TDDD11
TDDD11 > Tidplanering i kursen
Göm menyn

TDDD11 Programmering, grundkurs

Tidplanering i kursen

Hur kursens tidplanering ser ut

Det kan vara bra för er att ha lite koll på hur planen för hela kursen ser ut. Det gäller allt som ingår förstås.

Till att börja med är det viktigt att ni vet förutsättningarna vi har för kursen. Det är en 8hp-kurs vilket innebär att ni har ca 213 timmar till förfogande (inkl. hemarbetstid) för denna kurs.

Du kanske undrar hur vi kommer fram till dessa 213 timmar. En kort beskrivning av detta med lite historik för förståelse. Ni kan hoppa över detta om ni litar på oss.

Historik och poäng översatta till tid

En gång i tiden hade vi "poäng" istället för "hp" ("högskolepoäng"). En "poäng" motsvarade 40 timmars studentarbete var det gängse räknesättet.

Runt 1986 (länge sen alltså) bytte vi till "hp" och man införde en s.k. omräkningsfaktor som var 1.5 vilket innebar att "4 poäng" (som var en normalstor kurs) blev "6 hp". Om man då räknar ut att "4 poäng" borde innebära 4 * 40 timmar = 160 timmars arbete gäller alltså att "6 hp" motsvarar samma sak nu.

De "8 hp" som ni får för denna kurs innebär alltså (160 / 6) * 8 timmar vilket ger lite drygt 213 timmar. Man kanske tycker att det låter som att det är många timmar, men detta är alltså det som kursen är dimensionerad för.

Ett litet observandum bara. Det är självklart så att alla är olika och det tar olika lång tid för olika personer att lösa saker. Man har helt enkelt olika förkunskaper och olika lätt för saker. Inget konstigt. Tanken är att dock de allra flesta skall klara kursen på denna tid. Vissa kanske till och med lägger mindre tid.

OBS! Tiderna vi räknar på gäller förstås om man håller sig någorlunda i fas i kursen. Om man hamna långt efter blir det troligen mer tid som går åt då man behöver göra mer på egen hand. Ni arbetar också två och två i kursen så detta gör att ni lättare kan diskutera saker när ni inte har LA-pass. OBS! MAN SKALL DOCK ARBETA PÅ EGEN HAND PÅ P-PASSEN (duggorna)!

Starkt rekommenderad väg genom kurskartan samt ungefärlig tidsåtgång

Nedan följer den rekommenderade takten att vara klar med uppgifter samt ordningen av uppgifterna ni kan ha som riktlinjer för att ligga i fas under kursens gång.

Kort om vad "blockeras" betyder nedan. Att en uppgift blockeras av någon/några andra betyder att ALLA uppgifter fram till och med den blockerande uppgiften måste vara helt godkända av assistent för att den blockerade uppgiften skall kunna skickas in för automaträttning. Detta beror dels på att förkunskaperna behövs från det som blockerar och dels på att det kommer att finnas uppgifter där det är SAMMA fel som kommer att dyka upp igen på den blockerade uppgiften om man inte korrigerat de tidigare delarna (ex. Ada.O5 bygger helt på Ada.O4). Detta ger dessutom assistenterna möjlighet att hinna rätta fortare och ni får på det viset bättre respons.

VT1 (1:a veckan)

  • Ada.O0
  • Ada.O1.1

VT1 (2:a veckan)

  • Ada.O1.2

VT1 (3:e veckan)

  • Ada.O11.1
  • Ada.O2

VT1 (4:e veckan)

  • Ada.O3.1 (blockas av Ada.O11.1)

VT1 (5:e veckan)

  • Ada.O3.2

VT1 (6:e veckan)

  • Ada.O4 (blockeras av Ada.O2)
  • Ada.O11.2 (denna görs när man väntar på Ada.O4-rättning)

VT1 (7:e veckan)

  • Ada.O5 (blockas av Ada.O4)
  • Ada.O6 (kan påbörjas så fort man fått Ada.O4 automatgodkänd)
  • [Ada.O11.3] (denna är frivillig och kan göras när man vill [om man vill])

VT1 (8:e veckan)

  • Ada.O7 (blockas av Ada.O5)

VT2 (1:a veckan)

  • Ada.O8.1 (blockas av Ada.O11.2 och Ada.O4)
  • [Ada.O9] (frivillig om den kommer med i kartan)

OBS! Man kan alltså skicka in saker för automaträttning på nästföljande uppgift(er) så länge det inte finns en blockering. Man kan alltså direkt man fått gokänt från automaträttningen på Ada.O0 börja skicka in Ada.O1.1 vllket gör att du inte fastnar utan direkt kan komma framåt. OBS! Det är viktigt att förstå att du inte hinner med att vänta på att en uppgift skall assistenträttas innan du börjar med nästa. Det gäller alltså att vara lite framåttänkande.

VT1 (4:e till 8:e veckan)

Ada.P2 är den uppgift som är obligatorisk vad det gäller betyget i kursen. Denna ger betyg 3 på det examinerande momentet där man arbetar på helt egen hand. Denna ligger på en nivå som är absolut den lägsta som man skall klara för att visa att man klarar av lite programmering. Om man inte klarat av denna har man tyvärr inte förkunskaperna för projektet på långa vägar. Därav blockerar denna projektdelen i kursen. Detta då du inte kommer att kunna bidra med någon programmering i projektet om du inte klarat denna.

Ada.P3, Ada.P5 och Ada.P8 är till för högre betyg. Se kurskartan så ser du vad som blockar dessa. Man kan inte göra uppgiften innan ALLA obligatoriska moment innan är avklarade och även Ada.P3 blockar de två sista. Man klättrar alltså uppåt i betygen. OBS! Du kan välja mellan Ada.P5 och Ada.P8 för betyg 5. OBS! Det går att plussa betyg senare år också.

VT2 (2:a till 9:e veckan)

Ada.O8.1 blockerar Ada.O21.1 (första projektuppgiften). Projektelarna (Ada.O21.1 - Ada.O21.4) blockerar varandra. Det går alltså inte att arbeta vidare utan att bli godkänd på föregående del.

Hoppas att detta kan hjälpa er att kunna få till en egen planering för att bli klar med kursen.

Under VT1 kommer följande att vara det vi räknar med

Info om tidsåtgång i VT1 kommer inom kort.

Under VT2 kommer följande att vara det vi räknar med

Info om tidsåtgång i VT2 kommer inom kort.

Totalt under VT

Det är alltså en del arbete att göra i kursen och vi vill absolut hjälpa er genom att tipsa om att börja i tid. Dra inte på starten och vänta inte med saker. Ge inte upp när det blir lite motigt (man kan bli frustrerad ibland, men skilj på frustration och tid). Hjälp varandra att hålla humöret uppe så kommer belöningen sen.

För vissa kommer det att kännas tungt i början. Kanske helt "omöjligt". Detta släpper efter ett tag. Det handlar om att det är mycket nytt.

Det tar tid att komma in i ett "nytt tänk" och de flesta av er har inte programmerat (så mycket iallafall) sen tidigare så det kommer att behövas engagemang. Det är ni bra på så vi ser fram emot en supervår med lite roliga miniprojekt i slutet.

DEADLINE

Sista dagen att lämna in uppgifter i kursen är 2023-05-23. Efter detta kommer vi inte ta emot någon uppgift förens nästa kursomgång. Allt som kommit in till deadline kommer rättas och skickas ut.


Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2023-02-23