Göm menyn

TDDI02 Programmeringsprojekt

Kursinformation


KANSKE INTE HELT FÄRDIG !!

Mål

Ett viktigt mål med kursen består i att du ska arbeta i projektform, konstruera ett programsystem i samarbete med flera andra.

I samband med ditt projekt är det förstås också meningen att du och din grupp ska få anledning att själv bygga och hantera program av lite större volym än du (väl?) hittills gjort. Detta är också en avsikt med kursen.

Genom erfarenheter av det egna arbetet och via föreläsningar/texter är ett syfte dessutom att du ska också lära dig lite grann om vad Software Engineering innebär - vad programutveckling 'på allvar' egentligen omfattar.

Ytterligare ett kursmål går ut på att du ska få tillfälle att producera några av de dokument som processen kräver, att inse vikten av sådana och att muntligt presentera dina konstruktioner.

Anmälan

Indelning i projektgrupper och val av projektuppgift äger rum alldeles i början av kursen. Antalet deltagare per projektgrupp skall vara fyra (standard!), men en enstaka mindre grupp tillåts.

Organisation

  • Inledande föreläsningar ägnas åt en kort översikt av området Software Engineering och av projektarbetsformen.
  • Det förekommer en hemtentamen som löper över några dagar, när det är tänkt att du ska söka reda på och redovisa lite 'fakta' som relaterar till kursens mål. Mer info om tentan kommer att finnas på annan plats.
  • En 'gästföreläsning' i mitten av kursen. IDAs professor i SE, Kristian Sandahl, en av dom som har erfarenheter från industrin, föreläser då om hur det 'ser ut i verkligheten'. Föreläsningens titel: "Industriell systemutveckling i teori och praktik". Den rekommenderas varmt!
  • I övrigt är studieformen ganska fri. Arbetet sker i projektgrupper om fyra personer, som tilldelas varsin handledare. Dennes uppgift är att hjälpa tillrätta vid arbetet, kanske i synnerhet vid utformning av dokumenten i projektet.
  • Varje grupp skall producera och redovisa några dokument (se sidan Examination).
  • Under ett seminarium kommer varje grupp att få göra en muntlig presentation av sin design. Avsikten med dessa presentationer är att du ska få prova på ett viktigt moment i din blivande yrkesutövning - att på ett proffessionellt sätt presentera din konstruktion för yrkeskollegor (och/eller chefer!). Det kan ju också bli ett tillfälle när du får 'bättre' idéer, även om du redan fattat dina beslut! Du kan utgå från antagandet att det är kollegor du presenterar för, fast dessa är totalt oinsatta i just ditt projekt.
  • I slutet av kursen skall en demonstration presentera den slutliga programprodukten. Detta tillfälle ska betraktas som 'leveransen', när ett slutgiltigt fungerande system visas upp för den blivande användaren. Då ska det vara bra!

  • Kursens olika moment är styrd av deadlines och en del andra 'sista-datum'. Det kan vara OK att missa en deadline, men inte flera.
  • Kursschemat anger vilka dessa datum/klockslag är. Det är viktigt att ha koll på det! Somliga hålltider preciseras senare.

En anmärkning beträffande begreppet deadline

Med begreppet deadline för redovisning av olika slags dokument och liknande i denna kurs' projekt avses den tidpunkt då dokumentet i fråga accepteras som godkänt av den person som har mandat att göra så (handledare, oftast). Det är alltså inte det klockslag du lämnar in som avgör. Detta synsätt rimmar väl med rutinerna för utvecklingsarbete bedrivet i projektform överhuvudtaget. Undantag kan göras för små detaljer som inte har någon avgörande inverkan, och som inte kräver förnyad granskning efter rättelse. Vad som avses med små detaljer avgörs av handledaren. Detta för nu med sig att

  • du måste informera dig om hur lång tid i förväg dokumentet i fråga måste vara handledaren tillhanda
  • du måste vara säker på att inget annat än 'små detaljer' kvarstår inför sista granskningstillfället (och helst inga såna heller!)
  • du alltså behöver handledarens feedback på din aktuella version redan tidigt - och kanske flera gånger!

Kursens omfattning

Kursen sträcker sig över hela ht. Den innehåller, enligt plan,

  • 8 timmar föreläsning.
  • 2 timmar lektion (seminarium).
  • Några schemalagda PULtimmar att använda efter eget gottfinnande. I övrigt får lediga PUL användas efter behov och när det passar.
  • Handledning vid tider efter överenskommelse.

Kursmaterial

En lärobok

  • Software Engineering for Students - A Programming Approach av D.Bell, 4th ed., Addison-Wesley 2005, är beställd hos Bokakademin. Priset är omkring 500:-
Boken är dock inte obligatorisk utan enbart en rekommendation. Många av de svar du behöver söka, för hemtentan eller för projektet, finns visserligen i den boken, men de finns på många andra håll också! Du är fri att leta information var du vill!

Diverse annat material för kursen, t ex projektuppgifter, finns redan eller kommer att göras tillgängligt i kursweben.

Kursen ger betyg G


Sidansvarig: Olle Willén
Senast uppdaterad: 2012-08-13