9AMA73
9AMA73 > Översikt över kursen
Göm menyn

9AMA73 Programmering, grundkurs

Översikt över kursen


Beskrivning av kurskartan nedan

Kurskartan ("bilden" nedan med rutor och pilar) visar i princip alla moment som finns i kursen och dessutom kommer ni vidare via länkarna (som ligger bakom de flesta av figurerna i bilden) till de delar som har med just denna del i kursen.

En liten genomgång av vad de olika delarna i bilden representerar kan vara på sin plats.

Rutorna i "nätverket" och deras färger

Till att börja med är det viktigt att veta att de olika rutorna med text inuti generellt sett är länkar till de underliggande delarna som handlar om detta "område" eller motsvarande. Klickar man t.ex. på rutan med "Ada.OØ" så kommer man till informationssidan som har med "område noll" att göra. En uppgift som mer är som en kursinformationsuppgift, men den innefattar dock en massa saker som gör att ni senare kan arbeta mer på egen hand med programmeringen.

För att komma tillbaka till denna översiktsbild får man "backa" i sin webbläsare eller gå via alternativen i menyn på hemsidorna (där man förstås kan komma till andra delar också).

Färgerna på rutorna är något som ni kommer att få nytta av lite senare. Färgerna representerar olika saker och här kommer en tabell med deras betydelser:

Obligatorisk Frivillig Ej i kursen P-uppgift Betyg/LADOK
Ej rättad och låst Svart Mörkgrå Vit Svart Svart
Ej rättad och upplåst Gul Magenta Ljusbeige Gul Gul
Autorättad som upplåst med resultatet "Räcker ej för godkänt" Ljusorange Ljuslila Ljusbeige Ljusorange ---
Autorättad som upplåst och automatgodkänd Ljusgrön Ljusgrön Mörkbeige Ljusgrön ---
Ej rättad och övningsupplåst Ljusgrå Ljusmagenta Ljusbeige --- ---
Autorättad som övningsupplåst med resultatet "Räcker ej för godkänt" Ljusorange Ljuslila Ljusbeige --- ---
Automaträttad som övningsupplåst och automatgodkänd Ljusblå Ljusblå Mörkbeige --- ---
Assistenträttad med resultatet "Räcker ej för godkänt" Mörkorange Mörklila Ljusbeige Mörkorange ---
Assistenträttad och godkänd Mörkgrön Mörkgrön Mörkgrön Mörkgrön Mörkgrön

OBS! För Ada.P2.0 och Ada.P3.0 gäller att dessa följer färgerna i kolumnen "Obligatorisk". Det är också viktigt att veta att dessa uppgifter endast görs under själva P-passen och att du endast kan göra dessa uppgifter när de varit upplåsta när uppgifterna genererades. Generering av uppgifterna sker normalt sett dagen innan P-passet så det räcker alltså inte att låsa upp uppgiften samma dag som P-passet. Det kan alltså vara så att du har en MÖRKORANGE Ada.P2.0 utan att den är upplåst under P-passet.

Vita rutor som inte är uppgifter är såkallade "inforutor" med beskrivningar och information. Dessa går inte att klicka på.

Pilar: Om du "hovrar" (håller musenmarkören över utan att trycka på) en ruta i bilden kommer du att se vilka beroenden som finns mellan olika delar. Bra tips om man undrar varför något inte är upplåst eller vad man senare kan göra om man gjort en viss del. OBS! Alla tidigare beroenden måste förstås vara assistentgodkända för att man skall få en ruta upplåst.

OBS! Alla länkar kan man förstås komma till oavsett färg på rutan. Vi tänker inte låsa er, men rekommenderar att de "Gula" rutorna är de som du har förkunskaperna för och det går fortare att komma i mål om man gör sakerna i rätt ordning. Detta är det vi kallar "levling". Det handlar alltså enbart om att ni skall få så mycket hjälp att komma vidare på snabbast sätt.

Det som kommer att hända i kursen är att de "gula" rutorna kommer att motsvara de uppgifter som du kommer att kunna skicka in. Det kommer att vara så att vi kommer att "släppa"/"låsa upp" specifika uppgifter till var och en av er när vi släpper O- och P-uppgifterna. I början är det få uppgifter, men det låses upp mer och mer och du får mer att "leka med" ju längre tiden går och det går att göra flera O- respektive P-uppgifter vid samma tillfälle. Det enda som är relevant är att de är upplåsta.

Laddar information ... Var god dröj.


Sidansvarig: Viktor Olsson
Senast uppdaterad: 2022-01-15