det dröjer ännu ett tag innan den skyldige hittas.

Deckare med Miss Marple förefaller alltid så mysiga, trots att de innehåller flera brutala mord. Det är något brittiskt, distansierat över berättelsen. Inga stora känslosvall; man utbrister på sin höjd "Good Lord!" och går vidare.

Jag läste boken på engelska, eftersom jag var bortrest och behövde något att läsa. Väl hemma hittade jag den svenska versionen i bokhyllan, utgiven 1971 med ett hysteriskt skyddsomslag i bästa 70-talsstil.

Christie, Agatha (1922) The secret adversary (2005-04-16)

Efter att ha skummat igenom Christies livsverk fick jag för mig att jag skulle läsa alla deckarna i kronologisk ordning. Jag har ju ändå ganska många av dem i min samling redan. Den första boken En dos stryknin (eng. The mysterious affair at Styles) läste jag för ett par år sedan, så därför fortsatte jag med nummer två, The Secret Adversary, som jag hade i en gammal engelsk pocketutgåva.

Denna bok är egentligen inte en deckare utan snarare vad vi idag skulle kalla thriller. Huvudpersonerna är Tommy och Tuppence, ett par av Christies mindre kända figurer. De är båda i 25-årsåldern och letar efter något lämpligt jobb i mellankrigstidens England. Av en slump dras de in i jakten på ett hemligt dokument från kriget som nu kommit på avvägar. Det gäller att hindra bolsjevikerna från att få tag på dokumentet, men motståndarens identitet är som titeln antyder hemlig fram till slutet. Det här är en lite annorlunda men mycket spännande och läsvärd Christie.

Gibson, William (2003) Pattern Recognition (2005-04-10)

Detta är en relativt ny Gibson som till skillnad från Neuromancer med efterföljare inte utspelar sig i en dystopisk cyberrymd utan i en högst verklig nära framtid. Cayce är överkänslig mot logotyper och tjänar sitt uppehälle på att som konsult till PR-firmor avgöra om en ny stil kommer funka eller inte.

Cayce är också en del av en internetcommunity som uppstått kring ett antal anonyma filmsekvenser som dyker upp här och var på nätet. En av hennes uppdragsgivare vill att hon ska lokalisera producenten bakom filmen, en jakt som tar Cayce från en kompis' lägenhet i Camden i London till bland annat Japan.

Pattern Recognition är betydligt mindre dystopisk och flummig än hans tidigare böcker. Här har man faktiskt en chans att hänga med i handlingen. Stilen känns dock igen. De flesta personerna är kallblodiga och nonchalanta större delen av tiden. Det är spännande och bra, men på ett lite annorlunda sätt än tidigare.

Hoeye, Michael (1999) En mus för alla tider (2005-04-06)

Man skulle kunna tro att detta är en barnbok. Huvudpersonerna är råttor med fantasifulla namn som Hermux Tantamoq och Linka Perflinger och i början av boken finns en karta över den fantasivärld där berättelsen utspelar sig. Historien är dock både komplex och rolig och det är svårt att avgöra vem boken riktar sig till.

Hermux är i alla fall en urmakare som får i uppdrag att laga ett armbandsur tillhörande äventyrerskan Linka. Han lagar klockan, men ägaren kommer inte och hämtar ut den. Han bestämmer sig då för att söka upp henne, vilket leder honom in i en värld av svek, bedrägeri och andra hemskheter.

Detta är en fräsch berättelse i en gammal form. Den har drag av klassisk saga, men är samtidigt fantasifull på ett synnerligen uppdaterat sätt. Det ska bli spännande att läsa uppföljarna. Mer information finns hur som helst på www.hermux.com.

  © 2003-2006 Peter Dalenius