Presentation av strukturgruppens arbete våren 1996

Presentation för IT-rådet 960226, föredragande Per Larsson.

Målformulering

Vad skall strukturgruppen göra?!? Följande målformulering är hämtad från dokumentet daterat april 1995.

Utsprunglig strategi

Arbetshypotes

Strukturgruppens arbetshypotes är att SGML kan användas som grund för intern och extern informationsspridning. HTML är en dagslända och bör användas under kontrollerade former. Många verksamheter har redan "byggt in sig" i HTMLŠ

En annan arbetshypotes för strukturgruppens arbete är att utbildning och personliga kontakter är viktiga för en långsiktig satsning på informationsteknologi.

Referensgruppen: stöd och bollplank

I strukturgruppens uppdrag framgår det att gruppen skall sammankalla en grupp personer från olika institutioner och enheter på LiU. Denna grupp skall fungera som en referensgrupp för strukturgruppens arbete. Referensgruppen ses som:

Strukturgruppens arbete 9507­9602

Mission & utbildning

Vi har besökt institutioner, enheter och andra arbetsgrupper inom it-rådets ramar. Samarbete med gruppen för IT-användning i forskningen och externinformation med IT.

Andreas Björklind presenterade gruppens förslag till modell för informationsstrukturering och -spridning på konferensen SGML Sverige 96 (15­16 februari i Stockholm). Det blev ett positivt mottagande från övriga på konferensen.

Inventering

Vi har undersökt vilka olika plattformar som används på universitetet (maskin- och programvara). Samarbete med teknikgruppen (Mikael Ericsson). Avvaktar resultat från teknikgruppens enkät och den centrala katalogiseringen av programvarulicenser.

Tidsplan

Engagera tekniker

50% heltid, antagligen heltid 1/2 år. Intern rektytering av tekniker misslyckades. Det är svårt att hitta någon med 50% ledigt mitt under pågående läsår.

Implementera demosystem (våren 96)

Under våren vill vi kunna implementera enklare konverteringsdemonstrationer, som exempelvis MS Word » SGML » HTML, eller FrameMaker » SGML » HTML. Dessutom kommer vi att presentera olika former av verktyg och hjälpmedel, som SoftQuads Panorama, som är en SGML-browser (långt mer finess-rik än Netscape).

Utforma utbildningsmaterial (under mars 1996)

Under hösten samlade vi information om vilken slags utbildningsinsatser LiU:s HTML-användande skara önskar. Vi har identifierat tre viktiga insatsområden, och kommer att ge ut följande tre skrifter under mars 1996:

"Att skriva HTML utan att bränna broar". En handledning för de som måste börja publicera på www redan nu, innan strukturgruppens system är färdigt. Inriktningen kommer att vara att skriva HTML på ett strukturerat och enhetligt sätt för att underlätta transformationen till SGML.

"Filformat på www" -- skall svara på frågorna vilket bildformat skall jag använda? kan jag publicera i PDF? PostScript? vad krävs för att läsaren skall kunna tillgodogöra sig mitt material? Också en handledning för de som måste börja publicera på www redan nu.

"En modell för att använda SGML på LiU" En introduktion till ämnet SGML, HTML och kopplingen till www.

Problem på Linköpings universitet -- informationsspridningsproblem

Intern, elektronisk informationsspridning blir ett problem så snart informationen skall till en annan person.

Ett annat problem är att LiU snabbt skall "ut på nätet". Det finns (fanns) ingen struktur eller policy för att genomföra denna satsning. Typiskt för många verksamheterŠ LiU är ej ensamt i världen.

Strukturgruppens förslag

Automatiskt publiceringssystem där "intelligenta robotar" sköter publiceringen. SGML är den minsta gemensamma nämnaren när det gäller informationsbeskrivning. HTML, LaTeX, PostScript, pdf, rtf jämställs. De är presentationsformat och bör hanteras som sådana.

Mallar ger stöd och stringens vid författandet. De krävs för att material skall kunna delas internt och externt.

Riktlinjer ger stöd åt författarna vid val av exempelvis bildformat, specialtecken, etc

Utbildning krävs för att författaren skall inse fördelarna med publiceringsstrategin. Dessutom för att ge författaren handlingsberedskap att utnyttja mallar och riktlinjer på ett rätt sätt.

Skapa, lagra och presentera

Detta är en skiss på det föreslagna systemet för publicering.

En lösning på problemetŠ

Ett konverterinsgfilter per översättning. Detta blir snabbt ohållbart, då antalet filter kommer att vara x*y, där x är antalet "in"-format och y antalet "ut"-format.

En SGML-lösning på problemet

Ett konverterinsgfilter per "in"-format och ett per "ut"-format. Detta handlar således om ett mer hanterligt antal filter. Antalet blir x+y, där x är antalet "in"-format och y antalet "ut"-format.

Problem med SGML-lösningen

Information utan en standard. Detta är framförallt ett problem för hanteringen av tabeller och ekvationer. Riktlinjerna måste styra i dessa fall. I vissa fall måste riktlinjerna följas till punkt och pricka som i detta fall.


1996-02-27, Andreas Björklind, validerat med hjälp av HoTMetaL Pro version 2.0 för Macintosh.