TDDE54
TDDE54 > Översikt över kursen
Göm menyn

TDDE54 Programmering och problemlösning

Översikt över kursen


Nedanstående "bild" visar i princip alla moment som finns i kursen och dessutom kommer ni vidare via länkarna (som ligger bakom de flesta av figurerna i bilden) till de delar som har med just denna del i kursen.

Då kursen nu skapas medan vi drar igång kommer det att dyka upp fler saker bakom fler länkar och mer saker även i det områden som ligger bakom länkarna. Vi skall försöka meddela vad som händer via kurshemsidans meddelanden eller via mail. Fråga assistenterna om ni inte hittar det ni söker så får vi snabbt reda på om det är något som gått snett eller fattas.

En liten genomgång av vad de olika delarna i bilden representerar kan vara på sin plats. Denna genomgång finns under bilden.


Laddar information ... Var god dröj.

De grova delarna

Till att börja med de stora rutorna som inkluderar ett nätverk av saker. Dessa rutor har olika färger och detta är till för att snabbt kunna hitta vad som hör ihop.

  • Ljusgrönt (två fält). Dessa delar är det som hör till det moment som i LADOK heter LABA (Laborationer i Ada).
    Under VT1 (den första rutan): Här ingår ett antal O-uppgifter ("Områdesuppgifter") som beror av varandra enligt de "pilar" som finns i nätet. Dessa beroenden har vi gjort tydliga i att man måsta vara klar med det som är förkunskaperna för att komma vidare och få "examineras" på nästa område.
    Under VT2 (den andra rutan): Här ingår dels ett litet projekt som gör att man kommer in mer i vad man egentligen behöver för att kunna lösa problem och dels en liten MatLab-introduktion för att ni senare behöver ha detta verktyg i senare kurser. Mycket av detta kommer ni att utföra utan handledning, men med möjlighet att kontakta assistent förstås.
  • Vitt. Dessa delar är inte obligatoriska utan är till för att komma vidare upp till den nivå som kursen slutgiltigt kommer att examinera. Det handlar om problemlösning och att göra program som är "programtekniskt bra" istället för att bara ha nivån att klara av att lösa ett "specifikt problem" på ett rudimentärt och kanske "dåligt" sätt.
    I denna del finns de uppgifter som vi kallar P-uppgifterna ("problemlösningsuppgifterna") som sker via de duggatillfällen (DU) som finns i schemat. Dessa kan som BONUS ge möjlighet att få betyg på DAT-momentet i LADOK redan under VT1 (d.v.s. man kan garantera sig ett betyg utan att senare behöva gå upp på tentan). OBS! Dessa ingår inte i sig själva som något för att bli godkänd på kursen utan är en hjälp för att nå upp till tentanivån.
  • Mörkgrönt. Här har vi själva tentan i kursen. Anmälan till denna går via den centrala tentaanmälningen i Lisam. Precis som för andra kurser. OBS! Detta är den ordinarie vägen att klara momentet DAT1 i LADOK, men vi vill ge er lite extra möjlighet att kunna beta av saker redan under perioden (under VT1). Därav P-uppgifterna (i det "vita") som egentligen är övningsuppgifter på högre nivå, men alltså kan ge betyg om man gjort ett antal av dem under VT1.
  • Grått. Detta är det som finns i LADOK. Det som är rapporterat i LADOK är klart och behöver inte (skall inte) göras igen. Resultatet i LADOK är alltså "svart på vitt" att ni klarat detta. Självklart ger ju detta "grått" som färg på rutan. :-)

Rutorna i "nätverket" och deras färger

Till att börja med är det viktigt att veta att de olika rutorna med text inuti generellt sett är länkar till de underliggande delarna som handlar om detta "område" eller motsvarande. Klickar man t.ex. på rutan med "OØ" så kommer man till informationssidorna som har med "område noll" (introduktionen av vad man behöver för att överhuvudtaget kunna få till ett program och hur man gör inmatning från tangentbord och utmatning/utskrift till/på skärm).

För att komma tillbaka till denna översiktsbild får man "backa" in sin webbläsare eller gå via alternativen i menyn på hemsidorna (där man förstås kan komma till andra delar också).

Färgerna på rutorna är något som ni kommer att få nytta av lite senare (då allt är nytt nu så kan det vara så att detta kommer att lösas lite senare, men det kommer). Färgerna representerar olika saker och här kommer en lista på deras betydelser:

  • Gul: Öppen för "examination"
  • Ljusorange: Komplettering från automaträttningen
  • Mörkorange: Komplettering från assistenten
  • Ljusgrön: Passerat automaträttningen och ligger hos assistent för rättning
  • Mörkgrön: Godkänd uppgift
  • Ljusblå: Inte öppen ännu för "examination"
  • Pilar: Om du "hovrar" (håller musenmarkören över utan att trycka på) en ruta i bilden kommer du att se vilka beroenden som finns mellan olika delar. Bra tips om man undrar varför något inte är upplåst eller vad man senare kan göra om man gjort en viss del. OBS! Alla tidigare beroenden måste förstås vara godkända för att man skall få en ruta upplåst.
OBS! Alla länkar kan man förstås komma till oavsett färg på rutan. Vi tänker inte låsa er, men rekommenderar att de "Gula" rutorna är de som du har förkunskaperna för och det går fortare att komma i mål om man gör sakerna i rätt ordning. Detta är det vi kallar "levling". Det handlar alltså enbart om att ni skall få så mycket hjälp att komma vidare på snabbast sätt.

Det som kommer att hända i kursen är att de "gula" rutorna kommer att motsvara de uppgifter som du kommer att kunna skicka in. Det kommer att vara så att vi kommer att "släppa"/"låsa upp" specifika uppgifter till var och en av er när vi släpper O- och P-uppgifterna. I början är det få uppgifter, men det låses upp mer och mer och du får mer att "leka med" ju längre tiden går och det går att göra flera O- respektive P-uppgifter vid samma tillfälle. Det enda som är relevant är att de är upplåsta.


Sidansvarig: Viktor Olsson
Senast uppdaterad: 2021-11-28