Göm menyn

TDDE10 Objektorienterad programmering i Java

Vt1 2019


Senaste nytt...


2/4  Tävlingsresultat
 

Hejsan,

Kursen är slut och det enda som återstår är att rapportera era resultat... och utlysa vinnarna i tävlingen "bästa projekt"!

Årets vinnare är:

Playing with AI-Pirates, av Christoffer Johansson och Jonas Malm

NeonWars, av David Forslöf och Albin Folkesson

Missan's Space Adventures, av Gisela Dahlberg och Lucas Petterson

Grattis!

Ni sex kan hämta upp var sin "Ultimate Power Programmer"-tshirt på "Amanuensrummet". Knacka på dörren vid SU10 och säg "Jag är en vinnare!" Vi har begränsat antal och inte så många olika storlekar, så det är först till kvarn om man vill ha sin XL!

Inom kort kommer även postern upp. Det blir nog två stycken i år. Jag kan inte garantera att alla får komma med eftersom vi hade hela 29 bidrag i år! Mycket mycket fina projekt har jag sett och jag är ytterst nöjd och stolt över era prestationer.

Jag passar nu på att avsluta denna kurs (eller egentligen dessa två kurser) med ett inspirerande mantra:

We are powerful, beautiful, extraordinary beings.
There is no reason why the average individual should not be fully empowered,
we are incredibly powerful!
-- Anonymous

Med vänliga hälsningar

Erik Nilsson


6/3  Mer info om tentan den 18:e mars
 

Hejsan,

Jag skickade under gårdagen ut ett mail som handlade om statusen på tentamen. Senare under dagen hölls ett sammanträde där de inblandade parterna träffades för att komma vidare i situationen. Jag har därför lite mer information i nuläget om hur det ser ut för vår del.

IT-avdelningen, i samarbete med vår grupp, kommer nu intensivt arbeta för att vi skall kunna tentera, förhoppningsvis med oförändrad situation för er studenter. Det är fortfarande för tidigt att med 100% säkerhet säga att allt kommer att lösa sig men det sker nu en händelseutveckling som känns klart mer betryggande än förut.

Jag vill betona att det officiella är att vi kommer ha tentamen den 18:e mars. Vi (både vi lärare, och ni studenter) satsar helt och hållet på detta.

Om det mot förmodan skulle bli så att något sker som gör att tentan inte kan genomföras på ordinarie tentadatum så kommer vi så klart att försöka lösa allt så att ni berörs så lite som möjligt. Ni kommer därför behålla all bonus, godkända laborationer och allt annat arbete. Det värsta som kan inträffa egentligen är att ni förlorar lite tid. Det finns i sådant fall eventuellt möjligheter att ordna tentatillfällen tidigare än nästa omtentatillfälle i juni.

Jag ber om ursäkt om jag stressade upp några i onödan över detta, men jag kände att det ärligaste var att låta er få reda på hur situationen såg ut eftersom det handlade om er examination. Jag uppmanar därför alla till lugn och att fortsätta jobba.

m.v.h.

Erik Nilsson


1/3  WebReg
 

Hejsan,

Anmälan till projektet har nu stängt. I menyn på kurshemsidan har jag ersatt länken till anmälan och den gamla länken till "labgrupper" med en länk till WebReg (vårt system för bokföring av lab- och projektresultat) ni kan klicka er in där för att se era resultat. För statusen i projektet kan ni klicka på PRA1-fliken. Kontrollera gärna så att er status på laborationer och projekt är korrekta. Hör av er till labassistent/handledare om något verkar tokigt.

m.v.h. Erik


25/2  GitLab SSH-nyckel
 

Hejsan,

Om ni behöver skriva in ett lösenord när ni gör "clone" eller "remote add" så beror detta antagligen på att ni saknar en SSH-nyckel på den dator ni sitter. Detta görs automatiskt på vårt system i och med att ni använder sendlab, men på era privata datorer behöver man lägga till en SSH-nyckel. Det gör man på följande sätt:

Först behöver du göra "git global setup" där man anger sin epostaddress. git config --global user.name "dittanvändarnamn" git config --global user.email "din.epost@något.se"

Sedan behöver du lägga till en "SSH-nyckel". Detta gör du genom att klicka på ikonen uppe i högra hörnet, och välja "settings". Sedan väljer du "SSH Keys" i vänstra menyn.

Under "Add an SSH key" finns det en länk om hur man generar en. På linux, mac-os och Git bash kan man använda ett program som heter ssh-keygen. T.ex:

ssh-keygen -t rsa -C "din.epost@något.se" -b 4096

Detta program kommer ställa lite frågor, men det går att bara trycka enter om man vill ha det som är förifyllt. Du skall sedan kopiera över det som finns i filen .ssh/id_rsa.pub in i "Key" fönstret på gitlab. Du kan välja ett namn på nyckeln "t.ex. Hannas Hemdator", sedan kan du lägga till nyckeln.

Efter detta bör du kunna göra clone, push etc utan att behöva ange något lösenord.

Hoppas detta hjälper till. Om ni har strul så får ni jättegärna höra av er till er projekthandledare.

m.v.h. Erik


20/2  Anmälan till projekt
 

Hej

Vi har nu öppnat anmälan till projektet i menyn till vänster. Registrera dig och en kompis till en handledare, grupp A eller B har egentligen ingen innebörd i detta läge. Ni kan jobba i samma par som ni hade under laborationerna, eller byta om ni vill det. Er handledare kommer vara den person som ni skall skicka er kravspecifikation till, den som ni har kontakt med under projektets gång och den som tar er redovisning i slutet av perioden. Mer information finns på projekt-sidan.

m.v.h. Erik


14/2  Serialiseringsstrul
 

Hejsan,

Jag har nu lagt upp koden från föreläsningen idag.

För att serialisera ett objekt till fil så behöver objektets klass implementera interfacet Serializable. När väl serialisernigen skall ske så kommer java försöka serialisera även alla instansvariabler som objektet har. I vårt fall hade vi en ArrayList av Wizards. Arraylist är Serializable. Missen jag gjorde var att låta Wizard implementera Serializable istället för att göra detta för Wizards superklass, Student. Efter denna ändring så kunde vi spara och ladda data från/till fil!

m.v.h. Erik


13/2  Datum mjuk deadline 2
 

Hejsan,

Mjuk deadline för laboration 2 har förskjutits ett pass (till lab 3.2). Nya deadlinen ligger den 15/2 för A-gruppen som fick det lite väl tajt annars (särskilt Oskars och Fabians grupp). För grupp B ligger deadlinen dock kvar den 14/2 eftersom B-gruppen har dubbelpass den dagen.

m.v.h. Erik


12/2  Knappar och lyssnare
 

Hejsan,

För laboration 3 behöver man också använda sig av en "knapplyssnare" så att de knappar (JButton) som man lägger till i sitt gränssnitt faktiskt gör något.

Jag har utökat exemplet från föreläsningen något. Se "kodexempel" för föreläsning 7 på kurshemsidan. Det är FlowLayoutTest.java som är modifierat, och jag har lagt till en knapplyssnare (javas ActionListener) som triggar på att man trycker på respektive knapp.

Jag skall förtydliga detta lite på torsdag, men jag tänkte att detta kan vara bra för de som ligger i startgroparna på lab 3.

Observera dock att färgvalskomponenten och formvalskomponenten i del B resp. C bör vara egengjorda komponenter (som min bränslemätare på föreläsningen), inte lösas med JButton.

m.v.h.

Erik Nilsson


12/2  Inlämning av laborationer
 

Hejsan,

Som ni kanske vet så använder skriptet "sendlab" det underliggande websystemet "gitlab" (gitlab.ida.liu.se).

Under helgen uppdaterades systemet och vi kan ha haft lite trubbel med inlämnade laborationer.

Jag vill därför att alla som lämnade in laborationer i fredags (8/2), under helgen, eller under gårdagen (måndag, 11/2) återigen lämnar in på följande sätt:

Ställ er i rätt katalog (t.ex. ~/TDDE10/Lab1) och kör:

/courses/TDDE10/sendlab send

Ni bör inte behöva något lösenord eller något särskilt. Men vi behöver detta för att labbarna skall komma in på rätt sätt.

Vi ses på föreläsning idag!

m.v.h.

Erik


6/2  Labbpass 13/2 - Grupp A
 

Hejsan,

Labbpasset den 13/2 har blivit uppdelat på grund av lokalbrist. Det som gäller är:

8:15-10:00: Grupp A, de grupper som har Oskar eller Fabian som assistent.

15:15-17:00: Grupp A, de grupper som har övriga assistenter.

Om problem uppstår med tiderna, försök byta med någon annan grupp. Det är exceptionellt viktigt (än viktigare än vanligt) att alla går på sina respektive pass och inte på fel pass / tid.

Hoppas att ni har riktigt skoj med labbarna!

Magnus


5/2  Mjuk deadline lab 1
 

Hejsan,

Den mjuka deadlinen för laboration 1 har förskjutits lite (ett laborationspass). Den nya laborationen är den 11/2.

Ändring av färgtema samt enkel felsökning tillagda i Tips&Tricks för Eclipse.


4/2  Strul med thinlinc... hur gör vi...
 

Hejsan,

Det har varit mycket strul med thinlinc och datorystemet i övrigt. Jag har fått ett bra mail från en student som formulerade sig mycket väl. Jag tänker inte skriva exakt det som studenten skrev men det handlar om frustrationen kring att inte kunna jobba eftersom systemet fungerar dåligt. Mitt svar har jag klippt in nedan, jag tycker att alla bör läsa det.

Till mailet vill jag tillägga två saker: 1) Ni får gärna gå ihop fler om ni har liknande besvär och skicka ett gemensmat mail till helpdesk. (En liten fågel talade om för mig att några gjorde detta på en lektion, bra!) Det går nog inte snabbare för att vi mailbombar dem men det måste framgå tydligt att det är många som har problem.

2) Jag har ständig kontakt med LiU-IT över de problem som jag upplever att mina studenter har med datorystemen. Jag vet att de jobbar hårt för att vi skall få det bra men jag kan ändå inte blunda för att den övergång vi har haft till det nya systemet inte har fungerat bra. Vi som lärare har dock inte jättemycket inflytande i stort. Jag tycker därför att ni skall ta dessa problem till era klassrepresentater och till era respektive kårer för att lyfta problemen. Som studenter har ni verkligen makten att påverka kvalitén, och studenternas åsikter har mycket mer tyngd än våra faktiskt.

Kämpa vidare nu och fokusera på det positiva. Jag har sett (början till) många roliga äventyrsspel ute i labsalarna och jag (och labassistenterna) är jättenyfikna på vad ni har kommit på och hur ni har gjort!

Vi ses framöver!

Erik

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej STUDENT,

Jag förstår dig totalt.

Att thinlinc inte fungerar till belåtenhet är bedrövligt. Vi måste nu alla hjälpas åt att så att IT-avdelningen verkligen förstår vilket behov vi har och vilken situation vi har hamnat i för att vi inte har fått den support som vi behöver i våra kurser. Min uppmaning är därför att skicka alla problem som ni upplever direkt till helpdesk@liu.se.

Det finns två sakar man kan göra för att komma frammåt utan thinlinc.

Det första är att komma hit. Jag vet att det ofta är hård åtgång på laborationssalarna men det är ändå en möjlighet.

Det andra är att installera eclipse på egen dator. Jag skall idag sätta mig och göra en liten guide över hur man gör detta och lägga upp på hemsidan. Nackdelen där är att man sedan måste överföra sina filer till vårt system för redovisning, men man kan åtminstone jobba då.

Slutligen så ska jag ha ett kursmöte med kursens personal nu på fredag. Jag tänkte då fråga lite hur de tycker att det går med laborationerna och vi får se eventuellt se över situationen med de mjuka deadlinesen. Jag lovar dock inget. Det är ganska tajt om tid i kursen och det är viktigt att vi inte fördröjer laborationerna så att projektet startas i gång i tid.

Tack ändå för att du hör av dig. Jag är alltid intresserad av att höra mina studenters åsikter och tankar, även om man kanske inte direkt kan göra något för att hjälpa situationen.

m.v.h.

Erik


22/1  Välkommen till kursen
 

Hejsan,

Kursen går för I2/Ii2 som valt data som teknisk profil och för SVP1. Det är en fortsättningskurs i programmering där vi lär oss programspråket Java och ett nytt tänk för programmering. Vi kommer att utgå ifrån era tidigare kunskaper i Ada. Båda kurserna (TDDE10/725G90) går helt parallellt och använder denna gemensamma kurswebsida.

Vår ambition är att all relevant kursinformation, laborationshandledningar och länkar till labrapporteringssystem (WebReg) m.m. samlas på denna sida. Kurshemsidan är nu uppdaterat med det mesta, även om det säkert tillkommer material allt eftersom kursen går. Jag uppmanar er alla att läsa kurshemsidan för att ta till sig kursinformationen då denna bara får en snabb genomgång på FÖ. Det är absolut nödvändigt att läsa infomrationen och instruktionerna som finns där för att klara kursen. Anmälan till laborationsgrupperna kommer öppnas i början av nästa vecka (sker via kurshemsidan).

Kursen går över vårterminens första period. Vänligen se schemat i TimeEdit. Vi reserververar oss för att mindre justeringar kommer att ske i schemat under de kommande dagarna så se till att hålla er uppdaterade.

Checklista för förberedelser inför kursstart:

- Läs kursinformationen på kurshemsidan

- Ta en titt på schemat och fundera på vilken laborationsgrupp du skulle vilja tillhöra (A eller B).

- Hitta en laborationskamrat

- Skaffa kurslitteratur (om du vill)

- Vila ut ordentligt

Den sista punkten är viktig. Den här kursen brukar upplevas som mycket arbetstung (programmering tar tid) och det krävs stor insats under hela perioden för att ligga i fas. Gör man dock detta så lovar jag att det kommer bli spännande och kul, inte minst när ni i slutet av kursen får presentera era fina och skojjiga projektarbeten!

Väl mött!

m.v.h.

Erik Nilsson

Examinator/Kursledare TDDE10/725G90

p.s.

Ett urval av fjolårets projektarbeten kan beskådas på posters i korridoren utanför SU17-18 och SU15-16. Spana in dem om ni vill peppa lite.

d.s.


21/1  Labbgruppsanmälan
 

Anmälan till laborationsgrupper har nu öppnat.


11/1  Kurshemsidan
 

Informationen på kurshemsidan är nu så gott som komplett. Det kommer eventuellt publiceras lite mer material allt eftersom kursen går (t.ex. laborationshandledningar, föreläsningsslides och information om projektet).


18/12  Kurshemsidan
 

Kurshemsidan håller på att uppdateras.

Observera att än så länge så kan information på dessa sidor vara gammal och kommer uppdateras inom kort.Sidansvarig: Erik Nilsson
Senast uppdaterad: 2018-12-18