Göm menyn

TDDD44 Problemlösning och programmering

Information specialregler på tentan givet klarad dugga


Allmänt

För er som klarat duggan under labserien i denna kurs (i år) finns ett alternativ till de ordinarie betygsgränserna. Givetvis behöver ni inte följa dessa under tentan utan kan gå på de ordinarie.

OBS! Dessa speciella regler gäller endast i första tentaperioden. Efter detta finns inte duggaresultatet utan de vanliga tentareglerna gäller.

Att ni klarat duggan innebär att ni slipper göra den första uppgiften på tentan. Man kanske skall uttrycka det som att vi räknar med att denna tar en viss tid att lösa för er och därmed blir det lite nya betygsgränser för att klara färre uppgifter på tentan. En motivering till hur betygsgränserna är satta finns längre ner på denna sida.

Har man klarat duggan har ni automatiskt betyg 3. Detta syns dock inte i tentasystemet förrän ni skickar in en uppgift för rättning, men det är ingen fara då vi har koll på detta sen duggan och kommer att rapportera betyg 3 om ni inte får någon uppgift godkänd på ordinarie tentan.

Den bonustid ni har skrapat ihop under labserien (i år) har ni fortfarande tillgodo på tentan.

Motivering till valet av tidsgränserna på tentan

När man tittar på de ordinarie tidsgränserna på en tenta så ser man att det krävs att man löst två uppgifter för betyg 4 på 4 timmar. Vi räknar med att man löser den lättaste uppgiften samt en uppgift till för att klara dessa gränser. Den lättare uppgiften bör ta ca hälften så lång tid som den andra uppgiften och det innebär att man bör klara den lättaste uppgiften på ca 1 timme och 20 minuter (vilket ger 2 timmar och 40 minuter till den andra uppgiften).

På motsvarande sätt ger två uppgifter för betyg 5 inom 2.5 timmar tiderna 50 minuter för lättaste uppgiften och 1 timme och 40 minuter för den andra uppgiften.

Nu när man redan har den lättaste uppgiften godkänd på tentan genom att man klarat av duggan räknar vi med att ni skall lösa den andra uppgiften och för att man skall känna att man har lite igen av detta att ha gjort duggan sätter vi gränsen för att lösa denna uppgift på 2 timmar för betyg 5 och 3 timmar och 15 minuter för betyg 4 (d.v.s. 20 respektive 35 minuter längre tid än vi räknar med att ni klarar uppgiften på en ordinarie tenta).

Man kan vända på steken och säga att vi dragit av tid på tentan för "betyg 3"-uppgiften som ni inte gör. I detta fall skulle man kunna säga att vi har dragit av 30 minuter för er som skall lösa 1 uppgift för betyg 5 och 45 minuter för er som skall klara en uppgift för betyg 4. Detta kan se lite underligt ut, men samtidigt kan man inte riktigt säga att det skall vara samma sluttid för två uppgifter för betyg 5 som för en uppgift för betyg 4 (vilket det skulle bli om man drog samma tid för alla). Det tror jag skulle vara mer orättvist och jag hoppas att ni accepterar detta.

Något som också har legat i bakhuvudet när jag funderat på dessa gränser är hur lång tid det tog på duggan för olika grupper när vi använde detta första gången. Detta kanske inte är helt relevant i alla lägen, men det kan ju ha någon form av relevans.

Det kan ju kännas som att den tid man tog på sig på duggan inte skall vara kortare än det man "förlorar" på tentan. Detta har flera aspekter som jag kanske inte skall gå in på, men jag har funderat på många av dem. På duggan tog det allt ifrån 20 minuter till 1 timme och 15 minuter i tid för dem som klarade sig. De flesta låg i intervallet 45 minuter till 1 timme (drygt).


Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2010-08-24