Mars 2004

Deitmer, Sabine (1994) Dominanta damer (2004-03-24)

Ett man är död och spåren leder till en sexstudio. Beate Stein med kollegor vid tyska kriminalpolisen utreder fallet och tvingas gräva i det förflutna. Var det en olycka eller ett mord?

Detta är en ursprungligen tysk bok, vilket känns intressant efter all svensk eller anglo-amerikansk litteratur som normalt passerar framför ögonen. Kanske är boken inte representativ för modern tysk litteratur, men den ger ändå en inblick.

Själva deckarhistorien är spännande och berättas delvis i jag-form genom en kvinnlig poliskommisarie som är både cynisk och humoristisk på samma gång. Språket känns på några enstaka ställen lite stolpigt, men det kanske beror på översättningen.

Hadfield, John (1959) Kärlek på bibana (2004-03-14)

När jag såg den här boken i en second hand-affär trodde jag först att det stod bilbana men jag lärde mig snart att det handlade om tåg och inte bilar. Det engelska originalet, Love on a branch line, har dessutom blivit miniserie för TV, visade det sig senare.

Kärlek på bibana är en livfull berättelse som utspelar sig på den engelska landsbygden under 1950-talet. En brokig samling färgstarka individer runt Arcady Hall gör var för sig stort intryck på den lite torre tjänstemannen Jasper Pye som är ute på inspektionsresa.

Berättelsen är mycket trevlig och småputtrig. Det är lätt att fatta tycke för personerna och koppla av i den lantliga miljön. Om jag skrivit boken själv skulle jag dock har gjort slutet lite annorlunda. Kanske blev det omgjort i TV-serien? Jag får väl kontrollera det vid tillfälle.

Brown, Dan (2003) da Vinci-koden (2004-03-13)

Den här boken fick jag syn på när jag skulle beställa några andra böcker från AdLibris och när jag läst beskrivningen insåg jag att jag var tvungen att beställa den här med. Uppenbarligen har denna topplistebok hittills undgått mig helt, men så icke längre.

Om man är förtjust i krypton, pussel och symbolik är det här en utmärkt bok. Har man därtill en dragning åt spännande böcker blir det en fullträtt. Detta är spänning från första till sista sidan. Nåja, nästan i alla fall.

Intendenten på Louvren blir mördad under mystiska former. Enligt kalendern skulle han haft möte med en professor i religiös symbolik som kallas till platsen, både som misstänkt och som expert på den makabra gåta som mordet är. Tillsammans med en av franska polisens kryptoexperter kastas professorn in i ett drama som är större än någon kunnat ana. Tusenåriga hemligheter bevakade av minst lika hemliga ordnar kryddar denna högtempoberättelse.

Det enda jag inte riktigt tyckte om var det aningen mesiga slutet, men vägen dit var mästerligt utstakad.

Jacq, Christian (1996) Härskarinnan i Abu Simbel (2004-03-07)

På bokrean i år hittade jag till min stora lycka den fjärde delen i serien om Ramses II, den enda del som saknades. Alltså kunde jag fortsätta att plöja igenom historien om denne store ledare.

I denna fjärde del tar Ramses itu med att bygga ett ståtligt tempel i Nubien, Abu Simbel, för att hylla sin hustru Nefertari. Via sina diplomater förhandlar han också om fred med hettiterna samtidigt som han försöker hitta en av sina ärkefiender, brodern Chenar. Hans barndomskamrat, hebréen Moses, återvänder från sin ökenvistelse med en vision om att föra sitt folk ut ur Egypten, vilket givetvis lyckas.

  © 2003-2006 Peter Dalenius