TDDD11
TDDD11 > Översikt över kursen
Göm menyn

TDDD11 Programmering, grundkurs

Översikt över kursen


Nedanstående "bild" visar i princip alla moment som finns i kursen och dessutom kommer ni vidare via länkarna (som ligger bakom de flesta av figurerna i bilden) till de delar som har med just denna del i kursen.

Då kursen nu skapas medan vi drar igång kommer det att dyka upp fler saker bakom fler länkar och mer saker även i det områden som ligger bakom länkarna. Vi skall försöka meddela vad som händer via kurshemsidans meddelanden eller via mail. Fråga assistenterna om ni inte hittar det ni söker så får vi snabbt reda på om det är något som gått snett eller fattas.

En liten genomgång av vad de olika delarna i bilden representerar kan vara på sin plats. Denna genomgång finns under bilden.

Rutorna i "nätverket" och deras färger samt flödesdiagram över rättningsprocessen

Till att börja med är det viktigt att veta att de olika rutorna med text inuti generellt sett är länkar till de underliggande delarna som handlar om detta "område" eller motsvarande. Klickar man t.ex. på rutan med "Ada.OØ" så kommer man till informationssidan som har med "område noll" att göra. En uppgift som mer är som en kursinformationsuppgift, men den innefattar dock en massa saker som gör att ni senare kan arbeta mer på egen hand med programmeringen.

För att komma tillbaka till denna översiktsbild får man "backa" in sin webbläsare eller gå via alternativen i menyn på hemsidorna (där man förstås kan komma till andra delar också).

Färgerna på rutorna är något som ni kommer att få nytta av lite senare (då allt är nytt nu så kan det vara så att detta kommer att lösas lite senare, men det kommer). Färgerna representerar olika saker och här kommer en lista på deras betydelser:

  • Vit: Information som man inte kan påverka som student och förklaringar
  • Gul: Öppen för "examination"
  • Ljusorange: Komplettering från automaträttningen
  • Mörkorange: Komplettering från assistenten
  • Ljusgrön: Passerat automaträttningen och ligger hos assistent för rättning
  • Mörkgrön: Godkänd uppgift (av assistenten)
  • Mörkgrå (med vit text): Inte öppen ännu för "examination" (men kan övas på)
  • Ljusgrå: Öppen för övning där du har tillgång till automaträttningen ("extraassistenten"), men där detta inte leder till att du kommer att få uppgiften rättad av assistenten. Detta ger dig möjlighet att arbeta lite mer i förväg, men rätta till ditt program utifrån de kommentarer som assistenterna givit på tidigare uppgifter innan du senare skickar in denna uppgift igen för riktig rättning så sparar du tid
  • Ljusblå: Passerat automaträttningen vilket ger ytterligare möjligheter, men kommer alltså inte att skickas vidare för rättning av assistent (utom i undantagsfall)
Pilar: Om du "hovrar" (håller musenmarkören över utan att trycka på) en ruta i bilden kommer du att se vilka beroenden som finns mellan olika delar. Bra tips om man undrar varför något inte är upplåst eller vad man senare kan göra om man gjort en viss del. OBS! Alla tidigare beroenden måste förstås vara godkända för att man skall få en ruta upplåst.

OBS! Alla länkar kan man förstås komma till oavsett färg på rutan. Vi tänker inte låsa er, men rekommenderar att de "Gula" rutorna är de som du har förkunskaperna för och det går fortare att komma i mål om man gör sakerna i rätt ordning. Detta är det vi kallar "levling". Det handlar alltså enbart om att ni skall få så mycket hjälp att komma vidare på snabbast sätt.

Det som kommer att hända i kursen är att de "gula" rutorna kommer att motsvara de uppgifter som du kommer att kunna skicka in. Det kommer att vara så att vi kommer att "släppa"/"låsa upp" specifika uppgifter till var och en av er när vi släpper O- och P-uppgifterna. I början är det få uppgifter, men det låses upp mer och mer och du får mer att "leka med" ju längre tiden går och det går att göra flera O- respektive P-uppgifter vid samma tillfälle. Det enda som är relevant är att de är upplåsta.

Flödesdiagram över rättningsprocessen

Laddar information ... Var god dröj.


Sidansvarig: Torbjörn Jonsson
Senast uppdaterad: 2021-11-26