Januari 2004

Jacq, Christian (1996) I solgudens namn (2004-01-25)

Eftersom Ramses-serien var så lättläst avverkade jag den tredje delen i samma raska tempo. I denna del har Ramses regerat några år och får nu gå ut i strid mot hettiterna.

Böckerna är fortfarande intressanta, även om de senare delarna inte tillför något kvalitativt nytt. Tempot är högt och personporträtten något endimensionella, men har man inte allt för stora krav så är detta utmärkt semesterläsning.

Jacq, Christian (1996) Evighetens tempel (2004-01-15)

Av bara farten råkade jag plocka upp den andra delen i serien om Ramses II och läste vidare. I den här delen blir den unge Ramses krönt till farao och blir tvungen att kämpa mot både yttre och inre fiender. Han vinner respekt och lojalitet genom att placera kompetenta människor, oavsett samhällsklass, på nyckelpositioner i sin administration.

Jacq, Christian (1995) Ljusets son (2004-01-10)

Detta är den första delen av fem i en serie som handlar om farao Ramses II som levde omkring år 1200 f.Kr. Den franske egyptologen Christian Jacq skrev de här böckerna för knappt tio år sedan och har även givit ut andra romaner från det gamla Egypten. Av någon bortglömd anledning köpte jag del 1, 2 och 5 för några år sedan. Senare tappade jag intresset för dem, men nu tänkte jag ändå ge dem en chans.

Ramses-serien är kanske inte något litterärt mästerverk och den får antagligen andra egyptologer att gå i taket, men jag fastnade för den enkelt berättade och spännande historien om den unge Ramses' uppväxt i skuggan av sin far, farao Sethos. Vi får följa hans utbildning och de många prövningar hans far utsätter honom för. Trots att Ramses är yngre och mer impulsiv än sin bror Chenar väljs han ändå som efterträdare till Sethos.

Berättelsen har ett högt tempo och ger en inblick i ett fascinerande samhälle. Man förundras över vilken höjd den gamla egyptiska civilisationen nådde och inser att mänskligheten nog egentligen inte har utvecklats särskilt mycket de senaste 3000 åren. Historien om Ramses är spännande och inbjuder till ytterligare läsning.

Coben, Harlan (2001) Berätta inte för någon (2004-01-07)

Den här boken var en rekommendation från Jenny som jag fick förra året. Hon hade för ovanlighetens skull läst en thriller som enligt uppgift skulle vara mycket spännande. Sträckläsningsvarning hade utfärdats och det kan jag så här i efterhand hålla med om var befogat.

David Beck är barnläkare och änkeman. Hans fru mördades brutalt för åtta år sedan då de var så gott som nygifta. Han har dock svårt att komma över detta och när han får mystiska brev som antyder saker som bara han och hon kände till börjar hoppet att spira.

Historien som rullas upp blir bara mer och mer komplicerad. Den visar sig innefatta fler och fler personer. Tydligen är någon mäktig person inblandad. Beck blir utsatt för både det ena och det andra, men får hjälp från oväntat håll.

Boken är som sagt mycket spännande och faktiskt lite småtrevlig för att vara thriller. Det är inte uteslutet att det blir mer av Coben i framtiden.

Atwood, Margaret (2003) Oryx och Crake (2004-01-06)

En annan julklappsbok var nyutkomna Oryx och Crake. Jag har inte läst Atwood förut, men beskrivningen av boken lät intressant så jag önskade mig den. Förra året läste jag alldeles för få aktuella böcker, så därför tänkte jag beta av denna relativt nya bok så här i början av året.

Nu för tiden har alla stora böcker egna webbsidor, så även Oryx och Crake. Författaren säger själv att det inte är en riktig science fiction-berättelse eftersom den saknar rymdfärder, men det är att vara lite väl snäv. Atwood målar upp en dystopi där människan har drivit gentekniken en bra bit framåt och där konceptet gated community har blivit en verklighet för alla som är någorlunda rika.

Berättelsen tar sin början efter katastrofen och därefter rullas historien framåt i fragmentariska tillbakablickar. Stämningen kändes så där modern och suggestiv, ungefär som när jag läste Den siste samurajen förra året. Kanske är det en berättarstil som är inne nu. Jag fastnade i alla fall ganska duktigt i denna dystra men ändå ganska lättlästa bok.

Beaumont, Matt (2002) The Book, the Film, the T-shirt (2004-01-04)

I januari 2003 läste jag The e. before Christmas av Matt Beaumont och skrev att jag hoppades få stifta bekantskap med hans nästa bok. Jag fick den i julklapp knappt ett år senare och i januari 2004 har jag nu avverkat denna fantastiska bok som inte direkt har något med de andra att göra förutom att den också utspelar sig i Londons reklamvärld.

The Book, the Film, the T-shirt handlar om inspelningen av en reklamfilm för däck. Det låter kanske enkelt, men det blir allt annat än lätt när manusförfattaren fått för sig att blanda in två av Hollywoods hetaste stjärnor som dessutom har otroligt svårt att stå ut med varandra.

I Matt Beaumonts föregående böcker har historien berättats enbart i form av e-post. I den här boken har han vidareutvecklat denna teknik, men istället för e-post berättar personerna rakt av, ungefär som om man tagit en dokumentärfilm med intervjuklipp och gjort den i bokform. The Book, the Film, the T-shirt har alltså en stor mängd berättare och man får se händelserna från flera olika håll. Och det är inte alltid som berättarna är överens om vad som har hänt.

Man känner igen stämningen från Beaumonts föregående böcker. Det är hysteriskt roligt och berättelsen får ett högt tempo genom den ständiga växlingen av berättare.

  © 2003-2006 Peter Dalenius