Göm menyn

TDIU08 Problemlösning och programmering

Ht1-Ht2 2018


Senaste nytt...


5/10  Friday Fun!
 

Så här på fredagen vill man ju helst av allt sitta med Emacs!

FF5: Specialkul i Emacs


28/9  Friday Fun!
 

I denna veckas Friday Fun åker vi till planeten kamorfia!
FF4: Valdag på planeten kamorfia


21/9  Friday Fun!
 

Denna veckas friday fun är kul i kvadrat! FF3: Inrutad


14/9  Friday Fun!
 

Kommer de bruna eller grå kaninerna vara kvar, när tärningen är kastad?

FF2: Alea iacta est


7/9  Friday Fun!
 

Ibland skickar vi ut lite roliga kluringar på fredagarna så att den ambitiösa studenten inte skall behöva ha tråkigt över helgen! De kan alltid lösas med det som du har lärt dig hittils i kursen och ibland bakar vi också in ett par justa tips och trix om Ada, emacs och terminalen!

Nedan hittar du länken till denna veckas, "Friday Fun!".

FF1: Speciella Ord


3/9  Material från dagens FÖ
 

Hejsan, som utlovat kommer här en länk till det material som vi gick igenom på dagens fö (plus lite till):

snabbstartsmaterial.


3/9  Brev från en gammal student
 

Under hösten 2015 blev vi kontaktade av en gammal student som läste kursen 2008. Studenten hade kursen efter sig och hade nu fått problemet att hon inte kunde börja exjobba. I slutändan blev det ändå så att hon gjorde ett jätteryck och klarade av kursen. Vi fick därefter ett brev från henne där hon beskrev sin resa och hur hon tog sig ur en riktigt knepig situation. Brevet är mycket inspirerande och innehåller många goda råd för den som läser denna kurs.

Jag rekommenderar er att läsa det: här är länken.

M.v.h. Erik


30/8  Första föreläsningen
 

Hej

Första föreläsningen hålls i två olika salar. Vi delar därför upp studenterna enligt följande:

        SVP1  : Gå till BL32
        Di/El : Gå till I101
        
m.v.h. Erik (kursledare)


30/8  Välkommen till kursen!
 

Hejsan,

Först vill jag passa på att välkomna alla till denna kurs i grundläggande programmering! Första föreläsningen går av stapeln nu på måndag. Se schemat i TimeEdit för vilken sal som gäller.

Såhär i början finns det ett par generella saker som kan vara bra att känna till ang. den här kursen. Vi kommer fylla på med mer info framöver (ang. dugga/tenta m.m.).

Laborationer

Det är, som ni ser, många laborationer i schemat. Jag kan på en gång säga att vi kommer att dela upp alla i två grupper (A och B eller 1 och 2) och detta innebär att ni endast kommer gå på hälften av de bokade passen. Ni skall anmäla er till en laborationsgrupp via länken i menyn till vänster (kommer inom kort). Det är mycket viktigt att hålla reda på vilken laborationsgrupp man tillhör så att man går på rätt pass. Man får inte gå på andra gruppens pass om man inte har bytt med någon i den gruppen. Anledningen till detta är att tiden man har med laborationsassistenten är knapp och alla förtjänar att få hjälp på lab. Jag hoppas innerligt att ni kommer att sköta detta eftersom laborationsassistenterna inte hinner polisiera detta.

Generellt sätt är det fler laborationspass per laboration. Titta i TimeEdit-schemat för att se exakt vilket pass som är tänkt att höra till vilken laboration. Det är dock eget ansvar att se till att man ligger i fas och arbetar med rätt laboration vid på rätt pass. Laborationspassen är inte obligatoriska men utförandet av laborationerna är obligatoriskt och är ett eget examinationsmoment i kursen. Laborationer redovisas muntligt till labassistenten på laborationspassen. Det finns en hård deadline för alla laborationer i slutet av kursen men för att ni skall hålla er i fas kan man tjäna in lite "bonustid" om man redovisar laborationer under kursens gång. Mer info om bonustider kommer finnas under "Deadlines" här på kurshemsidan.

Ni arbetar med laborationerna två och två. Det är mycket viktigt att man hittar någon som är på ungefär samma nivå som man själv. Skulle man arbeta med någon som är på en annan nivå så blir utbytet från laborationerna dåligt och man riskerar att missa tentan. Vi uppmanar alla att byta laborationspartner om det finns minsta misstanke om olika kunskapsnivå. Båda laboranterna bör vara närvarande då ni redovisar laborationer.

Kursupplägg

I kursen har vi generellt sett tre moment; FÖ, LE och LA. Varje del av kursen börjar med en (eller ibland två) föreläsningar. På föreläsningarna tar vi upp den teori som är nödvändig för att klara av den tillhörande laborationen. Föreläsningarna bör ses som att vi tar upp en verktygslåda. Föreläsningarna är dock inte heltäckande och det kan dyka upp saker på lektion, laboration och från kurslitteraturen som också ingår i kursen. På föreläsning är det framförallt viktigt att man hänger med. Antecknar man endast det som skrivs upp på tavlan så kanske anteckningarna inte blir mycket att ha eller röriga. Skriv därför upp det som är viktigt och även saker som vi säger. Om det är svårt att veta vad som skall antecknas, satsa i första hand på att hänga med "tänket". OH-bilder som visas kommer alltid upp på hemsidan i efterhand.

Lektionerna är mellansteget mellan föreläsning och laboration. På lektion kommer gruppen tillsammans att diskutera fram en lösning till ett problem som lektionsledaren presenterar. Lektionsledaren är där som moderator och kommer ställa frågor till deltagarna så att lärandet blir aktivt. Det viktiga på lektion är att lära sig arbetsgången när man programmerar. Själva slutresultatet (koden) är oftast inte så mycket att ha och är inte tänkt att kopieras rakt in i den kommande laborationen (om vi inte explicit säger något annat).

Laborationerna är studentens tillfälle att få egen övning. Laborationerna är de enskilt viktigaste tillfällena i kursen eftersom det är där man lär sig. Observera att programmering till största delen handlar om erfarenhet och praktisk färdighet, något som man inte enbart kan läsa in utan det kräver mycket övning. Se till att göra laborationerna väl och redovisa dem i tid. Varje del av kursen bygger på föregående och om man inte ligger i fas är det svårt att ta till sig nästa moment på föreläsning.

Inget av ovanstående moment är obligatoriska, MEN vi uppmanar er till att ni närvarar på allt. Vi har från många års erfarenhet sett att de absolut viktigaste faktorerna till att man lyckas i kursen är aktiv närvaro och eget engagemang. Detta innebär också att man måste lägga mycket tid på egen hand i denna kurs. Räkna med att lägga minst lika många timmar på egen hand som ni har bokad tid i sal med assistent.. Detta innebär alltså att en laboration som har tre labpass bokade förväntas ta minst 6 timmar i hemarbetstid.

Att arbeta hemifrån går bra via verktyget ThinLinc. Se information under "Labba Hemma" i menyn till vänster.

Kontakt

Vi använder mail som kontaktyta i denna kurs (OBS, inte Lisam). Vill man komma i kontakt med oss söker man upp den person det angår på Personal-sidan. Kort kan man säga att det finns följande roller:

  • Examinator - Frågor angående examination.
  • Kursledare - Frågor angående kursadministration.
  • Kursassistent - Frågor angående labadministration (grupper, material, m.m.).
  • Assistent - Frågor angående själva laborationerna.
  • Kursadministratör - Frågor angående poäng/LADOK-resultat m.m.

Det är okej att skicka till flera personer om man är osäker på vem det berör, men använd då inte BCC (dold kopia) eftersom flera av oss då svarar och det innebär dubbelarbete. När man skickar mail till oss är det mycket viktigt att man inleder ämnesraden (subject) med kursens kurskod i stora bokstäver, t.ex. "TDDD87: Fråga om lab 3". Detta underlättar otroligt för oss. Gör man det inte så riskerar mailet att komma bort. Ni bör också alltid använda er LiU-mail.

Lite Tips

Det var mycket info på en gång! Jag avslutar dock med lite generalla tips för denna kurs som har varit uppskattade av tidigare års studenter.

Plugga lite, fast ofta. Det är ingen mening med att köra ett 10-timmars maraton och sedan vara helt utslagen i en vecka. Programmering, precis som vanliga språk (t.ex. franska, tyska) behöver underhållas och man tappar mycket snabbt om man inte använder det.

Ta pauser ofta! Det är svårt att hålla koncentrationen uppe i mer än 40 minuter. Ta då en liten fika. Ni kommer bli frustrerade, och det är OK! Tänk på att rasta mycket och njut av de tillfällen då ni kommer framåt och lyckas

Slutligen: alla kan programmera. Det finns ingen anledning till att just du inte skulle fixa detta. Det handlar bara om att engagera sig och ställa mycket frågor. Gör man det så kommer det gå bra och även bli riktigt skoj.

Återigen, välkommen till kursen och lycka till!

m.v.h. Erik (kursledare)


7/8  Kurshemsidan uppdateras
 

Hejsan, kurshemsidan håller på att uppdateras.

m.v.h. Erik (kursledare)



Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2018-08-27