SAPIS TEST SERVICE

EXEMPELTEXT:

Skrivregler av olika slag är det många som frågar om just nu. Titti Almskoug Eriksson är förvånad över att många tycks tro att ett datum, som 11 juni, skall skrivas med kolon och ordningstalets sista bokstav, alltså ”den 11:e juni”. Javisst ser man detta skrivsätt ganska ofta, trots att Språknämndens Svenska skrivregler (2000) tydligt anger att ordningstal inte markeras med kolon och slutbokstav i datumuppgifter. Kanske är det avvikande bruket helt enkelt ett fall av det som språkvetare brukar kalla hyperkorrektion. Det vill säga att den som skriver datum med kolon och slutbokstav vet att ordningstal ofta skrivs så (den 4:e gången, den 2:a visningen) och alltså tillämpar den regeln även på datumangivelse. Men det är alltså inte korrekt. (Den) 11 juni skall det vara.

Det är inte bara vid datum med efterföljande månadsangivelse som det räcker med rena siffror för att ange ordningstal. Även i andra sammanhang kan det bli aktuellt. En av mina böcker har just kommit ut i en femte upplaga. Detta kan i formella sammanhang skrivas: 5 uppl. Skrivsättet används allmänt på böckers titelsidor och i uppgifter inom parentes i recensioner till exempel. Det är värt att lägga på minnet att praktiskt taget alla ordningstal, utom i datumangivelser, dessutom med fördel kan skrivas med bokstäver (femte upplagan, fjärde gången, andra visningen). Det skrivsättet är oftast det lämpligaste i löpande text. Siffror kan ställa till med besvär även i andra avseenden. Alla har till exempel inte uppmärksammat reglerna för hur stora tal skall skrivas. Även här är skrivregelsamlingen tydlig och klar. Stora tal som skrivs med siffror skall för tydlighetens skull delas upp i tresiffriga grupper räknat från höger (2 500,115 725).

Grupperna skall som synes skiljas åt med mellanrum, inte med punkt. Punkten är olämplig eftersom den kan leda till missförstånd: i internationella sammanhang används punkt ofta som decimaltecken. Att som i engelskan använda kommatecken för att gruppera stora tal är inte heller rekommendabelt eftersom vi i svenskan använder komma som decimaltecken. Mellanrum som skiljemarkör mellan siffergrupper i stora tal, är alltså regeln. Men det gäller att komma ihåg att göra ett fast mellanrum så att inte siffergrupperna råkar hamna på olika rader. Det fasta mellanrummet åstadkommer den som skriver på pc genom att trycka på skifttangenten, ctrl, och blanksteg; på mac använder man alt- och blankstegstangenten. Nu tar språkspalten semester och önskar läsarna en trevlig sommar!

VAL AV SERVICE:

RESPONS:

Se även console log för att se JSON-objektet ordentligt strukturerat.