Göm menyn

CyberduckCyberduck

1. Ladda ned Cyberduck Programmet har färgkodning men det viktigaste är SFTP-funktionen.

2. Öppna Cyberduck.
Om programmet frågar efter "Vill du använda Cyberduck som förvalt program för FTP- och SFTP- anslutningar?" kan du välja vilket alternativ du vill.

3. Klicka på plus-knappen längs ned till vänster i bokmärkesvyn välj sedan i rullisten överst "SFTP (SSH File Transfer Protocol)" och fyll i följande information:

Kortnamn: [Valfritt namn på bokmärke]
Server: remote-und.ida.liu.se
Port: 22
Användarnamn: [LiU-id]
Klicka sedan på pilen till höger om "Fler Alternativ" och ange:
Teckenkodning: ISO-8859-1
Stäng sedan fönstret.

4. För att ansluta dubbelklicka på det bokmärke du precis la till och fyll i följande:

Lösenord: [LiU-id-lösenord]
Om du vill kan du bocka i "Lägg till i nyckelring" så behöver du inte skriva in lösenordet varje gång. Om du vill ansluta via publik nyckel kan det göras, men inga instruktioner om det ges här.

5. Klicka på "Anslut". Du får då upp en lista på alla filer du har på IDA.

6. Som standard används Textredigerare som standardtexteditor. För att ändra detta gå till t.ex. Emacs gå till inställningar i menyn och klicka på "Extern editor". I listan välj "Välj.." och markera Emacs-programmet.

7. För att redigera filer använder du sedan knappen "Redigera" i filfönstret. När du sparar skickas filerna automatisk till IDA.

SSH

För att kunna kompilera och köra dina program måste du även ha en terminal och SSH. Detta finns dock redan förinstallerat. Programmet heter Terminal och finns i /Program/Verktygsprogram/ (/Applications/Utilities/).
Du följer sedan dessa anvisningar för att ansluta via SSH. Delarna om att kopiera filer kan du strunta i då du kan göra det via Cyberduck. Likaså är delarna om X11 inte intressanta. Dvs. det du vill skriva i terminalen är följande:

ssh [liuid]@remote-und.ida.liu.se
Du får då en terminal som borde fungera hyfsat likt som det gör på IDA.


Sidansvarig: Erik Nilsson
Senast uppdaterad: 2016-09-06