Mars 2005

Fforde, Jasper (2003) The Well of Lost Plots (2005-03-31)

Detta är den tredje boken i serien om Thursday Next. De två första, The Eyre Affair och Lost in a Good Book, introducerade den litterära detektiven, hennes ärkefiender och en hel massa andra figurer som lever i ett parallellt 1980-tal där historien utvecklat sig lite annorlunda. Större delen av den här boken utspelar sig inne i bokvärlden som Thursday lyckades ta sig in i redan i den första boken. Nu har hon själv förmågan att hoppa mellan böcker och har rekryterats till Jurisfiction som är en slags inomlitterär polis med uppgift att se till att alla litterära figurer sköter sig.

The Well of Lost Plots är inte bara namnet på boken utan också namnet på den del av bokvärlden där alla outgivna böcker finns. Thursday gömmer sig här undan sina fiender i den yttre världen, samtidigt som hon försöker utreda en del mystiska händelser. Bokvärlden står inför en stor förändring med uppgraderingen av det operativsystem som kör alla böcker, men fungerar det egentligen så bra som utlovas?

Den här bokserien är helt enkelt det roligaste och mest begåvade jag har läst det här decenniet. Boken inleds med fyra sidor lovordande citat från olika recencenter och jag kan bara instämma. Läs den! (Men läs de andra två först.)

Wagstaff, Vanessa & Poole, Stephen (2004) Agatha Cristie: A Reader's Companion (2005-03-26)

Min samling av Agatha Christie har vuxit långsamt men stadigt och på senare tid har jag känt ett ökat behov av kringlitteratur. Vid det senaste besöket i London letade jag lite i de större boklådorna och hittade Agatha Christie - A Reader's Companion. Det är ingen biografi, även om en del detaljer kring författarinnans liv finns insprängt i texten, utan en kronologisk sammanställning av alla Christies deckare. De mest kända verken behandlas mer utförligt, medan flera av de senare enbart får en halv sida var.

Bokens största förtjänst är frossandet i gamla fina skyddsomslag. Dessa presenteras i färg i stort format och det är mycket intressant att följa utvecklingen under fem decennier. De beskrivande texterna är inte särskilt spirituella, men kompletteras av tidstypiska bilder som bidrar till att höja intrycket.

Carr, John Dickson (1958) The Dead Man's Knock (2005-03-22)

Denna bok hittade jag i en typisk och välbevarad Penguin-utgåva från början av 1960-talet. Omslaget är stilrent och mörkgrönt, precis som alla andra deckare från Penguin.

Mysteriet utspelar sig denna gång på ett litet amerikanskt universitet. Det är sommaruppehåll och området är relativt ödsligt. Carrs hjälte, Gideon Fell, är på väg att besöka en gammal bekant och får även bistå i lösandet av ett mord. Den mördade kvinnan har mött döden på exakt samma sätt som beskrivs i ett gammalt deckarmanuskript, något som förbryllar alla inblandade.

Historien är tacksamt nog befriad från övernaturligtheter och annat som Carr har en tendens att experimentera med ibland. Mysteriet är spännande och intressant, liksom omgivningen på universitetet. Det är kanske inte en av de mest minnesvärda deckarna jag läst, men den var ändå rätt trevlig.

Ibbotson, Eva (1979) Which witch? (2005-03-12)

När en gammal välkänd trollkarl ska gifta sig duger förstås inte vilken häxa som helst. För att utröna vilken häxa som är värdig måste en häxtävling hållas där var och en av deltagarna ska imponera på domarpanelen med sina konster. Detta är en trevlig liten barnbok som även finns översatt till svenska.

Melin, Lars (2000) Människan och skriften (2005-03-05)

Detta är en samling blandade nedslag i skriftens historia. Den behandlar olika aspekter av hur vi människor förhåller oss till det skrivna språket och de skrivna tecknen. Historiska översikter blandas med diskussioner om t.ex. skriftspråk kontra talspråk.

Visst är Lars Melin en kunnig författare som skriver småtrevligt, men jag känner nog att om man vill läsa om skriftspråk finns det bättre böcker att hitta på den internationella marknaden. Jag saknade en mer systematisk framställning av skriftens historia och diskussionerna kändes tämligen tunna. Kanske är boken lite för populärvetenskaplig för lite mer intresserade.

  © 2003-2006 Peter Dalenius