Göm meny
Gäller för: HT23

Begreppsseminarium 2 - Filer och filsystem

Information om hur begreppsseminarierna går till hittar du på sidan Begreppsseminarier. Målet med detta begreppsseminarium är att du ska få

  • förståelse för vad en fil är; vad kopplingen mellan en fils namn och dess innehåll är och inte är
  • förståelse för var ett filformat är; hur olika typer av data t.ex. bild och text lagras på olika sätt
  • förståelse för vad teckenkodning är
  • förståelse för vad ett filsystem är och vilka uppgifter ett filsystem har

Innan seminariet

  1. Titta på på videos under Obligatoriskt förberedelsematerial.
  2. Gör minst en av prova-på-övningarna.
  3. Fyll i Entry Ticket 2 senast kl. 12.00 dagen innan seminariet.

Under seminariet

Börja seminariet med att (rätt så raskt) bestämma er för vad ni vill hinna med på seminariet. T.ex. “Vi vill hinna med minst att diskutera fråga 1 och 2, samt prova-på-uppgiften som handlade om X”.

Förslag på diskussionsfrågor hittar ni under Diskussionsfrågor till seminariet. Du kan även ta med dig egna frågor du vill diskutera!

Efter seminariet

Efter seminariet ska följande uppgifter utföras. Se även Deadlines.

  1. Skriv två frågor om det obligatoriska materialet som hör ihop med seminariet i PeerWise. Se till att du tilldelar frågan rätt ämne (topic). Se Författa frågor.
  2. Svara på frågor som andra skrivit i PeerWise. Till deadline i slutet av Tema 3 ska du ha svarat på 15 frågor per ämne (Datorn, Filer, Internet). Du ska också kommentera 15 frågor som du svarat på (vilket ämne spelar ingen roll). Svara inte på dina egna frågor. Se Svara och kommentera frågor.

Komplettering

Om du missar ett begreppsseminarium, komplettera genom att skicka in din entry ticket i efterhand (om du inte redan gjort det), samt skicka in en 1-2 sidor lång diskussion av valfritt antal av de diskussionsfrågor som hör ihop med seminariet (finns på respektive Begrepsseminariesida). Diskussionen skickas in via inlämningar i Lisam.

Diskussionen ska referera till det obligatoriska materialet. Referenser skrivs enligt en standard, t.ex. APA eller Harvard.

OBS! Se till att du har med namn, liuid, kurskod, datum och passande titel i PDF:en du lämnar in. Döp filen till begreppssemX-komplettering-liuid.pdf (erätt X med siffran för aktuellt begreppsseminarie).

Förberedelsematerial

Titta på de videosarna som tillhör det obligatoriska förberedelsematerialet. De hänvisade avsnitten i kurslitteraturen behandlar samma innehåll som videosarna. Gör sedan minst en av prova-på-övningarna.

Obligatoriskt material

  • Understanding ASCII and Unicode (GCSE). The Tech Train (2017). [6 min]. Syftet med denna video är att ge er en förståelse för hur tecken kodas för att kunna sparas till t.ex. en textfil.
  • Files & File Systems: Crash Course Computer Science #20. CrashCourse (2017). [12 min]. Syftet med denna video är att ge er en överblick över filer, filformat och filsystem.
  • Compression: Crash Course Computer Science #21. CrashCourse (2017). [13 min]. Syftet med denna video är att ge en lite mer konkret bild av vad ett filformat är och hur information kan komprimeras, samt konkreta exempel på varför vi har olika filformat (t ex pga olika slags av innehåll, och önskad komprimering).
  • What is a File Format. LiveOverflow (2020). [13 min]. Syftet med denna video är att ge ett konkret exempel på vad man kan göra med kunskap om filer och filformat, samt vilken betydelse filändelsen hos en fil har eller inte har. Ni behöver inte förstå alla detaljer, den viktiga poängen är att förstå vad ett filformat är och varför vi kan tolka samma data som olika saker.

Nedan hittar ni parallellt material om ni vill läsa om det som tas upp i videosarna på egen hand. De kan också vara till hjälp när ni ska skriva era frågor i PeerWise.

  • Lunell (2011). Datorn i världen, världen i datorn.
    • Kapitel 8.1-8.7. Om filer.
    • Kapitel 12.1-12.3. Om textfiler.
    • Kapitel 10.1, 10.3, 10.5-10.6. Om bilder.
    • Kapitel 14.1-14.6. Om filsystem.

Extra material (icke-obligatoriskt)

Prova på-övningar: undersökning av filer

En texteditor kan ses som ett program som visualiserar alla värden i en fil som kan kopplas till tecken och låter oss redigera detta innehåll. En hexeditor är ett program som låter oss se alla värden i en fil och redigera dessa. Det finns hexeditorer som du kan ladda ner och använda, och det finns även hexeditorer som är tillgängliga som online-tjänster, samt som tillägg till Visual Studio Code. För att göra övningarna nedan behöver du använda dig av något av dessa alternativ.

Om du bara vill visa innehållet i en fil med hex-vy kan du använda terminalprogrammet hexdump på macOS eller Linux genom att köra hexdump -C <filnamn>.

Gör minst en av de nedanstående undersökningarna på egen hand eller tillsammans i din pargrupp innan seminariet, för att diskuteras dem på seminariet.

  • Skapa textinnehåll som du sparar till olika filer med olika teckenkodningar (du kan använda Visual Studio Code till detta). Undersök likheter och skillnader i en hexeditor. Vilka tecken ger upphov till skillnader? Varför?
  • Skapa textinnehåll och spara med en teckenkodning. Öppna filen, men säg till texteditorn (t.ex. Visual Studio Code) att använda “fel” teckenkodning när den öppnar filen.
  • Öppna en bildfil i en texteditor eller i en hexeditor och gör några ändringar som du sparar (använd inte den enda kopian av en viktig bild till detta). Öppna bilden i ett program som visar bilder. Vad hände med bilden?
  • Öppna och undersök filer av olika filtyper i en hexeditor (använd inga viktiga filer, eller i så fall gör detta på kopior av dessa filer). Hittar du något intressant?

Diskussionsfrågor

Nedan är förslag på diskussionsfrågor till seminariet. Ni får självklart även komma med egna förslag.

  • Varför behövs filsystem? Vilka funktioner uppfyller det?
  • Kan man ändra på en fil genom att ändra dess filändelse? T.ex. om jag har ett textdokument med filändelsen .txt, kan jag ändra filändelsen till .docx och redigera det som ett word-dokument? Tvärt om, kan jag ta ett Word-dokument och ändra dess filändelse till .txt om jag vill kunna redigera det i Visual Studio Code? Varför? Varför inte? (se även “Hur ser textfiler och binär filer ut?” nedan)
  • Vilka typer av abstraktioner har skapats för att vi lättare ska kunna jobba med information som lagras t.ex. på en hårddisk. Vad abstraheras bort?
  • Varför behövs det så många olika filformat? Räcker det inte med ett filformat per kategori av information?
  • Skulle det gå att ha ett filformat som kan användas för vilken typ av data som helst?

Sidansvarig: Johan Falkenjack
Senast uppdaterad: 2023-09-14