Göm menyn


Hur går datorexaminationen till i våra kurser?

Om man tittar i kurskartan ser man att det finns ett antal så kallade P-uppgifter i en VIT stor ruta. Dessa uppgifter är de som är datorexaminationen i kursen.

Vi kan exemplifiera hur det går till med hjälp av Ada-delen i kursen där momenten "Ada.P2.0", "Ada.P2", "Ada.P3.0", "Ada.P3", "Ada.P5" och "Ada.P8" är möjliga uppgifter. Beroende på vilken kurs du går kommer eventuellt vissa av dessa att vara utanför kursen och då finns de inte med i din kurskarta.

På liknande sätt finns det P-uppgifter i Python och C++, men du kommer förhoppningsvis att vara med på hur detta går till efter denna genomgång. Fråga assistenten i kursen annars så har de säkert svar.

Datorexaminationen sker på de pass i schemat där det står DU (vi kallar dessa pass för P-pass). Det är ett 75-minuterpass (om man inte har förlängd tid med beslut av LiU, skicka detta beslut till <torbjorn.jonsson@liu.se> för att få tillgång till det på passen). P-passet börjar på HEL timme (t.ex. 08:00, alltså inte 08:15) och det man skall inte komma sent till dessa då det stör andra som skall examineras. Kom därför i god tid (ca 10-15 minuter innan är lämpligt). Passet kan börja vid annan tid också förstås.

Speciellt om det är en "tenta" gäller att vi har 3 på varandra följande P-pass med starttider som informeras om via mail till dem som är anmälda på "tentan". Hur anmälan går till kommer informeras från kurseledningen i god tid innan via meddelande på hemsidan eller via mail till kurslistan (alla mail till kurslistan finns också via menyn på kurshemsidan under "Mailutskick" så kolla där om du inte fått mail).

De olika P-uppgifterna ger som resultat (om man blir godkänd) olika betyg. Det syns i kurskartan vilket betyg respektive P-uppgift leder till. För att få ett högre betyg krävs att man klarat de föregående betygsnivåerna.

Olika typer av P-uppgifter

Det finns lite olika typer av P-uppgifter:

  • Grupp 1: De som heter "Ada.P2", "Ada.P3", "Ada.P5" och "Ada.P8".
  • Grupp 2: De som heter "Ada.P2.0", "Ada.P3.0".

De uppgifter som ligger i grupp 1 är de "riktiga" P-uppgifterna. De som verkligen leder till betyg senare. De som ligger i grupp 2 är "övningsuppgifter" som krävs för att kvalificera sig till den riktiga uppgiften som hör till denna. Namngivningen för de i grupp 2 är att vi har "grupp 1"-namnet med ett efterföljande ".0".

Uppgifterna i grupp 2 är införda till VT-2023 för att i första hand underlätta för er studenter och i andra hand ger det som effekt att vi kan spara lite arbete för assistenterna gällande vakthavande och annat vilket kommer att leda till att vi kan lägga mer "krut" på undervisningsdelen istället.

Vi börjar med att beskriva "grupp 1"-uppgifterna och hur dessa går till.

Grupp 1

Dessa uppgifter kommer att ske i sal med vakt (en eller flera assistenter som har som uppgift att vakta, inte något annat). På dessa pass kommer vi att ta legitimation och ni skall alltså arbeta helt på egen hand. Ungefär som en vanlig tenta, men detta är alltså inte en tenta i ordinarie mening även om vi håller till i en sal med vakt.

Ni kommer att arbeta på er egen dator (medtag denna) och salarna är vanliga LE-salar (eller motsvarande). Du kommer att behöva ha ThinLinc installerat på din dator för att kunna skicka in uppgifterna för rättning (sker på samma sätt som för inskickning av de vanliga O-uppgifterna i kursen).

Du skall också ha Zoom installerat då detta används för att ni skall kunna ställa frågor om något speciellt inträffar under P-passet. Gäller inte specifika frågor om uppgifterna då detta sköts via SC (där ni också skickar in era uppgifter).

Automaträttningen är igång under P-passen och är då mer aktiv än vanligt. Vi brukar ställa in denna på ca 1 minut mellan rättningarna, men tiden kan skilja lite beroende på hur många som är med på passet (ju fler som skickar in saker "samtidigt" desto längre rättnigstid förstås). Om du väntat mer än 3 minuter på svar (via mail till ditt LiUid-konto) bör du skicka in igen och även påtala detta i SC.

Du kan skicka in hur många gånger som helst under P-passet och det är ENDAST den SENAST inskickade lösningen som kommer att beaktas i rättningen från assistent senare. OBS! Om den sista inskickningen INTE gick igenom automaträttningen kommer uppgiften INTE att rättas av assistent. Om du skickar in flera gånger innan en automaträttning körs kommer endast den sista att automaträttas.

OBS! Kör ALDRIG Zoom inuti ThinLinc. ThinLinc är tyvärr inte dimensionerad för att klara av detta. Tag reda på hur du startar Zoom parallellt med ThinLinc innan du kommer till P-passet.

Vilket Zoom-rum du skall sitta i meddelas via kurshemsidan.

OBS! Vi genererar uppgifter endast till dem som har P-uppgiften upplåst och uppgiften är upplåst först efter att alla förkunskapsuppgifter (se kurskartan vilka uppgifter som leder in till uppgiften) är godkända av assistent. Det räcker alltså inte att den är "övningsupplåst" som de flesta O-uppgifterna kan vara och ändå gå att skicka in för rättning.

För att vara extra tydlig krävs alltså att förkunskapsuppgifterna är inskickade senast två dagar innan P-passet för att de skall hinna rättas och hinna bli godkända. Om du skickar in dagen innan ett P-pass kommer inte den uppgiften att rättas innan P-passet och du kan alltså inte få någon uppgift genererad. Du kan då inte delta förstås.

Tips: Läs mail under P-passet då alla automaträttningssvar kommer där.

KRAV: För att bli godkänd krävs att du kommer igenom automaträttningen (inklusive att du skall hinna fixa till alla "skönhetsfel" som stavfel etc.) innan tiden är slut. Assistenträttningen skall givetvis också ge godkänt för att det skall ge ett godkänt resultat.

OBS! SKICKA INTE IN UPPGIFTER efter det att din tid är slut. Eventuella förlängningar av tider meddelas via SC och/eller via Zoom.

I Zoom är det viktigt att du HÖR OSS. Du skall inte ha kamera på, men får slå på den om du vill under frågor etc. Om du vill fråga om något begär du detta i Zoom genom att trycka på "Ask for Help"-knappen (denna dyker upp i det "breakout room" som du blir placerad i när du utför examinationen).

OBS! Ett P-pass är inte en examination på samma sätt som en tenta. Alla P-pass under kursen ses som EN examination. P-uppgifterna är "övningsuppgifter" som du när du klarar dessa får betyg ifrån. P-passen är så många att du skall hinna öva tillräckligt många gånger för att klara nivån för betyg 3 eller G (beroende på kurs).

Att du kan öva många gånger gör att du "växer" mellan gångerna. P-passen ligger varje vecka med start ett par veckor in i kursen (se schemat). Ett specifikt schema med vilka P-uppgifter som finns tillgängliga på vilka pass kommer också att finnas på kurshemsidan undet "Info om O/P-uppgifter" (se menyn).

OBS! En P-uppgift kan inte kompletteras på samma sätt som en O-uppgift. Om man inte klarar en P-uppgift så får man en ny nästa gång det är P-pass. Du kan dock skicka in flera gånger under P-passet för att fixa till saker som automaträttningen tipsar om. Du kan även skicka in igen om du vill förbättra ditt program (även efter det att du blivit automatgodkänd), men detta riskerar förstås att du skickar in en lösning som inte går igenom automaträttningen och då blir det ingen assistenträttning.

Grupp 2

De P-uppgifter som slutar på ".0" är till för att du skall slippa sitta i sal de första gångerna du "går upp" på P-pass. Du sitter alltså på valfri plats när du skall göra dessa uppgifter.

Att du kan sitta t.ex. hemma innebär att du behöver "VPN" och "Tvåstegsidentifiering". Se sidan om ThinLinc för dessa delar (ALLA frågor om detta går till då de sköter dessa system, ÄVEN under P-passen [det går att ringa till helpdesk]).

Vi beskriver dessa uppgifter med "Ada.P2.0". Denna uppgift är alltså identisk med den uppgift du skulle fått om det varit en "Ada.P2"-uppgift. Samma sak som för "Ada.P2" gäller för att bli godkänd på denna.

Det som skiljer är att vi kommer att vara något "snällare" i rättningen av denna uppgift än "Ada.P2". Vi kommer dock inte att släppa igenom saker som är av karaktären "du har inte gjort det som står uppgiften" eller att "kraven, upplägget, etc. som finns på kurshemsidan för Ada.P2.0 inte följs".

De kommentarer som fås från "Ada.P2.0" är förstås absolut relevanta för "Ada.P2" senare. Rättningen av "Ada.P2" är striktare.

Du behöver inte sitta i Zoom om du inte vill när du gör dessa uppgifter. Dock rekommenderar vi att ni gör detta (och att ni sitter i SC hela tiden under passet) för att kunna ställa frågor etc. Om inte annat för att "öva" på hur det går till på ett "riktigt" P-pass.

Det är inte helt lätt att bli godkänd på en P-uppgift. Du kommer att behöva öva upp dina "skills" och det är därför viktigt att du arbetar ensam på dessa "övnings-P-pass" och att du tänker dig att du skall klara et "riktigt" P-pass senare. Du kommer inte att ha tillgång till vad som helst under de pass som är i sal och du bör göra på samma sätt under övnings-P-passen.

Det är väldigt ovanligt att man klarar av en P-uppgift första gången. Det kan ta ett antal gånger för att få sin lösning genom automaträttningen inom den tid som är avsatt och det är antaglien så att man inte blir godkänd första gången man kommer igenom denna heller. Det är inte ovanligt med flera assistenträttningar innan man blir godkänd. Tag därför lärdom av de tips och kommentarer som ges vid rättningarna.

OBS! De P-uppgifter som är med i grupp 2 kommer att kunna göras redan när de blir LJUSGRÅ (övningsupplåsta) i kurskartan. Detta innebär att du kan börja öva på dessa redan då.

Alla automatgodkända uppgifter rättas av assistent. Om de blir godkända redan när de är i övningsläget ("LJUSGRÅ") räknas det förstås som godkänt och uppgiften blir MÖRKGRÖN. Detta låser upp den "riktiga" uppgiften som du skall gå till sal för att utföra.

OBS! Vi kollar inte om du håller din tid på dessa uppgifter så om du skickar in saker efter din tid är slut kommer du själv att råka ut för att du kanske inte kommer att vara redo för det som kommer på de "riktiga" P-uppgifterna senare. Du tjänar nog på att tänka på att det är till för dig. Det är lättare att sitta hemma och öva än att behöva in till sal och sätta upp sin dator vid fler tillfällen än nödvändigt. Bara ett tips förstås.

Antal P-uppgifter som behövs för att klara kursen

Hur många ("riktiga") P-uppgifter som behövs för att klara just din kurs beror på hur den är upplagd. I de kurser där det endast är Ada.P-uppgifter är det förstås endast Ada.P2 som krävs för betyget. Om det är andra P-uppgifter (i C++ eller Python) gäller att du behöver klara både Ada.P2 och antingen Python.P1 eller Cplusplus.P1 för att få slutbetyget i kursen.

Att klara fler P-uppgifter ger högre betyg. OBS! Alla kommer inte att klara av detta på samma sätt som det inte är alla som klarar av att få högre betyg i andra kurser. Det är tyvärr så att alla inte kommer att klara av Ada.P2 heller. Om det är fallet kommer man bara tillbaka nästa gång tillfällen ges och gör det som är kvar.

OBS! Denna kurs är inte så teoretisk utan det är en mer praktisk kurs. Det innebär att det egentligen är arbetsinsats som krävs för att klara sig igenom. Ju mer man tar åt sig av det som är i början av kursen desto bättre flyter det på senare. Om man verkligen får de erfarenheter som finns från "labserien" (O-uppgifterna) bör dessutom inte P-uppgifterna vara det stora problemet i sluänden.

Vi hoppas att ni kommer att ge järnet i kursen och att ni tar de frustrationer etc. som ni kommer att råka ut för på ett bra sätt (se problem som utmaningar) så kommer ni att klara av detta på ett supersätt.

Lycka till med P-uppgifterna!

Tillåtna hjälpmedel under datorexamination

Under datorexamination är följande hjälpmedel tillåtna:

  • Kursbok
  • Egna anteckningar
  • Kurshemsidan
  • Egenskrivna filer

Nedan följer exempel på hjälpmedel som inte är tillåtna under datorexamination:

  • Sökning på internet (ex. Google, StackOverflow, ...)
  • Chatprogram, mobilsamtal, social medier, ...
  • Kontakt med andra personer än kurspersonal
  • Program så som ChatGPT, ect.

Tänk på att vi har en skyldighet gentemot universitetet att anmäla misstanke om fusk. Det vill vi absolut inte göra, så vänligen respektera ovanstående för både er egen och vår skull.


Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2023-02-01