Göm menyn

TDDD44 Problemlösning och programmering

Information om laboration 1 (MatLab)


För att komma igång med MatLab är det bra att skapa sig en ny mapp som har med denna del av kursen att göra. All information om hur man gör mappar m.m. finns i "Lab 0" i Ada-delen. Det som behövs förutom detta är att få tillgång til själva MatLab på IDA.

Det går att ladda hem MatLab till egna datorer via studentportalen. Dock måste ni veta om att vi inte hanterar något av detta utan det som uppstår med det ni tar hem får ni kontakta dem som administrerar nedladdningarna som ligger under studentportalen (antagligen finns där information om vem ni skall kontakta).

Nu över till det som har med MatLab på IDA att göra.

Skriva program

För att kunna skriva program behövs en "editor". I denna labserie rekommenderar vi att ni använder den som finns inbyggd i MatLab då denna har en hel del saker som gör att programskrivandet blir lite lättare.

Det finns dock en svaghet med den grafiska miljö som har alla "häftiga saker" visuellt. En sak som man kan reta sig en del på är att det tar tid. Det tar ibland väldigt lång tid att få igång MatLab om man startar den grafiska miljön.

Ett alternativ är att man istället använder sig av Emacs och skriver sina program precis som i Ada-delen i kursen och sen startar en specialversion av MatLab i en terminal. Detta ger lite snabbare hantering och kan vara ett alternativ som gör att man kommer vidare om man känner sig hämmad. När ni skriver MatLab-program i Emacs kan det vara trevligt att ha en "mode" till Emacs som "hjälper till" att visa er kod på lite bättre sätt. Denna mod finns tillgänglig om ni kopierar innehållet i följande konfigurationsfil till en fil med samma namn i er hemkatalog. Om ni inte har filen sen tidigare är det bara att kopiera hela filen.

Konfigurationsfilen .emacs.private är inte något att ha på era hemdatorer utan är bara till för era konton på IDA. Prata med er assistent innan ni kopierar filen så att ni inte råkar förstöra er egen version av denna fil (om ni redan har en).

Hur man får tillgång till MatLab (görs endast en gång)

.

Första gången du kommer till systemet på IDA har vi inte alla moduler tillgängliga som du kan tänkas behöva i alla kurser du kan gå. För att du skall få tillgång till just den modul som har med det du skall göra använder vi ett speciellt kommando. Detta görs endast en gång och detta lagras sedan till din nästa session.

Kommandona för att få tillgång till MatLab är:

        module add prog/matlab
        module initadd prog/matlab
Det första kommandot gör att du denna gång direkt kan använda MatLab i detta terminalföster. Det andra kommandot lagrar informationen så att du vid nästa inloggning har tillgång.

Starta MatLab

Innan du startar MatLab är det praktiskt om du flyttar dig till den mapp där du tänker spara dina programfiler. Detta gör att MatLab direkt hamnar på rätt ställe.

För att starta MatLab (den grafiska miljön med den inbyggda editorn) ger du följande kommando i terminalfönstret:

        matlab &

Det avslutande '&'-tecknet gör att man kan fortsätta använda terminalfönstret parallellt med det nya MatLab-fönstret. Glömmer man detta kan man inte använda terminalen förrän MatLab är avslutat.

Hur det ser ut när du startat MatLab ser du under menyalternativet "MatLabs utseende".

Starta MatLab i terminalen och använd Emacs som editor

Vill du istället använda Emacs tillsammans med MatLab (d.v.s. utan den grafiska omgivningen) startar du MatLab på följande sätt:

        matlab -nodesktop -nosplash

MatLab startar då i den terminal där du gav kommandot och terminalen kan sen endast använda till att köra dina MatLab-kommandon/-program.

Vill du starta en ny terminal som "agerar MatLab" kan du istället skriva följande i din terminal:

	xterm -e matlab -nodesktop -nosplash &

Detta gör att den ordinarie terminalen inte blir låst. Detta gör att du t.ex. kan starta en Emacs från terminalen eller lista dina filer. Du startar Emacs som vanligt i en terminal.

	emacs &
alternativt med kommandot:
	emacs "filnamn" &
om man vill arbeta med filen "filnamn". Om ni t.ex. har en fil som heter uppgift1.m skall ni alltså skriva:
	emacs uppgift1.m &
Det är ok att skriva ett filnamn som inte existerar. Emacs kommer att skapa denna fil när man sparar senare.

I Emacs kan ni sen skriva ert program. Spara filen och gå sen över till terminalfönstret igen för att köra programmet.

När ni skriver MatLab-program i Emacs kan det vara trevligt att ha en "mode" till Emacs som "hjälper till" att visa er kod på lite bättre sätt. Denna mod finns tillgänglig om ni kopierar innehållet i följande konfigurationsfil till en fil med samma namn i er hemkatalog. Om ni inte har filen sen tidigare är det bara att kopiera hela filen.

Konfigurationsfilen .emacs.private är inte något att ha på era hemdatorer utan är bara till för era konton på IDA.

Fråga assistenten om hjälp om det är så att du kör fast med något som har med detta att göra.

Hur du skapar program och kör dessa i MatLab

Beskrivning över kommandon och programinstruktioner finns i de två speciella lathundarna i menyn till vänster.

Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2012-08-16