Datorsalstenta
Innehåll
Utformningen av det nya tentaupplägget kommer utvärderas efter tentan den 30e maj 2024 och kan fortfarande komma att förändras i mindre utsträckning inför omtentorna.
Datortentan (momentet DAT1) görs i SU-sal med en skrivtid på 4 timmar. Ingen tillgång till internet kommer finnas. På tentan får kod som bryter mot PEP8 eller PEP257 inga avdrag.
Instruktioner, inloggning och studentklient: I PDF:en nedan hittar ni instruktioner för inloggning vid tenta, samt användning av studentklienten för inlämning av lösningar, samt kommunikation med examinator under tentan.
Tillåtet att ha med som hjälpmedel: tryckt eller utskriven pythonbok (t.ex. utskriven PDF av bok som finns öppet tillgänglig på webben, se kursinformation).
Nytt för VT2025: Ett A4 med egna anteckningar på båda sidorna. Anteckningarna ska vara handskrivna och ska kunna läsas utan optiska hjälpmedel som förstoringsglas eller lupp.
På tentan kommer referensmanualen till Python 3.10.16 att finnas tillgänglig digitalt som PDF eller websida. Ni kan ladda ner och titta på PDF:en här: PDF med Pythondokumentationen för använding på tentan
Exempel på ej tillåtna hjälpmedel
- anteckningar i medhavd bok
- anteckningar på papper
- föreläsningsbilder
- laborationsinstruktioner
- miniräknare eller andra elektroniska hjälpmedel
Lärare kommer att gå runt innan tentan börjar och kontrollera de hjälpmedel som tagits med.
Tillåtna moduler att använda på tentan: Följande Python-moduler tillåtna att användas.
copy
csv
math
random
sys
Tentamensanmälan
Anmälan sker via studentportalen. Om du efter anmälan bestämmer dig för att inte skriva tentan är det bra om du avanmäler dig för att underlätta logistiken. Det går att avanmäla sig fram till tre dygn före tentan går, men helst att ni avanmäler er innan anmälningstiden gått ut. Avanmälan sker via studentportalen eller via LiU-appen.
Tentatillfället
På tentatillfället hittar ni tentavakterna utanför SU17/18 dit ni går för att få reda på i vilken sal ni ska sitta i. Kom i god tid eftersom ni ska hinna hänga av er, logga in och få ev. medhavda böcker kontrollerade innan ni kan börja.
Exempeltenta och tentor från tidigare tillfällen
Denna exempeltenta är baserad på exempeltentan från första kursomgången (VT19) men har uppdaterats för att ungefärligen motsvara formatet som används från och med VT24.
- Exempeltenta, lösningsförslag
- heltal0_4a.txt heltal0_4b.txt (högerklicka och “Spara som”)
Extra tentaövningsuppgifter
- Extra tentaövningsuppgifter
- data-filer (högerklicka på filerna och “Spara som” för att inte få problem med teckenkodning)
Tidigare tentor
Via länken nedan hittar du tentorna från de tre senaste tentatillfällena som hållts på campus. Notera att upplägget har uppdaterats inför VT24 och att dessa tentor följer det tidigare upplägget. Uppgifterna är dock av liknande typ.
Tentaupplägg
Del 1
Del 1 består av 5 uppgifter, eventuellt med deluppgifter. Uppgifterna 1.1-1.3 kommer till både upplägg och innehåll likna uppgifterna i Pythonuppgifter 1-3 som görs i samband med laboration 1-3. Uppgift 1.4 handlar om att definiera en klass för en given situation. Uppgift 1.5 är en problemlösningsuppgift där man kan behöva använda flera delar av det man lärt sig.
Del 2
Del 2 består av 3 uppgifter som är något mer omfattande och kräver mer problemlösning än uppgifterna i Del 1.
Hybridrättning
På tentan tillämpas hybridrättning där tentan delvis kommer rättas under tentatiden (Del 1, som krävs för godkänt) och delvis i efterhand (Del 2, som krävs för högre betyg). Målsättningen är att de flesta studenter ska veta vid tentatidens slut huruvida de är godkända eller ej. Den som är godkänd och har gjort Del 2 kommer dock inte veta huruvida de presterat en 3a, 4a eller 5a i slutbetyg förrän efter att Del 2 rättats.
Alla rättningar granskas efter tentatillfället av examinator och i några få fall kan gränsfall som inte blev godkända under själva tentatillfället godkännas i efterhand. I ännu mer ovanliga fall kan också en uppgift som visat sig vara svårare än tänkt för samtliga tentander strykas retroaktivt. Ge alltså inte upp om du fastnar på en uppgift utan fokusera på att bli godkänd på så många som möjligt av uppgifterna på del 1 och återvänd till den du fastnat på efter att resterande är godkända.
Rättning av Del 1
För att får godkänt på del 1 måste alla uppgifter (1.1-1.5) vara godkända. Att uppgifterna rättas live innebär implicit att en godkänd lösning förväntas ta mindre än 10 sekunder att testköra, lösningar som tar flera minuter att köra för givna exempel är alltså inte godkända.
- För att få godkänt på en uppgift (t.ex. 1.1) måste samtliga eventuella deluppgifter vara godkända, om inte annat anges.
- Rättning av Del 1 sker under tentans gång och uppgifter som inte är godkända kan kompletteras i mån av tid.
- Notera att om samma eller snarlik kod skickas in flera gånger i tät följd där det blir uppenbart att du bara gissar dig fram så kan en uppgift markeras som Underkänd och kan i så fall inte längre kompletteras. Är man osäker på vad en kompletteringskommentar betyder är det bättre att skicka en fråga tillbaka, bifoga rättningskommentaren du inte förstår.
- Det finns ingen garanti för att uppgifterna hinner rättas snabbt nog för att man ska hinna genomföra en komplettering eller att uppgifter/kompletteringar inlämnade nära tentatidens slut hinner rättas så att man får svar innan man måste gå. Dessa uppgifter kommer fortfarande rättas men efter tentatidens slut och utan möjlighet till ytterligare kompletteringar.
Rättning av Del 2
Del 2 rättas bara om Del 1 är godkänd och rättas efter tentatidens slut.
- Maxpoäng per uppgift i Del 2 är 5 poäng.
- Rätt resultat på alla exempel och våra testskript inom rimlig tid ger 3 poäng.
- Bonuspoäng ges för exempelvis
- Välstrukturerad kod
- Tydlig namngivning
- Lämpliga val av språkliga konstruktioner
- Rimliga avvägningar mellan läsbarhet och körtid
- Avdrag på 1 poäng kan ges för mindre fel, t.ex. fel datatyp hos returnerat värde.
- Avdrag på 2 poäng ges i regel för lösningar som löser några, men inte alla fall (möjlig input).
- Avdrag kan även ges för felaktigt använda konstruktioner eller onödigt svårlästa eller omständiga lösningar.
Betyg
- Betyg 3: Godkänd på del 1.
- Betyg 4: Godkänd på del 1 + 5 poäng på del 2.
- Betyg 5: Godkänd på del 1 + 10 poäng på del 2.
Betygsbeslut på tenta
Tentan rättas anonymt och av flera lärare. När flera lärare är inblandade upprättas riktlinjer för hur rättningen ska gå till, t.ex. vad som ger avdrag.
När tentorna rättats rapporteras resultaten in och administratör för datortentasystemet kontaktas för utskick av de filer ni lämnat in under tentan, samt kommentarerna från rättningen. Examinator skickar också ett e-postmeddelande till alla som anmält sig till tentan med information om genomgång av examinationsmomentet eller bifogar ett lösningsförslag.
Examinator fattar beslut om betyg och är den du ska kontakta om du har funderingar kring rättning och bedömning.
I regel går det inte att komplettera en tenta för att få godkänt efter tentatidens slut. Det går inte heller att överklaga ett betygsbeslut (HSF 12 kap. 4 §). Om du anser att bestygsbeslutet är oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning, kan du kontakta examinator och efterfråga en omprövning av betygsbeslutet (HSF 6 kap. 24 §).
För att göra detta skriver du ett e-post till examinator, beskriver vilken/vilka uppgift(er) du skulle vilja att det görs en omprövning av, samt motiverar vad och varför du anser att en omprövning bör ske.
Sidansvarig: Johan Falkenjack
Senast uppdaterad: 2024-05-28