Göm menyn

Projektbeskrivningar

Följande projekt kommer att genomföras i perspektivkursen hösten 2019 (projektgruppernas namn kommer stå längst till höger):

IDA

David Byers
david.byers@liu.se
BG 1
Analys efter intrång i IT-system
IT-säkerhetsarbete handlar om att få våra IT-system att vara tillgängliga, förhindra att de saboteras eller att känslig information läcker ut. Som del av det arbetet behöver man kunna analysera vad som hänt efter att ett nätverk eller system utsatts för någon form av intrång. I det här projektet kommer ni att få arbeta med säkerhetsansvariga vid LiU:s IT-avdelning och träna på att analysera angreppmot IT-system, så kallad IT-forensik. Ni kommer att få tillgång till verktyg och metoder som används i verkligheten och kommer få besöka LiU-IT:s avdelning för IT-säkerhet.

IDA

Ola Leifler
ola.leifler@liu.se
BG 2
Hur blir vårt framtida klimat?
I det är projektett får studenter arbeta med SMHI:s klimatmodeller och utforska olika frågeställningar som rör vårt framtida klimat samtidigt som man får använda datalogiska verktyg och metoder för att utforska stora datamängder. Studenterna arbetar med en uppsättning modelldata för 2-3 klimatscenarier. Ni får själv arbeta med att ställa frågor om klimatet med hjälp av verktygen som tillhandahålls, och ni får både verktyg skrivna i Java, det språk ni lär er i den första programmeringskursen, och verktyg som används av forskare vid SMHI.

Ni kommer även få göra studiebesök vid SMHI i Norrköping och nationellt superdatorcentrum NSC som ligger i anslutning till LiU.

ISY

Gustav Häger
gustav.hager@liu.se
BG 3
Hur fungerar djupskattning från stereobilder?
Ett viktigt steg i det mänskliga synsinnet består i att skatta avståndet till det vi ser. Detta görs bland annat genom att analysera skillnader mellan informationen från de båda ögonen. På samma sätt kan skillnader mellan bilder fotograferade från olika positioner användas för att automatiskt skapa en 3D-modell med hjälp av datorseendealgoritmer.

I det här projektet studeras en enkel men kraftfull metod för att skatta djup från två fotografier. Deltagarna får stifta bekanskap med de matematiska verktyg som behövs för att lösa problemet, samt beräkningsmiljön MATLAB, som används i många kurser vid LiTH, och som är ett mycket användbart verktyg för att lösa beräkningsproblem inom de flesta ingenjörsområdena.

IDA

Lena Buffoni
lena.buffoni@liu.se
BG 4
Modellering av cyberfysiska system
Cyberfysiska system (system med både hårdvara och mjukvara) blir alltmer komplexa, och återfinns till vardags i allt från bilar till kylskåp. För att säkerställa att de här systemen respekterar krav och säkerhetsnormer och är säkra att använda, måste en hel del kontroll göras. I detta projekt kommer ni att utforska ett litet exempel på hur kraven från en specifikation kan uttryckas på ett beräkningsbart sätt för en fysisk modell, hur de kan verifieras genom simulering, och gränserna för denna metod. Ni kommer att kunna ändra modellen och kravspecifikation själva och analysera resultaten. Modellerna och kraven skrivs i Modelica, så ni får också lära er lite om detta språk för modellering.

ISY

Mikael Persson
mikael.persson@liu.se
BG 5
Robotprojekt
Ni får med hjälp av ett system med två minidatorer, en kamera och en robotarm undersöka hur man kan bygga autonoma robotar, hur man programmerar dem och vad de kan tänkas klara av för uppgifter. Ni kommer få prova att känna igen objekt i en bild som tas med robotens kamera, och röra en robotarm i syfte att kunna plocka upp objekt.

Sidansvarig: Ola Leifler
Senast uppdaterad: 2019-08-22