Hur kursens tidplan ser ut (preliminär för VT2)

Det kan vara bra för er att ha lite koll på hur planen för hela kursen ser ut. Det gäller allt som ingår förstås. Tyvärr är inte "projektdelen" i kursen helt klar än då den kommer att bli lite modifierad för att underlätta för er studenter. Vi återkommer med den delen när vi kommer lite närmare VT2.

Till att börja med är det viktigt att vet förutsättningarna vi har för kursen. Det är en 8hp-kurs vilket innebär att ni har ca 213 timmar till förfogande (inkl. hemarbetstid) för denna kurs.

Du kanske undrar hur vi kommer fram till dessa 213 timmar. En kort beskrivning av detta med lite historik för förståelse. Ni kan hoppa över detta om ni litar på oss.

Historik och poäng översatta till tid

En gång i tiden hade vi "poäng" istället för "hp" ("högskolepoäng"). En "poäng" motsvarade 40 timmars studentarbete var det gängse räknesättet.

Runt 1986 (länge sen alltså) bytte vi till "hp" och man införde en s.k. omräkningsfaktor som var 1.5 vilket innebar att "4 poäng" (som var en normalstpr kurs) blev "6 hp". Om man då räknar ut att "4 poäng" borde innebära 4 * 40 timmar = 160 timmars arbete gäller alltså att "6 hp" motsvarar samma sak nu.

De "8 hp" som ni får för denna kurs innebär alltså (160 / 6) * 8 timmar vilket ger lite drygt 213 timmar. Man kanske tycker att det låter som att det är många timmar, men detta är alltså det som kursen är dimensionerad för.

Ett litet observandum bara. Det är självklart så att alla är olika och det tar olika lång tid för olika personer att lösa saker. Man har helt enkelt olika förkunskaper och olika lätt för saker. Inget konstigt. Tanken är att dock de allra flesta skall klara kursen på denna tid. Vissa kanske till och med lägger mindre tid.

Om vi nu tänker på vad som ingår i dessa timmar så är det i denna kurs FÖ(reläsning), LE(ktion), LA(borationshandledning i sal), HA(ndledning i Zoom), DU(gga, inkl. "tenta"), PR(ojekt) och hemarbete. Alla dessa finns i schemat, men man kan inte rakt av räkna timmarna där heller. Vi skall försöka reda ut lite vad som kommer att ta tid i kursen nedan.

Under VT1 kommer följande att vara det vi räknar med:

Totalt blir detta i VT1 runt 120-150 timmar (detta borde motsvara de "6hp" som innefattar grunddelen och "tentan", d.v.s. ca 160 timmar, eller kanske lite mer egentligen) så det bör finnas lite extra tid utöver de timmar som står för de olika O-uppgifterna om det är något som man kör fast på.

OBS! O-uppgifterna diskuterar ni givetvis under LA/HA-passen med assistent. Det är också viktigt att förstå att tiderna per O-uppgift ovan är hemarbetstiden, d.v.s. den extra tid man behöver förutom de LA/HA-pass man är på. Det är kanske ännu viktigare att inse att använda LA/HA-passen då dessa pass halverar tiden det tar att göra detta på egen hand. Detta är erfarenheten vi har från över 30 års hantering av kurser av denna typ så vi hoppas verkligen att ni går på alla LA/HA (och FÖ/LE såklart).

Nu har vi kvar ca 53 timmar till projektet och MatLab som går i VT2. Under VT2 kommer följande att vara det vi räknar med:

Totalt blir detta i VT2 runt 53 timmar (eller motsvarar ca "2hp").

Det är alltså en del arbete att göra i kursen och vi vill absolut hjälpa er genom att tipsa om att börja i tid. Dra inte på starten och vänta inte med saker. Ge inte upp när det blir lite motigt utan bara hjälp varandra att hålla humöret uppe så kommer belöningen sen.

Det tar tid att komma in i ett "nytt tänk" och de flesta av er har inte programmerat (så mycket iallafall) sen tidiagre så det kommer att behövas engagemang. Det är ni bra på så vi ser fram emot en supervår.