Göm meny
Gäller för: HT23

Fjärranslutning

Du kan komma åt universitetets Linux-miljö från din egna dator antingen genom att

  1. fjärransluta till en specifik dator i en specifik sal via RDP, eller
  2. fjärransluta till en skrivbordsmiljö på en delad server via ThinLinc.

Oavsett vilken metod du väljer behöver du ansluta till universitetets VPN först om du inte är ansluten till Eduroam. Du kan läsa om hur man gör det på universitetets centrala sidor om VPN. I vissa fall och för vissa användare verkar VPN behövas även när man är ansluten till Eduroam. Mer info finns på LiU-sidan Fjärrinloggning

RDP

Du kan ansluta till en specifik dator i en datorsal via RDP. Till skillnad från fjärranslutning via ThinLinc där upp till 250 användare ansluter via en gemensam server, så ansluter du direkt till en dator i en datorsal när du använder RDP-lösningen.

Upp till tre användare kan vara inloggad på samma dator och via webbgränssnittet ser du vilka datorer som är lediga. Schemalagda aktiviteter har förtur, så kolla schemat för salen innan du ansluter.

Läs mer om anslutning via RDP

ThinLinc

Med ThinLinc kan du ansluta till en skrivbordsmiljö som körs på en server. Denna server tillhandahåller en skrivbordsmiljöer för flera användare (upp till 250).

När du använder ThinLinc delar du datorresurser med andra som använder samma fysiska maskin som du. Systemet försöker fördela användare lika över de tillgängliga maskinerna och idag tillåts max 250 samtidigt inloggade användare.

Att resurserna är gemensamma betyder att du påverkas av det andra gör medan de är inloggade, men även att du påverkar andra beroende på vad du gör. Om en användare kör ett väldigt resurskrävande program kan de andra användarna påverkas negativt.

Läs mer om anslutning via ThinLinc


Sidansvarig: Johan Falkenjack
Senast uppdaterad: 2023-08-24