Innehåll:
Detta PM är www-strukturgruppens andra arbetsdokument. Det är en sammanfattning av inventeringsarbetet, reflektioner från "missionärsverksamheten" samt förslag på fortsatt verksamhet i gruppens regi. Inledningsvis räknar vi upp de ursprungliga målformuleringarna och arbetsuppgifterna för gruppen, för att åter aktualisera dem och fokusera på det framtida arbetet.
I detta PM presenteras www-strukturgruppens ursprungliga uppdrag, gruppens handlingsplan för framtiden och budget. Inledningsvis hänvisar vi till den övergripande formuleringen av www-projektet: Erik Sandewalls PM "Strukturering av IT-rådsarbete".
För att tydligt visa på gruppens motivering för sitt arbete hittills redovisar vi här det ursprungliga uppdraget med gruppens kommentarer intill.
Den övergripande beskrivningen lyder:
WWW-strukturgruppen: informationsarkitektur och teknikspridning Avsikten med denna grupp är att den ska hantera de frågeställningar som diskuterats i det här PM-et. Gruppen ska alltså fastlägga: Val av dataformat och informationskodning (t ex HTML-variant). Vilka ``plattformar'' (Unix, PC, Mac, fler??) som ska understödjas. Anvisningar och vilka progamvaror som behövs, på var och en av de understödda plattformarna, för att kunna utnyttja information med de angivna dataformaten och kodningarna. Regler och rutiner för de WWW-strukturer som byggs upp. Den ska vidare ta initiativ till, och gärna genomföra, utvecklingen eller anpassningen av ansluten programvara, ``programmering'' inom HTML, och så vidare. Slutligen ska gruppen verka aktivt, genom internutbildning och på andra sätt, för att föra ut den aktuella tekniken. Gruppen måste bestå av representanter för samtliga förekommande sajter inom universitetet, dvs. institutionsdatasystem och motsvarande.
I ett tidigt skede tolkade vi denna beskrivning med tyngdpunkt på skrivningen "Slutligen ska gruppen verka aktivt, genom internutbildning och på andra sätt, för att föra ut den aktuella tekniken". Genom egen erfarenhet vet vi att utbildning krävs för att genomföra de andra uppdragen. Utan kunskap blir det svårt att argumentera för en gemensam informationsmodell för hela LiU.
Resten av dokumentet http://www.ida.liu.se/ext/itradet/S/int/stratplan.html
I dokumentet "Strukturering av IT-rådsarbete" finns följande uppdrag beskrivet för www-strukturgruppen:
Gruppen utgör forum för samråd mellan driftsansvariga av system för WWW och dokumenthantering inom de olika institutionsdatasystemen (motsv). Uppdrag: fastställ de gemensamma regler och konventioner som erfordras för att dokument (inklusive WWW-sidor) ska vara fritt utbytbara inom universitetet och för att de ska uppfattas korrekt av externa användare. Därvid beaktas de behov av informationsstrukturer som framförs från de följande arbetsgrupperna.
I uppdraget ingår också att ange de informations- och dokumentationsåtgärder som behövs för att användare inom universitetet lätt ska kunna utnyttja det gemensamma dokumenthanteringssystemet.
Detta övergripande uppdrag tolkade vi enligt gruppens första PM "http://www.ida.liu.se/~andbj/www" . En tidig tanke inom strukturgruppen var att strukturfrågorna måste lösas utan att tvinga författare att börja använda nya ordbehandlingssystem. En annan arbetshypotes har varit att SGML kan vara lösningen till problemet att hitta en underliggande, gemensam dokumentbeskrivningsmodell.
Olämpligt namnval på gruppen (som diskuterades kort under IT-rådets december-möte). Ett mer rättvisande namn kanske skulle vara informationsstrukturguppen, eller bara strukturgruppen. Det är enkelt att tro att strukturgruppen ägnar sig åt directory-struktur i ett framtida www-system på LiU. Så är inte fallet, vare sig i ursprungsuppdraget eller i den arbetsplan gruppen hittills följt.
Det första deluppdraget skrivs så här:
Identifiering av vilka datasystem (institutionsdatasystem och motsvarande) som ska ingå i WWW-projektet. Identifiering av vilka "plattformar" (troligen PC, Mac, och Unix) och varianter av dessa (t ex Sun-Unix, HP-Unix) som ska understödjas inom LiU ur WWW-projektets synpunkt
Detta deluppdrag tolkade vi genom att omgående påbörja en inventering av datasystem och plattformar på LiU. Detta beräknas bli klart under mitten av våren 1996.
Det andra deluppdraget skrivs så här:
Identifiering av detaljer som behöver fastläggas i samband med HTML-representationen, t ex generation och variant av HTML och hantering av svenska bokstäver.
Detta, tillsammans med deluppdrag 6, är kanske en av de långsiktigt viktigaste uppdragen.
Frågan här är bland annat om epost-hanteringen av svenska tecken faller inom strukturgruppens uppdrag.
Det tredje deluppdraget skrivs så här:
Fastställande av vilket/vilka dataformat och kodningsmetoder som ska användas i samband med fulltextdokument, till exempel SGML, Latex, postscript.
Genom att arbeta enligt hypotesen att SGML lämpar sig för att vara det enhetliga dataformatet har vi kommit fram till en systemmodell som är redo att implementeras. Se vidare under framtida arbetsplan nedan.
Långsiktigt är detta det viktigaste uppdraget inom gruppen. Genom att satsa på en implementation av ett plattforms- och produktoberoende kodningsformat löser vi många problem idag och underlättar morgondagens lösningar.
Det fjärde deluppdraget skrivs så här:
Fastställande av vilka WWW-browsers och editorer (texteditering, HTML-editering, etc) som skall understödjas på ett genomgående sätt inom LiU. Övriga programvaruåtgärder som erfordras för att HTML-sidor och dokument som framställts på ett datasystem och en plattform ska uppfattas korrekt på andra datasystem och plattformar inom och utom universitetet.
Vi tror inom gruppen att detta deluppdrag skall underställas deluppdrag 6. I en akademisk miljö är det omöjligt (i alla fall svårt) att diktera användningen av den ena eller den andra produkten. Därför är det viktigt att specificera de underliggande datastrukturerna för informationshanteringen så att varje delgrupp (den enskilda anställda på lägsta nivå) har möjlighet att välja det redigeringsverktyg som lämpar sig bäst inom den miljön.
Vi anser att det är viktigt att teknikgruppen pekar ut några stabila programvaror som en
Det femte deluppdraget skrivs så här:
Fastställande av vilka andra filtyper som ska understödjas inom HTML-sidor, t ex txt, fig, tiff, xbm, jbp, aiff, au, mov, mpg, och identifiering av de programvaror som erfordras för att hantera dessa filtyper på de valda plattformarna.
Även här hänvisar vi till deluppdrag 6 och de kommentarer vi har på deluppdrag 4.
Det sjätte deluppdraget skrivs så här:
Fastställande av rekommendationer om "god HTML-stil" att användas inom universitetet.
Detta anser vi vara en av de viktigaste deluppdragen denna grupp har. Detta uppdrag innefattar många olika plan.
Det sjunde deluppdraget skrivs så här:
Delta (tillsammans med flera andra arbetsgrupper) i arbetet på att fastställa riktlinjer för strukturering av WWW-information för LiU. Baserat på denna rekommendation, ange riktlinjer för directorystrukturer för konkret lagring av sådan WWW-information.
Vi har under gruppens första sex månaders aktivitet haft intensivt samarbete med gruppen för externinformation, gruppen för teknikbevakning och även gruppen för forskiningens it-miljö.
Det åttonde deluppdraget skrivs så här:
Fastställa problem och behov i samband med användningen av den separata WWW-servern Hermes, speciellt sådana problem och behov som bottnar i att informationen läggs upp på andra datasystem (Mac- eller PC-system, eller andra Unix-system) och därefter förs över till WWW-servern.
Sedan beskrivs gruppens förhållande till andra arbetsgrupper inom IT-rådet.
Detta "deluppdraget" beskrivs så här:
I arbetsgruppens arbete beaktas de behov av informationsstrukturer som framförs från de följande arbetsgrupperna. I uppdraget ingår också att ange de informations- och dokumentationsåtgärder som behövs för att användare inom universitetet lätt ska kunna utnyttja det gemensamma dokumenthanteringssystemet. Därvid beaktas särskilt:
- Önskemålet att de rekommendationer som fastläggs av WWW-strukturgruppen görs allmänt tillgängliga on-line, lämpligen inom ramen för LiU:s WWW-system.
- Behov och möjligheter av dokumentation on-line, inom ramen för universitetets WWW-system eller på andra sätt. Med dokumentation förstås både den allmänna dokumentationen av programvaror, dataformat osv, och de lokala varianter och parameteriseringar som gäller vid LiU och vid vart och ett av de deltagande datasystemen.
- Möjligheter och svårigheter att hantera denna dokumentation gemensamt för hela universitetet, för att undvika dubbelarbete vid flera datasystem.
Slutligen bör arbetsgruppen behandla vilka möjligheter och begränsningar som inträder om och när WWW-systemet används som gränssnitt till databaser och dataregister. Är det till exempel lämpligt att låta specifika förfrågningar till biblioteksdatasystem och till Ladok ligga som WWW-sidor?
Enligt ovan beskrivna tolkning av ursprungsuppdraget föreslår vi följande arbetsplan under våren 1996.
Vi hoppas på att kunna använda referensgruppen som en dialog med de olika enheterna och institutionerna. Dels för vår del att nå ut med resultat och tankar. Dels för att få åsikter och idéer från enheterna och institutionerna.
En tekniker på 50%. Kanske snarare en heltidstekniker på 6 månader.
SGML finns bland annat beskrivet på följande platser.
1995-01-08, Andreas Björklind, validerat med hjälp av HoTMetaL Pro version 2.0 för Macintosh.